5 vragen om ‘zero-afval’ te begrijpen

5 vragen om ‘zero-afval’ te begrijpen

Kruidenierszaak Le Colibri, Pont-à-Celles

“Deze beweging heeft me heel snel overtuigd. Op vakantie ontdekte ik toevallig het boek ‘La famille presque zéro déchet’, over een gezin dat bijna geen afval voortbrengt. Daarna ging ik op zoek naar onverpakte voeding om hetzelfde te doen. Omdat ik in de regio niets vond, besloot ik mijn eigen verpakkingsvrije winkel te openen. En dat alles in nog geen jaar tijd!”

Valérie opende haar kruidenierszaak le Colibri in juni 2018 in Pont-à-Celles. We schotelden haar 5 vragen over ‘zero afval’ voor.

légumes-fruits-vrac-local-bio
Onze groenten en fruit zonder verpakking zijn een groot succes in de kruidenierszaak

Een verpakkingsvrije winkel verkoopt toch enkel fruit en groenten, niet?

Le Colibri is een kruidenierszaak die ‘zero afval’ wil voortbrengen. Ik verkoop allerlei producten zonder of met heel weinig verpakkingen. Je vindt hier uiteraard fruit en groenten, maar ook veel andere producten zoals deegwaren, snoep, ontbijtgranen, koekjes, chocolade, shampoo, wasproducten enzovoort.

De klanten brengen hun potten en bokalen mee, wij wegen die en zij vullen ze. Soms zijn ze een beetje uit het lood geslagen omdat ze zichzelf mogen bedienen. De kinderen daarentegen vinden dat heel leuk!

Je vindt hier van alles: groenten uit de streek, vers fruit, ontbijtgranen enz.

epicerie-dechets-silos-vrac
Een verpakkingsvrije kruidenierszaak is ingericht met dispensers en rekken

Er wordt gezegd dat onverpakte producten duurder zijn. Klopt dat?

Neen, niet noodzakelijk. Want de klanten betalen niet voor de verpakkingen en het afval wordt beperkt.

Wat verwarrend is, is dat ze het gewicht en dus ook de prijs moeten schatten. Wanneer ze een prijs per kilo zien, vinden ze het moeilijk om de hoeveelheid product in te schatten.

Chocolat-bonbon-vegan-bio
Ook biologische en veganistische snoepjes en chocolade worden onverpakt verkocht

Komen hier dan vooral ‘geitenwollen sokken’ over de vloer?

Nog zo’n mooi cliché. De winkel trekt verschillende types van mensen aan: zij die zich achter de ‘zero afval’ beweging scharen, anderen die vooral biologische of streekproducten willen eten, en de inwoners van de wijk, waarvoor wij de ‘kruidenierszaak op de hoek’ zijn. Naast de ‘zero afval’ logica is er ook nog de kwaliteit van de producten en hun productiewijze.

Ik heb dus niet echt een vast type van klant. Vrouwen vormen een kleine meerderheid, want meestal doen zij de boodschappen. Maar dat blijft nogal basic.

epicerie-recuperation-vrac
Hergebruikte pallets sieren de winkel

Werkt een verpakkingsvrije winkel echt of is het gewoon weer een trend?

Ik ben nu enkele maanden geopend en de winkel begint naam te maken. De mensen uit de streek beginnen hem te ontdekken. Tot nu toe ben ik tevreden. Op financieel vlak heb ik mezelf 2 jaar gegeven om break-even te komen.

De inrichting en voorraad kosten veel geld, meer dan in een traditionele winkel, vooral omdat de rekken zo speciaal zijn.

De winkel is een groot succes bij de inwoners van Pont-à-Celles

Hier komt alles onverpakt en in grote hoeveelheden binnen. Ik moet die producten dus kunnen opslaan en uitstallen. De dispensers voor de deegwaren, de gedroogde vruchten en ontbijtgranen kosten meer dan 100 euro per stuk. En zo hebben we er meer dan dertig. Dankzij de crowdfunding-campagne die ik begin dit jaar opstartte, heb ik gelukkig iets meer dan 5000 euro kunnen inzamelen om de winkel goed in te richten.

vente-vrac-pates-céréales
Alles is onverpakt verkrijgbaar: deegwaren, ontbijtgranen, gedroogde vruchten …

Slaagt de winkel erin verpakkingsvrij te blijven, rekening houdend met alle leveringen?

De meeste producten komen hier aan in herbruikbare bakken of bakken met statiegeld op. Sommige zitten in een kartonnen doos. Een minderheid zit in plastic (vooral ontbijtgranen, want die vrezen vocht), maar dat blijft beperkt.

Wat mijn persoonlijke organisatie betreft, moet ik me een beetje aanpassen. De winkel vraagt veel van mijn tijd en ik heb bijvoorbeeld minder tijd om te koken met de kinderen. Maar ik moet me daar niet al te druk in maken. Ik hoef het niet verder te gaan zoeken, want ik heb hier alles wat ik nodig heb.

Contact :
Le Colibri
Rue du Vieux Château 8a
6230 Pont-à-Celles
+32 (0)71 48 86 69
le-colibri.be

©Foto’s/Alex Dossogne