Op verkenning in de stad Charleroi

Op verkenning in de stad Charleroi
Op verkenning in de stad Charleroi

Bezoek aan de stad Charleroi

“Charleroi ontdekte ik vanop een steenberg. Een indrukwekkend zicht, al die oude ijzer- en staalsites, de natuur en alle drukte in de stad,” vertelt de 25-jarige Alix uit Arras. Dankzij urbex, of urban exploration, ontdek je soms pareltjes waar je ze niet verwacht. Die wordt steeds meer ontwikkeld in de Metropool.

De themabezoeken van Charleroi kennen steeds meer succes. De focus ligt onder andere op strips, streetart en architectuur. De historische tour van de stad staat in het teken van het industriële verleden en wordt op een unieke manier georganiseerd. Hij is dan ook heel erg in trek bij de toeristen. Deze tour wordt aangeboden door verschillende spelers uit Charleroi en neemt je mee naar atypische plaatsen.

Wandelingen in onbekende uithoekjes

De ‘urbex’-wandelingen doorkruisen verschillende landschappen. Ze lopen langs het centrum van Charleroi maar ook langs nieuwe en oude gebouwen, groene ruimtes zoals bossen en steenbergen, verlaten sites, de oevers van de Samber en historische wijken waar buitenlandse arbeiders hun sporen hebben nagelaten. Zo ook de Italianen, die de Belgen zijn komen helpen in de mijnen en fabrieken.

“Ik ben twee dagen in België en wilde iets unieks bezoeken.Charleroi heeft zo zijn reputatie. Daarom zijn we erheen gegaan, om te zien of het klopt wat ze zeggen,” verduidelijkt Alix, op daguitstap in Charleroi. “Ik vind de stad heel interessant, ik ben onder de indruk van de architectuur van sommige gebouwen, die ik nooit had gezien op mijn eentje.”

Je ontdekt gebouwen die zonder gids aan je voorbijgaan

Visite-urbaine-charleroi-Sambre
De stadsbezoeken in Charleroi nemen de toeristen mee naar de oevers van de Samber

oevers van de Samber

Een industriële maar groene stad

Enkele jaren geleden bakende het Office du Tourisme du Pays de Charleroi 4 steenbergen vlak naast het centrum af. Via een GR-pad (Grande Randonnée) kunnen bezoekers die in groep of met een gids ontdekken. “De beklimming is ruw en glad, we zijn het niet gewoon, maar eenmaal boven is het zicht de moeite waard. Je hebt geen idee hoeveel groene ruimtes er zijn in Charleroi,” aldus Maud, een nieuwe Carolo op ontdekking in haar stad.

Vanop de steenberg ontdek je de stad op een andere manier

“De winkels liggen op een boogscheut. Twintig minuten geleden bevonden we ons nog naast het winkelcentrum en nu kijken we al over de stad uit,” vervolgt ze. Vaak zijn de deelnemers onder de indruk van het zicht op de stad, dat helemaal anders is daarboven.

Een stad getekend door de geschiedenis

Charleroi onderscheidt zich onder meer met zijn ruwe, betonnen architectuur en zijn industriële erfgoed. Langs de kades van de Samber en in de verschillende wijken rond het station vinden toeristen sporen van de geschiedenis terug. “Ik ben actief in de industriële sector en was benieuwd naar het verhaal van de stad, met zijn verleden en verandering die eigenlijk nauw aanleunen bij mijn dagelijkse leven,” vertelt Alix.

Het centrum ondergaat een heuse metamorfose. Het onderste deel van de stad veranderde ingrijpend met de komst van shopping Rive Gauche, de jeugdherberg, de vele restaurants en met de heraanleg van de kades. Voor de komende jaren zitten er nog meer heraanlegprojecten in het bovenste deel van de stad en langs de ring in de pipeline.

passé-industriel-charleroi-decouverte
Het unieke industriële verleden van Charleroi lokt veel nieuwsgierigen

Anekdotes over de inwoners

Niet enkel de atypische zichten en aparte architectuur vallen in de smaak bij de bezoekers, ook de verhalen over de Carolos. “Ik leg uit wat er is gebeurd in de stad, de unieke ontmoetingen, de anekdotes, de sporen uit het verleden die je tegenwoordig nog ziet als je goed oplet,” vertelt Nicolas Buissart, artiest-gids van de Safari Urbain. Zijn tour blinkt uit in originaliteit: “Ik heb niets uitgevonden: ik vertel gewoon een paar verhaaltjes en grappen op buitengewone plaatsen in en rond de stad.”

Bezoekers houden van de anekdotes over het verleden van Charleroi

De urbex-bezoeken vallen bij verschillende soorten mensen in de smaak. Zowel bij rondtrekkende toeristen als bij inwoners of Belgen die er een dagje opuit willen trekken. We tellen min of meer 11.000 bezoekers per jaar, en dat zou de komende jaren nog moeten stijgen.

Er worden steeds meer van deze themawandelingen uitgewerkt. Ze laten toe om de metropool op een unieke manier te ontdekken.

 

Contact :
Maison du tourisme du Pays de Charleroi
Place Charles II 20
6000 Charleroi
+32 (0)71 86 14 14
www.paysdecharleroi.be

Safari Urbain
info@charleroiadventure.com
+32 (0)494 98 26 43
www.charleroiadventure.com

©Video/Reed & Leslie Artamonow