Authentieke ontmoetingen op een golfbaan

Authentieke ontmoetingen op een golfbaan
Authentieke ontmoetingen op een golfbaan

Het hotel en golfterrein Golf de Pierpont, ligt ten noorden van de metropool op een voormalig Napoleontisch slagveld en is welgekend in de regio. De kwaliteit van de golfbanen met 9 of 18 holes en de aangename sfeer tussen de inwoners van de metropool dragen bij aan zijn bekendheid zowel binnen als buiten onze landsgrenzen.

Stel je 67 hectare groen gras voor, met hier en daar bosjes, hagen en vijvers, en dat te midden van de uitgestrektheid en rust van het platteland. Centraal op dit grasveld staat een oude hoeve uit de 17e eeuw die met smaak werd gerenoveerd. Zo kunnen we het domein van Golf de Pierpont het best omschrijven. Het wordtbijzonder gewaardeerd door de golfers. “De golfbanen zijn zeer divers. De lengte van het terrein bevalt me erg goed. Je moet de bal met veel kracht slaan, soms over een lengte van meer dan 200-300 meter,” zegt Quentin Stassin, golfer en lid van de Business for Charleroi (B4C) club, die partner is van de golfclub.

golf-diversite-faune-flore-sport
Deze golfbaan heeft een grote diversiteit aan fauna en flora, wat vrij zeldzaam is in deze sport

Unieke golfbaan op een slagveld van Napoleon

Golf de Pierpont werd gebouwd in 1992. In die tijd was er enkel een groot grasveld in openlucht. In 2006, met de komst van een nieuwe eigenaar, de heer Snijders, werden er meer dan 43.000 bomen geplant waardoor de golfbaan een bosrijk karakter kreeg, uniek in de regio. “Het onderhoud van het terrein is een van onze prioriteiten. Twee mensen zijn er voltijds mee bezig. Er worden geen chemicaliën gebruikt,” legt Gary Nisbet, manager van de club, uit.

Het terrein wordt elke zomer gedraineerd: er zijn waterpunten (rivieren en vijvers) aangelegd. Deze werkzaamheden zorgen ervoor dat de golfbaan elke dag van het jaar, zomer en winter,openblijft. “De golfbanen veranderen elke dag, afhankelijk van het weer. De slag zal anders zijn als er wind is of als de grond koud is,” zegt Quentin Stassin.

We passen ons spel aan het weer aan

De banen met 9 of 18 holes zijn bijzonder in trek. Elke week worden er verschillende wedstrijden georganiseerd: op dinsdag voor senioren, op donderdag voor vrouwen en op vrijdag voor mannen. In het weekend doet iedereen mee: meer dan 100 spelers, verdeeld in teams, komen elke zondag samen in de hoop de overwinning mee naar huis te nemen.

golf-charleroi-famille
Golf is een van de weinige sporten die het hele gezin bij elkaar brengt, van de grootvader tot de kleinkinderen

Informeel clubhuis

De mening van de golfers: de sfeer op de site van Pierpont is zonder meer erg gemoedelijk, zowel op de golfbaan als in hetbar-restaurant, dat in de oude hoeve is ondergebracht. “Ik voelde me direct op mijn gemak. Hier kijkt niemand naar je auto of je werk, alleen de handicaps [het niveau van de spelers aan het begin van het parcours] tellen mee,” zegt Antonio, een 58-jarige boekhouder die al 6 jaar lid is van het clubhuis. “We tutoyeren elkaar meteen. We spelen met de mensen die er zijn, ook al ontmoeten we ze voor het eerst. Na een spel kunnen we het over andere dingen hebben. Hier is het vooral het plezier van het golfen dat ons samenbrengt.”

De club heeft 500 leden en meer dan 7.000 bezoekers per jaar, met verschillende achtergronden. “Er zijn meer dan 32 verschillende nationaliteiten onder de leden,” zegt Gary Nisbet.

Veel evenementen worden georganiseerd door vrijwilligers van de club.

saison-golf-pierpont-joueurs
Zowel in de zomer als in de winter is de golfbaan in gebruik.

Een open en gastvrije golfbaan

Ook veel buitenlanders vinden de weg naar het golfdomein in Pierpont. De belangstelling van buitenaf is voornamelijk te danken aan de nabijheid van de luchthaven, op amper 15 minuten van het domein, en aan het woningaanbod op minder dan 100 meter van het begin van de golfbanen. De linkervleugel van de hoeve is uitgerust met 21 gezellig ingerichte kamers. “Veel Engelsen en Nederlanders komen hier hun weekenddoorbrengen. Zij maken niet alleen gebruik van de golfbaan van Pierpont, maar ook van die van Château de la Tournette en Enghien, die eigendom zijn van dezelfde eigenaar,” legt Gary Nisbet uit.

De gerenoveerde hoeve en de typische vierkante binnenplaats wekken ook de interesse van organisatoren van bruiloften, conferenties, teambuildings en andere evenementen.

De hoeve en de golfbaan zijn erg populair bij organisatoren van evenementen

Als je nog steeds twijfelt om naar Golf de Pierpont te komen, probeer dan eens een van de initiatiesessies die de golfclub elke zondagmiddag, van april tot november, organiseert. “Er zijn nog steeds veel mensen die niet naar de golfclub durven te komen. De vele vooroordelen over deze sport bestaan nog steeds, ook al groeit de interesse in golf over heel België,” zegt Gary Nisbet.

Voor 5 euro per sessie kan je onder begeleiding van een leraarkennismaken met de golfsport en verschillende soorten slagen uitproberen. “De meeste mensen die een golfinitiatie volgen, krijgen meestal zeer snel de smaak te pakken. Ze voelen eenkleine adrenalinestoot of een soort opwinding waardoor ze vaker willen spelen.”

Naast de golfbanen is er ook een “oefenterrein” van meer dan 300 meter waar je de eerste pogingen kan doen om de bal te slaan.

Contact:
Golf de Pierpont
Chemin Grand Pierpont, 1
6210 Les Bons Villers
+32 (0)71/ 88.08.30
info@pierpont.be
http://www.pierpont.be

©Video/Reed & Jérôme Gobin

***

De Business for Charleroi-club (B4C), het professionele netwerk van de Métropole

Quentin Stassin is al 4-5 jaar lid en neemt regelmatig deel aan alle soorten evenementen (trainingen/coaching, aperitieven, conferenties, kookcursussen, workshops, enz.) aangeboden door de B4C club. Elk jaar organiseert dit professionele netwerk een initiatie- en wedstrijddag op de golfbanen van Golf de Pierpont.

De afgelopen 10 jaar heeft de B4C meer dan 300 bedrijfsleiders, ondernemers en beleidmakers uit de metropool bij elkaar gebracht om de economie van de regio te ontwikkelen en tot een echte magneet te maken. “De verschillende evenementen hebben mij geholpen om mijn netwerk uit te breiden en projecten te concretiseren,” zegt Quentin Stassin.