De hemel, de vogels en Eau d’Heure

De hemel, de vogels en Eau d’Heure

De meren van Eau d’Heure, Cerfontaine

Wanneer de 24-jarige surfer Laurent Hubeaux uit Charleroi aan het meer van La Plate Taille aankomt, is hij aangenaam verrast. Deze plek, op een boogscheut afstand van Charleroi, geeft hem het gevoel op vakantie te zijn!

Achttien jaar geleden, in 2001, begon Laurent Hubeaux met Espace Fun aan de meren van Eau d’Heure, een organisatie voor culturele activiteiten en watersport op de oever, naast een vakantiedorp. “Hier geen motoren of benzine. Alle wateractiviteiten en het plezier dat ze ons geven, danken we aan wat de natuur ons te bieden heeft, zoals water en wind,” legt hij uit.

Het is een trend om terug te keren naar de natuur en het plezier dat ze ons geeft. Onze bezoekers weten dat en beleven hier de tijd van hun leven.

sable-eau-fun-eaux-Heure

Het fijne zand, het heldere water en de vakantiesfeer die in EspaceFun van de meren van Eau d’Heure heerst, verbazen menig bezoeker.

Een rustige plek in de natuur

Bij aankomst in Espace Fun ontdekken we fijn zand, een hutje van stro en helder water met wat golfjes. Je waant je hier meteen op vakantie. En wanneer ook de zon komt piepen, kun je bijna niet meer geloven dat je nog gewoon in België bent! “Deze plek ademt enorm veel rust uit. Mensen komen naar hier met familie of vrienden, voor een dagje of langer, om te sporten of gewoon van het strand te genieten … De sfeer is rustig en gemoedelijk.”

Laurent Hubeaux wil vooral spelen met de natuurelementen, met water, zand of materie. “Mensen, en vooral kinderen, zijn het niet meer gewoon om van de natuur te genieten. Wanneer hier een schoolbus uit de stad aankomt, zijn de kinderen volledig ondersteboven van deze plek.”

Lacs-Sports-Nautiques
Veel Belgen komen naar Espace Fun aan de meren van Eau d’Heure om aan watersport te doen

Activiteiten in harmonie met de natuur

Espace Fun biedt watersporten zoals zeilen, surfen, kajakken of kanovaren. “Aan scholen of voor teambuildings bieden we een activiteit die roeien en een wedloop combineert. En dat loopt heel goed! De deelnemers vertrekken met een kajak op het meer, doen een oriëntatieloop in het bos aan de andere kant en komen terug met de kajak.”

En surfen, dat kan iedereen, of je nu 130 kg weegt of 70 jaar oud bent. In één uur heb je ’t geleerd!

Naast watersporten vind je op het strand ook een bewaakte zwemzone, twee houten speeltuigen, een bar en, iets origineler, een bibliotheek, ingericht in grote koffers. “Iedere zondag in de grote vakantie kwam er iemand verhalen vertellen. Dat zijn heel gezellige momenten.”

En er komen ook steeds meer culturele activiteiten bij, zoals concerten, tentoonstellingen, evenementen … Theater zal het programma in 2019 verder aanvullen.

Planche-voile-Fun-Eau-Heure
Surfen heb je in Espace Fun in nog geen uur geleerd

Geëngageerde en ethische keuzes

Espace Fun promoot de lokale en kringloopeconomie. “De drankjes die er worden aangeboden, komen bijvoorbeeld van brouwerijen uit de regio, zoals Saison Dupont of Abbaye de Brogne. We verkopen ook zelfgemaakte limonade.”

Laurent wil ook de sociale mix bevorderen: “Mensen, ongeacht hun sociale afkomst, luisteren hier naar muziek en amuseren zich in de natuur. De plaats staat open voor iedereen, voor zowel inwoners van Charleroi als toeristen.”

De plaats trekt ondertussen veel mensen aan. De mond-tot-mondreclame doet zijn werk goed. “We maken niet te veel reclame, want het moet hier familiaal en gezellig blijven.” Het seizoen start weer met Pasen, wanneer het mooier weer wordt.

Contact :
Espace Fun
Rue du Bois du Four, SN
6440 Froidchapelle
+32 (0)485 91 99 90
info@espacefun.be
www.espacefun.be

©Foto’s/Christophe Vandercam