Familie-uitstap puur natuur

Familie-uitstap puur natuur
Familie-uitstap puur natuur

De 130 hectare rustige waters, rietvelden, bossen en vochtige weilanden van Aquascope Virelles vormen het perfecte decor om met kinderen, familie of vrienden weer in contact te komen met de natuur.

“We zijn gaan kanovaren op de vijver om de fauna en flora hier te ontdekken. We hebben sporen van everzwijnen gezien, wilde planten geproefd, heel wat vogels leren herkennen aan hun gezang, …. Voor mij en mijn kinderen voelde het alsof we de natuur herontdekten”, vertelt Philippe uit Koksijde, die de streek als toerist kwam verkennen.

Samen met zijn gezin en enkele vrienden koos Philippe voor de ‘zintuigentocht’. Het is maar een van de activiteiten die Aquascope Virelles organiseert. Onder begeleiding van een animatrice wandelt de groep een hele namiddag door het natuurreservaat. Ze leren het meer en de vogels, de beboste gebieden en de vochtige weilanden kennen. “We hebben spelletjes bedacht om mensen de natuur ten volle te laten beleven. Ik vertel ook interessante verhalen en laat mijn publiek zich artistiek uitleven of experimenteren”, verduidelijkt animatrice Camille.

Een gezinsuitstapje naar Aquascope Virelles brengt u weer in contact met de natuur.

enfants-en-train-de-jouer
Een gezinsuitstapje naar Aquascope Virelles brengt u opnieuw in contact met de natuur.

Herbronnen in het groen

Aquascope Virelles biedt naast deze ‘zintuigenwandeling’ nog heel wat andere activiteiten. Bij de geanimeerde ‘Aube sauvage’ (het Wilde ochtendgloren) stapt u voor dag en dauw in een grote indiaanse kano voor een unieke ‘soft survival’ bij zonsopgang en een authentiek natuurmoment.

Wie zich wil bekwamen in de mandenmakerij met wilde twijgen of in plantenarchitectuur kan een originele opleiding volgen in het Etnisch-botanisch Centrum van Aquascope. U kunt er ook alles leren over medicinale planten en het plukken van eetbare paddenstoelen.

animatrice-avec-un-enfant
Er worden diverse activiteiten, stages en opleidingen aangeboden.

Deze activiteiten, animaties en opleidingen spreken een uiterst divers publiek aan. Denk aan gezinnen, collega’s tijdens een teambuilding, vrienden, schoolklassen, senioren enz.

Open voor het publiek

Naast de gesmaakte, georganiseerde activiteiten nodigt dit gebied ook gewoon uit tot een wandeling door het natuurreservaat, langs de zuidelijke oever van de vijver. In het Natuurcentrum van Aquascope Virelles vindt u een museografische ruimte die zich toespitst op de onderwaterwereld, met aquaria, tijdelijke tentoonstellingen en een projectiezaal.

Vogels spotten kan langs het leerpad. U treft er de meest uiteenlopende soorten. “Een verrekijker is hier een onmisbare tool. Zo mis je niets van het grappige gedrag van de grote en kleine steltlopers”, aldus nog Camille.

Ook de uitkijktoren, de Mozesdoorgang onder water, de Tuin van Millepertuis en het didactische bijenhuis bieden u de mogelijkheid de plaatselijke fauna en flora op uw eigen ritme te bewonderen en er meer over te weten te komen.

oiseaux-sur-un-ponton
Het natuurreservaat, in de buurt van Chimay, is de habitat van diverse vogelsoorten.

De traditionele afsluiter van een uitstap naar deze betoverende omgeving is een bezoek aan de brasserie La Cantine de l’Aquascope en de grote speeltuin.

Het hele jaar door vinden in Aquascope ook tal van thema-events plaats. Zo vonden al heel wat mensen de weg naar het ‘Festival de l’oiseau’ (vogelfestival) in september en de ‘Foire aux pommes’ (het appelfeest). Eind oktober beleeft u daar diverse activiteiten waarin de appel centraal staat. U kunt er appels kopen op de markt, krijgt er advies over het planten van fruitbomen die er ook verkocht worden, kunt er deelnemen aan natuuractiviteiten en familiespelletjes en – uiteraard – proeven van de appels zelf of het ter plaatse geperste sap.

Ook de wintermaaibeurt van een deel van het rietveld is een belangrijke gebeurtenis voor het natuurreservaat. Elk jaar kan het grote publiek deelnemen aan het maaien en verzamelen van de dorre stengels. Zo kan het riet volgend jaar weer beter groeien. Dat is belangrijk voor de vele vogelsoorten die er broeden.

vue-sur-l-etang
Vochtige weilanden en rietvelden omzomen de vijver van Virelles.

De drooglegging van de vijver is nog zo’n belangrijke gebeurtenis die iedereen mag komen bekijken. Om de 2 tot 3 jaar wordt de vijver in november volledig drooggelegd. De vissen worden er met netten uitgehaald en verkocht aan vijvereigenaars, viskwekers of consumenten. Door de vijver te legen, blijft het evenwicht in de voedselketen – tussen planten, ongewervelden, de verschillende vissoorten enz. – gevrijwaard. En de watervogels houden er een goedgevulde provisiekast aan over! De waterkwaliteit wordt bovendien verbeterd en te invasieve slibvorming wordt tegengegaan.

Andere ontmoetingen tussen mens en dier

De vijver van Virelles vormt een uitermate boeiende setting voor pilootprojecten die verband houden met de natuur. Binnen het natuurreservaat wordt er met name rond twee projecten gewerkt:

  • Het Centre Creaves vangt gewonde wilde dieren op. Vrijwilligers, waaronder enkele dierenartsen, verzorgen ze en laten ze vervolgens weer vrij in de natuur.
  • Het Maison de l’Abeille noire of ‘huis van de Europese donkere bij’ is opgericht ter bescherming van deze inheemse soort en wil ze ook (opnieuw) bekendmaken bij het grote publiek.

Deze bij is perfect aangepast aan ons klimaat en aan de plaatselijke flora. Het is een winterharde soort met een groot vliegvermogen die erg doeltreffend wilde planten, gewassen en tuinen bestuift.

De komende jaren staan er nog een paar nieuwe projecten op til, zoals Aquascope 2.0 (uitbreiding van het Natuurcentrum en herinrichting van het buitenparcours) en de aanleg van centrale eilandjes in de vijver om vogels aan te trekken.

bulle-comme-logement-insolite
Pal in het midden van het natuurreservaat kunt u ook een heel bijzondere nacht doorbrengen in … een bubbel.