Het grootste outdoorkartingcircuit van België

Het grootste outdoorkartingcircuit van België
Het grootste outdoorkartingcircuit van België

De Karting des Fagnes, in Mariembourg, in de gemeente Couvin, beschikt over 1.366 meter aan racetrack in de openlucht. Het is het grootste outdoorkartingcircuit van België. Zowel beginners als ervaren kartpiloten kunnen zich hier meten op rechte stukken en in netelige bochten – en wie weet, de eerste stappen zetten richting de Formule 1?

“Het circuit werd in 1987 aangelegd. Sindsdien zijn er al meer dan 20 internationale kampioenschappen gereden”, zegt communicatieverantwoordelijke Thomas Bastin van de Karting des Fagnes. “Het circuit is nog altijd erg populair bij piloten uit de Benelux en de rest van Europa.”

De Karting des Fagnes ligt tussen de velden, aan de rand van de economische activiteitenzone van Mariembourg. Het platteland en de bossen rondom geven het circuit een bijzondere uitstraling. Grasperken doen dienst als veiligheidszones voor de 100% outdoorracebaan.

Kartpiloten kunnen hier ook in de winter en bij regenweer terecht. Wie dat wil, kan dan een kart met aangepaste banden huren.

Voor wie houdt van snelheid en techniek

Het circuit is er voor alle piloten, zowel beginners als gevorderden: “Onze karting is geschikt voor kinderen en volwassenen, mannen en vrouwen, toeristen die nog nooit achter het stuur van een kart hebben gezeten en doorgewinterde piloten met een eigen voertuig die het gewend zijn regelmatig enkele ‘laps’ te rijden”, legt Thomas Bastin uit.

enfant-sur-un-kart
Heel wat kartliefhebbers komen hier regelmatig trainen.

Het tracé van de kartbaan heeft een goede balans tussen bochten en rechte stukken en biedt zo heel wat mogelijkheden. “Op de 300 meter lange rechte lijnen kunnen piloten snelheden tot 90 km/u halen met de huurkarts en 140 km/u met hun privékarts. Maar onze coureurs weten ook de bochten erg te waarderen; daar draait alles om techniek om geen snelheid te verliezen.”

Het outdoorcircuit met zijn groene omgeving kent alvast veel succes. Meer dan 35.000 bezoekers, het merendeel dagjesmensen, zakken jaarlijks naar de karting af. “Ons circuit is een echte toeristische trekpleister voor de streek. Mensen komen hier voor de sensatie, het gevoel van vrijheid en – uiteraard – de snelheid.”

Wedstrijden voor iedereen

De voorzieningen van de Karting des Fagnes zijn inmiddels genoegzaam bekend. Er worden verschillende Europese en internationale wedstrijden gehouden. “Voor de kampioenschappen op hoog niveau schrijven zich gemiddeld tussen de 180 en 200 piloten in. Die komen uit België, maar ook uit Frankrijk, Denemarken, Engeland enz.”

Enkele jaren geleden werd ook begonnen met wedstrijden voor liefhebbers. Deelnemers meten zich onderling in sprintraces van een uur of enduranceraces die 2 tot 12 uur duren. “Tijdens de Kart Fun Trophy kan elke deelnemer tegen een democratische prijs om de titel strijden in een van de huurkarts.”

De wedstrijden voor amateurs worden op dezelfde manier opgevat als die voor de professionals, met inbegrip van de vereiste wedstrijdcommissarissen, een startlijn, kwalificatieritten, een podiumceremonie enz. Over de logistiek hoeven deze piloten zich geen zorgen te maken: Karting des Fagnes regelt alles (denk maar aan het onderhoud en vervoer van de kart).

piste-de-karting
Het outdoorkartingcircuit is omgeven door een uitzonderlijk, groen kader.

Gerenoveerd en gastvrij

In 2015 namen Thierry Lepinne, die al vele jaren gepassioneerd is door het karten, en een Italiaanse kartmotorenfabrikant de Karting des Fagnes over. Sindsdien werd de hele infrastructuur beetje bij beetje gerenoveerd. Ook de ontvangstruimten voor dagjesmensen en ervaren piloten werden vernieuwd.

De managers hechten bijzonder veel belang aan het milieu. Ze zetten maximaal in op recyclage van banden, afval, olie enz.

Daarnaast hebben ze ook een goede verstandhouding met de buurt, waardoor ze hun activiteit met een gerust gemoed kunnen voortzetten, ondanks de occasionele geluidshinder die het karten met zich meebrengt.

Daarbij moet ook benadrukt worden dat het circuit voor veel omwonenden de trots van de streek is.

De site wil in de toekomst nog verder evolueren in lijn met de innovaties in de kartingwereld.

atelier-du-karting
De staat van de karts wordt regelmatig gecontroleerd in de herstelwerkplaats.

Contact : 
Karting des Fagnes
https://www.kartingdesfagnes.be
13, rue du karting
5660 Mariembourg
060 31 26 70

©Photos et vidéo/Jérome Gobin