Uitzonderlijke culturele plaatsen

Internationale voorstellingen, theaterstukken, mapping, instellingen die wereldwijd faam genieten, ... De 'klassieke' of 'buitengewone' culturele uitjes zijn hier net zo divers als talrijk!

Vermaarde musea, van fotografie tot glas

Vermaarde musea, van fotografie tot glas

Charleroi Métropole telt op zijn grondgebied vermaarde instellingen zoals het grootste museum voor fotografie in Europa, BPS 22(een ruimte voor moderne creaties in een industrieel gebouw van glas en ijzer), het Museum voor Schone Kunsten, het Glasmuseum, het Marmermuseum enz.

Le Bois du Cazier, een centrum voor het Waals industrieel erfgoed, door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed, heeft een compleet museumaanbod gewijd aan de industriële pareltjes van Charleroi.

Ontdek alle musea van Charleroi Métropole via de volgende adressen: de website met musea van de centrumregio, de website van het bureau voor toerisme van Pays de Charleroi en Le Pays des Lacs, maar ook de Waalse portaalsite gewijd aan musea.

De vele kastelen, klokkentorens en oude kerken

Charleroi Métropole heeft een opmerkelijk erfgoed. Hier werden verschillende oude gebouwen en vooral veel gebouwen uit de periodes van de art nouveau en art deco opgetrokken. De vele kastelen, klokkentorens, oude kerken, wallen, molens enzovoort vertegenwoordigen diverse stijlen en periodes.

De ruïnes en overblijfselen van de abdij van Aulne (gesticht in 657) zijn geklasseerd als groot Waals erfgoed en blijven vele bezoekers aantrekken.

De architecturale verscheidenheid van de symbolische sites van Charleroi Métropole getuigt van een uitzonderlijk rijk verleden dat meerdere eeuwen geschiedenis beslaat. De klokkentoren van het stadhuis van Charleroi, een meesterwerk dat classicisme en art deco samenbrengt, behoort bijvoorbeeld tot het werelderfgoed van Unesco. Het kasteel van Monceau is dan weer een parel uit de feodale periode.

Andere voorbeelden zijn het historisch centrum van Chimay, het kasteel van Presles, de toren van La Bourlette (Anderlues), de toren van Salamandre (Beaumont), het oude station van Cerfontaine, gebouwd op een oude brug, het kasteel van Trazegnies, de grotten van Neptune (Couvin), de burcht van Solre-sur-Sambre (Erquelinnes), het kasteel van Farciennes, de abdij van Soleimont, kasteel Bivort (Fontaine-l’Evêque), het kasteel van Ham-sur-Heure-Nalinnes, de middeleeuwse kern van Lobbes en zijn Collégiale Saint Ursmer (de oudste kerk van België), de kerk van Saint-Martin in Merbes-le-Château, het kasteel van Imbrechies in Momignies, het dorp Landelies, de onderaardse gangen van Philippeville, het kasteel van Seneffe, het kasteel en het park van Nismes, de middeleeuwse kern van Walcourt en zijn basiliek van Saint Materne enz. Ze allemaal opnoemen, is onmogelijk!

Ontdek er meer over op de websites van de bureaus voor toerisme: Pays de Charleroi, Pays des Lacs en Parc des Canaux et châteaux.

Een verbluffend programma van concerten en voorstellingen

Een verbluffend programma van concerten en voorstellingen

Op zoek naar een concertzaal of een unieke creatieve ruimte in de metropool? Kiezen zal het moeilijkste worden!

Iedereen in de streek kent Rockerill, gevestigd in oude smederijen. Het is nu een stedelijk centrum gewijd aan alternatieve en volksculturen. In dit buitengewone industriële kader traden al honderden groepen op.

Ook zeker te vermelden is Charleroi Danse, het internationaal befaamde centrum voor hedendaagse choreografie van de Federatie Wallonië-Brussel, in het hart van Charleroi.

En dan is er uiteraard ook het Paleis voor Schone Kunsten, een legendarische hotspot voor het culturele leven van de metropool, met een verbluffend programma, gevestigd in een opmerkelijk gebouw uit 1935.

Verder is er het Théâtre de l’Ancre, een ruimte gewijd aan theater, muziek en creativiteit, maar ook Vecteur, een heus uitstalraam voor hedendaagse creaties dat op een originele manier diverse events aanbiedt.

Ontdek er nog veel meer over via de gemeenten. De websites van de bureaus voor toerisme bieden nog meer informatie: Pays de Charleroi, Pays des Lacs, Parc des Canaux et châteaux.

Tientallen culturele centra

Tientallen culturele centra

In de metropool zijn veel culturele centra te vinden. Eden, een cultureel centrum en centrum voor expressie en creativiteit, in Charleroi, pakt uit met concerten, ontmoetingen/debatten, free podia, voorstellingen voor klein en groot, … Jaarlijks trekken ze ruim 50.000 bezoekers aan!

Verder zijn er ook nog het Centre culturel Christian Colle in Couvin, Foyer culturel in Philippeville, Action Sud in Viroinval, het Centre culturel van Aiseau Presles, de culturele centra van Farciennes, Momignies, Anderlues, Fleurus, Gerpinnes, Chimay, Sivry, Thuin Haute Sambre, Courcelles, Pont-à-Celles, Chapelle-lez-Herlaimont, Fontaine l’Evêque en Walcourt, het Foyer culturel in Montigny-le-Tilleul, de culturele activiteiten in Ham-sur-Heure-Nalinnes, Foyer culturel in Beaumont en Foyer culturel in Froidchapelle.

U vindt ze ook via de websites van de gemeenten.

Bioscopen, gamehallen, tentoonstellingen

Bioscopen, gamehallen, tentoonstellingen

Ontdek ze in de rubriek een bruisende regio.

Een dynamisch stadscentrum

De feestkalender van het centrum van Charleroi draait rond vijf grote evenementen: de BIG FIVE met carnaval (maart), de rommelmarkt La Brocante des Quais (juni), Quartier d’été (juli/augustus), de Waalse feesten (september) en het kerstdorp (december).

Ontdek alles over deze 5 evenementen.

Wat is er vanavond te doen in Charleroi Métropole?

Wat is er vanavond te doen in Charleroi Métropole?

Verschillende culturele en toeristische agenda’s scheppen een overzicht van wat er allemaal gebeurt in België en meer bepaald in Charleroi. Ontdek het programma van de komende maanden onder meer via de website Out, het collectief Demandez le programme, het bureau voor toerisme van Pays de Charleroi, het bureau voor toerisme van Pays des Lacs, het bureau voor toerisme van Parc des Canaux et Châteaux of de websites van de steden en gemeenten.