Ervaar het echte boerenleven in La Ferme du Champ du Loup

Ervaar het echte boerenleven in La Ferme du Champ du Loup

La ferme du Champ du Loup, Lobbes

Een warme zomerdag, een authentieke hoeve op de hoogten van Lobbes en … een hele rits vrolijke kinderen op zomerkamp om van het karakteristieke boerderijleven op La Ferme du Champ du Loup te proeven. Het melkveebedrijf van Grace en Benoît koos voluit voor diversificatie en organiseert nu al 10 jaar allerhande pedagogische activiteiten.

Kampen de hele zomer lang…

Wie hier tijdens de grote vakantie het erf opwandelt, vindt altijd wel kinderen die de konijnen aaien, de kippen voeren of ontdekken waar de melk vandaan komt. Gedurende 7 opeenvolgende weken ontvangt de boerderij elke week zo’n 40 kinderen tussen 2,5 en 12 jaar (iets minder dan de gebruikelijke 50, door de verplichte ‘coronabubbels’).

Dieren voeren (kippen, eenden, ganzen, kwartels, kalkoenen, konijnen, cavia’s, geiten, schapen, pony’s, paarden, koeien enz., geen gebrek aan magen om te vullen), koken met de eigen boerderijproducten (brood, pannenkoeken, koekjes enz.), koeien leren melken, meerijden met de tractor, … Aan interessante bezigheden hier geen gebrek.

Tussen de activiteiten door geeft het kampliedmoment voor iedereen structuur aan de activiteiten.

Grace en Benoît organiseren ook nog kampen tijdens de andere schoolverlofperiodes, met uitzondering van de kerstvakantie.

Psychomotoriek met pony’s

Grace is gespecialiseerd in équimotricité©, een activiteit die ze ook tijdens de kampjes aanbiedt. Tijdens dit bijzondere leerproces vormen twee kinderen een team met een pony waar ze nagenoeg zelfstandig mee aan de slag kunnen. De menner houdt de pony bij de teugels en begeleidt het dier, terwijl de ruiter op de rug van de pony zit. De kleine groep legt dan een bepaald traject af en voert enkele behendigheidsoefeningen uit.

De jonge deelnemers bouwen eerst een band op met hun pony’s alvorens ze te berijden.

Activiteiten het hele jaar door

De pedagogische boerderij is het hele jaar open voor scholen en gezinnen. Voor kinderen staan er elke week ‘boerderijwoensdagen’ op het programma, ze kunnen deelnemen aan de sessies équimotricité© of een ponyritje maken. Ze kunnen er hun verjaardag vieren en vrij de boerderij bezoeken met behulp van de plannen en didactische panelen verspreid over de site of onder begeleiding van een gids.

La Ferme du Champ du Loup, dat zijn ook lekkere producten

De liters heerlijke melk die hier wordt geproduceerd, vormen de basis van authentieke streekproducten die in de hoevewinkel verkocht worden. U kunt hier boter kopen, verschillende soorten kaas, yoghurt, room, ambachtelijk ijs, eieren, maar ook ander lekkers zoals de koffie van het huis Ervka (lees hier onze reportage). Grace vertelt ons dat tijdens de lockdown heel wat nieuwe klanten de weg naar de winkel vonden. Ze vormen inmiddels een trouw publiek (ontdek hier onze interactieve kaart met lokale producenten).

De boerderij verkoopt, naast tal van andere producten, ook hoeveboter met een weergaloos volle smaak.

Een echt familiebedrijf

La Ferme du Champ du Loup is bovenal een echt familiebedrijf. Grace, onderwijzeres van opleiding, leerde er haar toekomstige man kennen en stapte mee in de zaak. Om meer verscheidenheid te brengen in hun activiteiten, besloot ze het opvoedkundige aspect van de boerderij verder te ontwikkelen. Met succes. De kinderen die 10 jaar geleden aan het eerste kamp deelnamen, keerden jaar na jaar terug. Enkele helpen vandaag nog mee als animator.

Contact

La ferme du Champ du Loup
Rue du Champ du Loup, 14
6540 Lobbes
www.lafermeduchampduloup.be
info@lafermeduchampduloup.be