Het enige stripweekblad van Europa

Het enige stripweekblad van Europa
Het enige stripweekblad van Europa

Uitgeverij Dupuis, gevestigd in Marcinelle, geeft al meer dan 83 jaar het weekblad Spirou uit (de Nederlandstalige versie werd tot 2005 uitgegeven onder de naam Robbedoes). Dit tijdschrift is uniek in Europa en bezorgt 200.000 lezers elke week meer dan 52 bladzijden onuitgegeven strips.

“De eerste editie kwam uit in 1938”, zegt Morgan Di Salvia, hoofdredacteur van Spirou. “Goede humor, een goed humeur en emoties zijn de drie kenmerkende eigenschappen van alle nummers en verhalen.”

Het weekblad heeft sinds zijn oprichting al meer dan 4.300 nummers gehad.

Het verschijnt elke woensdag en richt zich tot een zeer breed publiek, vanaf de leeftijd van 7-8 jaar. “Sommige van onze lezers zijn al meer dan 70 jaar abonnee”, zegt hij. “Het is een familieblad.”

redacteur-en-chef
De redactie van Spirou is voortdurend op zoek naar nieuw talent.

Een heus creatief laboratorium

Het belang van dit tijdschrift ligt in het ‘laboaspect’ ervan. Schrijvers en tekenaars van strips kunnen hier hun ideeën uittesten in samenwerking met het Spirou-team. “Ik ontvang honderden projecten per jaar en ik sorteer veel. Soms is het verhaal nog niet af, soms is het gewoon niet het juiste moment”, legt hij uit. “Als een project wordt aanvaard, wisselen we ideeën uit met de auteur en werken we samen gedurende gemiddeld 8 weken om de platen klaar te krijgen.”

De schrijvers en tekenaars publiceren hun verhalen gespreid over meerdere weken. Dankzij die manier van publiceren kunnen zowel uitgevers als lezers het succes van de held, het universum, het verhaal evalueren … “Spirou biedt de onvergelijkbare mogelijkheid diverse stripuniversums te zien evolueren en de helden te zien groeien …”

bureau-de-la-redaction
Het team van Spirou werkt rechtstreeks samen met de schrijvers en de tekenaars.

De helden van morgen krijgen hier vorm

Het weekblad Spirou is uitgegroeid tot een stripinstituut. Vele personages, die aanvankelijk in Spirou werden gepubliceerd, zijn legenden geworden. Denk maar aan Guust Flater, Robbedoes, Jill Jordan, Natasja, Bollie en Billie, en meer recent Les Nombrils, Louca en Dad.

De helden van morgen creëren is ook precies waar het de redactie om te doen is. “Wil een held een kans krijgen tot een legende uit te groeien, dan moet de lezer zich in zijn of haar verhaal kunnen vinden, zichzelf erin herkennen, zich in hem of haar kunnen inleven.” Een goede held is bovenal een personage dat de lezer verrast en raakt.

Erfgoed op papier

Ondanks de alomtegenwoordigheid van het digitale blijft het weekblad Spirou de voorkeur geven aan papier. “We bieden een schermversie aan voor wie dat wil – sommige lezers zijn abonnee in Australië en kunnen het formaat niet kiezen – maar we gaan altijd uit van de papieren versie. Anderzijds zijn we bezig met de ontwikkeling van webtoons, bv. om te verspreiden op de sociale netwerken.”

Het werkproces om het weekblad te maken is wel grotendeels digitaal geworden. Meer dan 95% van de platen wordt per e-mail verzonden. Het Spirou-team kan zo de transportkosten beperken en het beheer van de originele platen optimaliseren.

We werken digitaal voor de operationele efficiëntie. Een auteur stuurt ons zijn plaat per e-mail en wij corrigeren bv. spelfouten rechtstreeks in een elektronisch bestand.”

planches-originales-de-BD
Spirou publiceert al sinds 1938 onuitgegeven strips, waaronder Guust Flater, Natasja, Les Nombrils…

Zelfde toon, ander weekblad

Ondanks de moeilijkheden die inherent zijn aan de perssector en de coronacrisis, doet het weekblad het goed. Het aantal lezers is met 7% gestegen.

Ook in de toekomst zal het Spirou-team blijven zoeken naar nieuw talent. De stripwereld is voortdurend in ontwikkeling met dagelijks nieuwe dingen. “Manga begint stilaan door te dringen tot ons cultuurlandschap. Er beweegt voortdurend van alles op het terrein.”

facade-maison-editions-Dupuis
Spirou wordt uitgegeven door Dupuis, gevestigd in Marcinelle.

Contactpersoon:
Le journal de Spirou
https://www.spirou.com
Les Éditions Dupuis
Rue Jules Destrée, 52
6001 Charleroi
pastousalafois@spirou.com

©Foto’s en video /Jérôme Gobin