(Her)ontdek de Métropole met de fiets

(Her)ontdek de Métropole met de fiets

Haal uw fiets van stal en laat u verrassen door onontdekte stukjes veld en bos die u als automobilist nooit te zien zult krijgen.

De coronacrisis heeft onze gewoontes grondig verstoord. Heel wat mensen zijn gaan teruggrijpen naar eenvoudige dingen en een daarvan was de herontdekking van de natuur in onze omgeving.

Fiets met ons mee langs de mooiste paden van de streek.

Lijn 119 van RAVeL van Gosselies naar Châtelet

Deze voormalige spoorweglijn van 13 km wordt ook ‘La Houillère’ of ‘de kolenmijnroute’ genoemd. Over deze groene as kunt u vandaag in alle veiligheid Charleroi doorkruisen. In 2002 werd ze verkozen tot mooiste groene route van Europa, onder meer door de ontelbare plantensoorten die u links en rechts van de weg aantreft. Talloze fietsers gebruiken RAVeL (Réseau Autonome des Voies Lentes of autonoom netwerk van trage wegen) om naar hun werk te rijden. Anderen komen er herbronnen, ver van het autoverkeer.

Fietsen langs de Meren van de Eau d’Heure

Dit tracé loopt 35 km langs de grootste kunstmatige plassen van België. Twee lussen voeren u door uitgestrekte vlaktes en bossen. U kunt ze aan uw eigen voorkeuren aanpassen en op het hele gezin afstemmen.

Echte sportievelingen kunnen daar nog de ‘Véloroute des Lacs’ aan koppelen die de Eau d’Heure verbindt met het meer van Val-Joly (in Frankrijk).

Drie keer trappen en u bent het stadscentrum uit

Op amper 300 meter van het station Charleroi-Zuid ligt een jaagpad langs de Samber. Over deze ‘RAVeL – EuroVelo 3’ hebt u maar een paar pedaalslagen nodig om het industriële landschap met zijn kenmerkende terrils achter u te laten. Vanaf dan bevindt u zich in een groenere, idyllische omgeving richting de Abdij van Aulne en Thudinië.

Wie tegen de afstand opziet of niet heen en weer wil rijden, kan ook – inclusief fiets –de trein van Charleroi naar Erquelinnes nemen tot het station van Hourpes. Zo hoeft u alleen maar de enkele rit naar Charleroi (+/- 16 km) af te leggen. Geen tweewieler mee? Ook geen probleem! U kunt een elektrische fiets huren bij het fietspunt in het station van Charleroi.

90 km tussen bossen en velden, van Thuin tot Chimay

De RAVeL-lijn 109/2 verbindt Thuin met Chimay en is uitermate geschikt voor wielertoeristen die graag lange tochten maken. Vertrekken doet u in Thuin. U volgt de oude tramsporen, doorkruist bossen, weiden en velden om uiteindelijk, na 45 km, in Chimay aan te komen.

Vervolgens kiest u de alternatieve route om de Meren van de Eau d’Heure heen, om op het einde van de dag opnieuw het belfort van Thuin te zien opdoemen.

Het traject loopt langs heel wat idyllische plekjes

Het kanaal in Seneffe

Verken de oevers van de Samber en ontdek het Kasteeldomein van Seneffe, samen met de sluizen langs het kanaal. De lijn RAVeL 2 start in Ronquières en eindigt in Seneffe. Onderweg passeert u diverse punten die een mooi beeld schetsen van de geschiedenis van de waterlopen in de streek.

Mountainbikeparcours van Fleurus tot Chimay

Volg de RAVeL-lijn 119 in de sporen van de Slag bij Ligny van 16 juni 1815. U neemt al trappend dezelfde posities in als de Franse en Pruisische troepen in 1815, vlak voor de uiteindelijke Slag bij Waterloo.

In het zuiden van de Métropole kunt u met de mountainbike het steile landschap doorkruisen langs de gewenste route al naargelang de goesting en ‘de benen’ van het moment.

In de bossen zijn er diverse fietsknooppunten.

Nog tal van andere routes zijn zeker een ritje waard, zoals die van de gemeente Erquelinnes – surf bv. eens naar dit overzicht met fiets-MTB-tochten – of die van Walcourt met deze routes.

Net een mooi hoekje verkend? Aarzel dan niet ons uw eigen ideeën voor een fietstocht door te spelen via info@charleroimetropole.be.