Bij Alstom gebeurt zoveel meer dan we denken

Bij Alstom gebeurt zoveel meer dan we denken
Bij Alstom gebeurt zoveel meer dan we denken

Alstom, Charleroi

In hartje Charleroi, tussen de kleine ring en de spoorweg, vinden we Alstom, een vaste waarde in de stad. Hoewel het bedrijf goed zichtbaar is, zijn er nog niet veel mensen binnengestapt. Er is dan ook maar weinig geweten over dit wereldvermaarde, hoogtechnologische bedrijf.

“Vóór mijn stage bij Alstom was ik niet echt van plan om in Charleroi, mijn geboortestad, te komen werken. Nochtans wonen de meesten van mijn vrienden er. Ik vond de stage heel leuk en heb er dus gesolliciteerd na mijn studies. Ik werk er nu al 5 jaar en ben gesteld op mijn werk,” vertelt Benjamin Ledune, ingenieur vermogenselektronica.

Deze dertiger werkt momenteel aan de verbetering van de treinen. Samen met zijn team probeert hij de locomotieven te optimaliseren. Vooral de technische en leidinggevende opdrachten motiveren hem.

Alstom Charleroi, erkend over de hele wereld

De groep Alstom is koploper in de productie van spoorwegmateriaal. Alstom ligt in Charleroi en is gespecialiseerd in Europese ERTMS-signalisatie, onderdelen zoals het tractiesysteem en dienst na verkoop.

De competenties van de site in Charleroi genieten erkenning over de hele wereld. Alstom Charleroi verwezenlijkt een honderdtal projecten op de vijf continenten. “In Noorwegen installeren we een geavanceerd signalisatiesysteem op 500 treinen, zoals vereist door de veiligheidsnormen van de Europese Unie. Ook ontwikkelden we het nieuwe tractiesysteem voor de metro’s van Riyad en Sjanghai,” verklaart Sonia Thibaut, woordvoerster van Alstom Benelux.

In Noorwegen rusten we 500 treinen uit met het signalisatiesysteem van de laatste generatie

Deze knowhow wordt eveneens aangewend voor projecten in België. Het bedrijf staat in voor het onderhoud van de trams in Charleroi en het werkt aan de nieuwe dubbeldekstrein van de NMBS. Voor dit project werd een nieuwe wagon met aandrijving ontwikkeld, met extra stoelen voor de passagiers.

Alstom-Charleroi-trainAlstom Charleroi staat bekend om zijn geavanceerde competenties op het vlak van signalisatie, rollend materieel en onderhoud

Talloze medewerkers met uiteenlopende profielen

Meer dan 1.100 mensen werken in het bedrijf in Charleroi, onder wie 500 ingenieurs. Ze zijn ondergebracht in de oude gebouwen van de Ateliers de Constructions Électriques. De onderdelen worden vervaardigd in grote gangen vlak bij de kantoren.

In Charleroi zijn er ook twee uitmuntendheidscentra op wereldniveau actief, waarvan een is gespecialiseerd in signalisatie en het andere in tractiesystemen en energie-efficiëntie. Een honderdtal ingenieurs is er tewerkgesteld om oplossingen te ontwikkelen en te implementeren. “Wanneer treinen remmen, komt er veel energie vrij. Die energie willen we dus graag opvangen en terugsturen naar het spoornet,” aldus Sonia Thibaut.

In de toekomst mikt Alstom op duurzaamheid. Zo investeert het bedrijf in onderzoek naar een 100% automatische treinbesturing voor meer stiptheid. Dankzij dit soort besturing daalt het energieverbruik en dus ook de vervuiling, en neemt het aantal treinen op de lijn toe.

Alstom Charleroi mikt op duurzaamheid, onder meer om het energieverbruik van zijn oplossingen te optimaliseren

Alstom-charleroi-train-ingénieur
Meer dan 500 ingenieurs werken in Alstom Charleroi aan de treinen van de toekomst

Naar het voorbeeld van een dynamische metropool

Het bedrijf werkt rechtstreeks samen met het lokale netwerk. De competentiecentra werken samen met kmo’s, lokale start-ups, universiteiten enz. “Deze onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteit versterkt de innoverende en economische dynamiek, en niet enkel van Charleroi maar van alle lokale spelers,” licht Sonia Thibaut toe.

Alstom is voortdurend op zoek naar nieuwe profielen. Daarom werkte het bedrijf een aanwervingsstrategie uit. “De duurzame aanpak van het bedrijf, de internationale projecten, de diversiteit van de soms heel technische projecten en de opleidingsmogelijkheden zullen meer dan één jongere bekoren,” vervolgt ze.

Maar ook de goede werksfeer kan nieuwe medewerkers aantrekken. Sinds kort neemt Benjamin met plezier deel aan de sportwedstrijd van het bedrijf: “Door een sportteam op te leiden, ontmoette ik nieuwe mensen bij Alstom. Ik vind het leuk om mijn collega’s uit te dagen met een sportactiviteit.“

Voor de komende jaren kijkt Benjamin al uit naar nieuwe uitdagingen bij Alstom, onder meer dankzij de master spoorwegtransport die hij op kosten van het bedrijf kon voltooien in Parijs.

 

Contact :
Alstom Belgium
Rue Cambier Dupret, 50-52
6001 Charleroi
+32 (0)71 44 54 11
https://www.alstom.com/alstom-belgium

©Video/Reed & Jérôme Gobin