Op weg op onverharde paden die naar buitengewone, verbluffende landschappen leiden

Op weg op onverharde paden die naar buitengewone, verbluffende landschappen leiden

Kleine dorpen en steden, vergezichten over de ongerepte natuur, pittoreske paden door bos en dal… deze regio bulkt van de bijzondere plekken om te voet te ontdekken.

Verken de wandelwegen van de Métropole. Er valt hier zoveel te onverwachts ontdekken.

Op weg langs de terrils

De Sentier des Terrils (of de ‘GR 412’) doorkruist de mijndorpjes van het oude industriebekken van Charleroi en zijn alom bekende terrils. Na jaren van menselijke activiteit heeft de natuur hier nu opnieuw de bovenhand gekregen.

Het cc Eden organiseert elk jaar, samen met andere partners uit Charleroi, ‘la Boucle Noire’ (de zwarte lus). Dit 20 km lange parcours, uitgestippeld langs het traject van de GR 412, voert u door het hart van Charleroi, doordrongen van de industriële charme van het ‘pays noir’ of zwarte land.

Vanaf de terrils geniet u van een indrukwekkend 360 graden-panorama over de omgeving.

De Abdijroute

Het GR-pad van de Trappistenabdijen van Wallonië begint in onze Belgische Ardennen en loopt tot het zuiden van de Métropole, met de ‘grote doorsteek’ door het woud van het Land van Chimay. De drie geologische lagen van deze streek bieden de wandelaars hier een divers landschap, uniek in België.

In dezelfde geografische zone kunt u zich ook aan de meer dan 150 km lange Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay wagen. Maar geen paniek, verspreid over het traject zijn er veel bivakplaatsen waar u in alle rust van de natuur kunt genieten. U kunt er uw tent opzetten en de nacht doorbrengen onder het zacht ruisende bladerdak.

Meegevoerd door het water

De GR 129 ‘Dwars door België’, die Lobbes met Gerpinnes verbindt, baant zich een weg door het platteland langs velden en gehuchten. Na een tocht door de bossen wordt u beloond met een verbluffend uitzicht op Thuin en zijn belfort.

Langs de Promenade des Batelières (wandeling van de binnenschippers) wordt u 5 km lang ondergedompeld in ‘het land der rivieren’ en ontdekt u de idyllische omgeving van Merbes-le-Château.

Bosrijke landschappen

Het deel van de GR 125 tussen Froidchapelle en Virelles bestaat uit diverse paden kriskras door weiden en landbouwgronden, omzoomd door hagen en bermen.

Sportievelingen kunnen dit Grote Route-pad volgen tot aan de Calestienne, waar ze zich kunnen vergapen aan de Fondry des Chiens (een 20 meter diep zinkgat), een emblematische locatie en een unieke trekpleister in de streek.

Het Pad van Saint-Feuillien

Passeer op de bedevaartroute naar Santiago de Compostella de fusiegemeente Seneffe en ontdek er de GR 655 of ‘Via Gallia Belgica’. Dit tracé leidt u over de lange vlaktes, typerend voor het noorden van de Métropole.

 

Er vallen ook nog andere hoekjes te ontdekken in de Métropole, zoals het Recreatiecentrum van Loverval of het Vita-parcours in het ‘Bois du Grand Bon Dieu’ in Thuin. Ze hebben alternatieve trajecten voor u in petto om samen met het gezin te ontdekken, al lopend of voor een wandelingetje om een mooie dag te besluiten.