De boerderij van Tilleul (in Seloignes) toont hoe het anders kan

De boerderij van Tilleul (in Seloignes) toont hoe het anders kan
De boerderij van Tilleul (in Seloignes) toont hoe het anders kan

“De dieren worden geboren op de boerderij en blijven daar. We waken over hun welzijn. We verkopen maar een handvol producten, maar de kwaliteit is gegarandeerd door onze aanpak van het kweken”, legt bioboer Angélique van de ferme du Tilleul in Seloignes uit.

Farid en Angelique Everaerts trokken in 2009 naar Seloignes en vestigden zich daar in een gebouw dat aan hun verwachtingen voldeed. “We waren op zoek naar een kleine boerderij waarmee we een activiteit konden opstarten die beantwoordde aan onze waarden”, legt Farid uit.

De boerderij bestaat uit een hoofdverblijf en twee stallen, omgeven door ongeveer tien hectare grasland. “Toen we hier begonnen met ons boerderijproject, verklaarden de mensen ons gek”, zegt hij. “Ze vonden de boerderij te klein om er een levensvatbare activiteit van te maken. We hebben het tegendeel bewezen door niet voor industriële landbouw maar voor een alternatief productiesysteem te kiezen.”

Vaches-qui-mangent
De dieren krijgen allemaal kwaliteitsvoer.

Dieren gekweekt in een gesloten kring

Het eerste seizoen testte Farid de gebruikelijke manier van fokken en verkoop aan vleesgroothandelaren. “Die aanpak is bij veel dieren economisch haalbaar. Maar wij vonden deze manier van kweken niet zinvol.”

Farid en Angélique besloten hun bedrijf anders te runnen, volgens hun eigen waarden, en vol in te zetten op kwaliteitsproducten. Ze kweken hun dieren binnen een gesloten kring. De dieren worden ter plaatse geboren, gevoed en grootgebracht. “We dragen zorg voor het welzijn van de dieren, met respect voor hun groeisnelheid en met een goede zorg.”

Cochons-en-plein-air
De varkens kunnen het hele jaar door buiten rondneuzen en dat bevalt ze duidelijk.

Deze boeren beperken zich niet tot de biologische normen en vinden dat de dieren buiten moeten kunnen leven. “De varkens zijn het hele jaar buiten.”

Daarnaast voederen ze hun vee met verschillende soorten biologisch voeder.

Volledige controle over het product

Na heel wat maanden worden de dieren naar een erkend slachthuis gebracht.

De producten keren vervolgens terug naar de boerderij, naar de eigen uitsnijderij. Daar worden ze bewerkt en verpakt, klaar voor de verkoop. “Ik heb een slagersopleiding gevolgd omdat ik maar geen uitsnijderij vond die aan mijn wensen voldeed. Dankzij dit slagersdiploma ken ik de juiste handelingen om het product optimaal te respecteren en de goede smaak ervan te verzekeren”, legt Farid uit.

Bouchere-au-travail
Deze ambachtelijke beenhouwers bereiden alle producten zelf.

Een deel van de producten wordt op de boerderij verkocht. De rest wordt verdeeld aan coöperaties en enkele winkels in de buurt.

Contact met de klant

Het directe contact met de klanten geeft de twee bioboeren veel voldoening. “Ik werd me pas echt bewust van de kwaliteit van mijn product door de gesprekken die ik met mijn klanten had. Ze vertellen me vaak wat ze aan het product waarderen en hoe ze hun vlees bereiden. Ze geven me ideeën voor recepten.”

Door deze uitwisselingen voelen de producenten dat ze meerwaarde creëren. Ze kunnen ook beter inspelen op de vraag en het aanbod aanpassen. “Je hebt de grote vleeseters voor wie we grote stukken klaarmaken. Voor de flexitariërs, die minder vlees eten, bereiden we kleine porties.”

Met de recente bouw van een nieuwe stal willen Farid en Angélique het welzijn van de dieren nog verbeteren door hen de best mogelijke leefruimte te bieden.

bouchere-en-train-de-preparer-la-vitrine
De productie is uitsluitend biologisch.

Contact: 

Ferme du Tilleul
Farid et Angélique Everaerts
Petite rue, 2
6596 Seloignes
https://www.facebook.com/FermeDuTilleulBio 

©Video et photos/Jerome Gobin