Pret verzekerd, bevers of niet!

Pret verzekerd, bevers of niet!

Castorland, Aiseau-Presles

De bevers mogen dan vertrokken zijn, het publiek is dat nog lang niet. Steeds meer mensen vinden de weg naar Castorland of ‘Beverland’, ook wel de ‘Ferme des Castors’ of ‘Beverboerderij’ genoemd. Deze prachtige groene locatie weet jong en oud te boeien. Niet moeilijk met een programma vol spelletjes, sport en dieren.

Van buitenaf gezien springt de vuurtoren meteen in het oog. Het is de blikvanger van de ‘Ferme des Castors’, een van de mooiste speeltuinen uit de streek. Glijbanen, schommels, spinnenwebben om naar hartenlust in te klauteren. U vindt het hier allemaal en nog veel meer. “De speeltuin is elk weekend open en dat lokt met name bij goed weer heel wat volk“, aldus Romain Diego, coördinator van de vzw.

Er is ook een kinderboerderij. Op de nabijgelegen weides lopen kippen, ganzen, varkens en paarden.

Enfant en train de cueillir des pommes
Les enfants cueillent les fruits et récoltent les légumes lors d’animations

De kinderen kunnen zelf fruit plukken of groenten oogsten tijdens de activiteiten

De boerderij zet tijdens het weekend tal van gezinsactiviteiten op het programma. Al naargelang het uurrooster aan de ingang van het gebouw kunnen er dieren worden gevoerd, valt er te boogschieten met een instructeur enz.

Sportactiviteiten en stages

De ‘Ferme des Castors’ biedt ook uiteenlopende groepsactiviteiten aan met de mogelijkheid ter plaatse te overnachten. In het hoofdgebouw zijn een twintigtal kamers ondergebracht en een restaurant voor een honderdtal gasten.

Er zijn een honderdtal bedden beschikbaar voor het publiek

Onder de diverse animaties zijn de sportactiviteiten erg in trek bij de adolescenten. Ze kunnen hier klimmen, hoverboarden, fietsen enz. “We verwelkomen hier sportclubs, zoals de judovereniging uit de streek, of groepen uitwisselingsstudenten die een jaar in België verblijven. Die jongeren komen hier naartoe om samen wat tijd met elkaar door te brengen en de groepsgeest te versterken”, vertelt hij.

Enfants en animation
Les groupes de jeunes vivent un moment intense et hors du temps par le sport.

Jongeren beleven hier door sport intense momenten die bijblijven.

De animators van de site passen zich aan de uiterst gevarieerde vraag aan. Ze richten zich op de voorkeuren van het doelpubliek, tussen 12 en 26 jaar. “Zo hebben we bv. al eens een vrijgezellenavond georganiseerd. We doen niet liever dan activiteiten op maat bedenken“, lacht hij.

Tijdens de schoolvakanties worden in deze natuurlijke omgeving ook stages georganiseerd. Met succes, zo blijkt. “De voorbije zomer telden we meer dan 2.000 deelnemers tussen 2,5 en 18 jaar”, verduidelijkt hij.

Op ontdekking met de klas

Tijdens het schooljaar organiseert de boerderij ook openluchtklassen voor scholen, al dan niet met overnachting. Die paar dagen buiten de gebruikelijke schoolse omgeving worden door de leerlingen bijzonder gesmaakt. “Er zijn zelfs scholen die hun verblijf voor de komende drie jaar al hebben vastgelegd“, vertelt hij.

Moutons qui attendent les enfants
Le week-end, il est possible de nourrir les animaux de la ferme.

Tijdens het weekend kunnen bezoekers de boerderijdieren voeren

De scholen krijgen de keuze uit een dertigtal activiteiten. De thema’s zijn erg verschillend. Leerlingen kunnen op ontdekking door de natuur, langs de boerderij of de moestuin. Of ze reizen door de tijd, door verschillende geschiedkundige periodes. Echte durvers gaan zelfs op zoek naar … buitenaardse wezens. “Vandaag komen de kinderen alles te weten over de middeleeuwen. We organiseren ridderspelen, ze kunnen kastelen bouwen enz. Een andere groep koos dan weer voor het piratenthema. Zij gaan op zoek naar de schat en moeten daarvoor eerst enkele moeilijke raadsels oplossen.”

Sommige scholen hebben hun bezoek voor 2021 al geboekt.

Naast het hoge fun-gehalte wil de ‘Ferme des Castors’ jongeren ook meer zelfstandigheid bijbrengen binnen de allesomvattende ‘CRACS’-logica (‘Citoyens Responsables Actifs Critiques et Solidaires’ of Actieve, Kritische en Solidaire Verantwoordelijke Burgers). “We zijn ervan overtuigd dat kinderen al spelend leren. Tijdens een ‘pizza’-activiteit vragen we hen bv. na te denken over waar de kaas vandaan komt, hoe de tomatensaus wordt gemaakt, welk effect de gist heeft op het deeg enz. De kinderen proberen zelf het antwoord te vinden op al die vragen en krijgen zo meer inzicht in hun leefomgeving”, verklaart hij.

Een meer dan volle agenda

Op de site worden ook tal van festiviteiten georganiseerd. “We zorgen voor Halloweennocturnes, een paaseierenjacht en een kerstmarkt. We zetten in op sfeervolle evenementen voor iedereen“.

In juni is er sinds kort ook een ambachtelijke boerenmarkt om duurzame consumptie te promoten. Lokale producenten kunnen er hun producten voorstellen en  bezoekers kunnen deelnemen aan een ‘zero waste’-workshop.

Fille en train de jouer
La plaine de jeux change d’ambiance en fonction des événements.

Het speelplein verandert bij elk evenement van uitzicht.

De ‘Ferme des Castors’ heeft nog volop plannen. Ze wil een boomklimparcours inrichten boven de Biesme, een zijrivier van de Samber, en een aparte speeltuin voor de allerkleinsten aanleggen. De gebouwen hebben ook nood aan renovatie. Tot slot moet het hele project nog beter in de streek ingeburgerd raken met de steun van lokale producenten en andere belangrijke spelers uit de fusiegemeente, bv. het OCMW.

Contact:
ASBL Les Castors CJJM
Rue du Faubourg, 16-18
6250 Aiseau
http://www.castor.be/

©Photos/Lou Verschueren