La Ferme de la Vallée – veel meer dan verse kwaliteitsproducten

La Ferme de la Vallée – veel meer dan verse kwaliteitsproducten

Nadine Darmont en Daniel Deprez hadden in 1989, toen ze het bedrijf oprichtten, niet durven dromen dat het er zou uitzien zoals nu. Met vallen en opstaan en hard werken zijn ze erin geslaagd La Ferme de la Vallée in Velaine-sur-Sambre uit te bouwen tot een volwaardig lokaal en biologisch landbouwconcept.

“In het begin verbouwden we groenten, maar de mensen waren er nog niet aan toe die rechtstreeks bij de producenten te kopen”, legt Daniel uit. “Daarom specialiseerden we ons in sierplanten. Toen de mensen toch liever op vakantie gingen in plaats van te tuinieren, zijn we teruggekeerd naar de groenten. Sindsdien zijn we blijven groeien.”

Ondertussen exploiteert de Ferme de la Vallée in Velaine-sur-Sambre meer dan 30 hectare grond, waarvan 1,5 hectare onder glas.

tracteur-sur-le-champ
Meer dan 15 mensen werken op de Ferme de la Vallée.

Verse biogroenten

Veel groenten worden in de volle grond geteeld. Van de beteelde hectares zijn er 12 biologisch gecertificeerd. “We bestrijden onkruid met mechanische hulpmiddelen. We leggen geen plastic meer buiten om de grond te bedekken.”

Sommige groenten, bestemd voor de supermarkt, zoals kolen en aardappelen, worden volgens een beredeneerde aanpak geteeld op ongeveer 10 hectare.

tomates-dans-la-serre
De boerderij is gespecialiseerd in de productie van oude tomatenrassen.

Het feest van de tomaat

In de serres kweken Daniel en Nadine paprika’s, aubergines en vooral ook tomaten. Sinds meer dan 8 jaar zijn ze gespecialiseerd in bepaalde tomatenrassen. “We selecteren de zaden zelf. We geven de voorkeur aan ouderwetse tomaten met een goede smaak.”

In hun grote serres kunnen ze in maart al tomaten planten. Oogsten kan van juni tot december. Om de vrucht die ze tot hun specialiteit hebben gemaakt te eren, hebben ze het ‘feest van de tomaat’ in het leven geroepen, dat elk jaar rond 15 augustus wordt georganiseerd.

Dit feest, waar de tomaat de ster is, brengt mensen samen rond een bar, kinderanimatie en concerten. “We hebben in sommige edities al meer dan 5.000 mensen bijeengebracht.”

De tomaten die niet worden verkocht, worden in de productie verwerkt tot saus, soep of andere producten voor verkoop in de winkel.

cuisiniere-qui-prepare-des-tomates
Er worden geen tomaten weggegooid. Als ze niet verkocht worden, worden ze verwerkt tot coulis, sauzen of soepen.

Werken in gesloten kring

De boerderij mikt op een grote mate van autonomie. Regenwater wordt bijvoorbeeld opgevangen als sproeiwater, de bodem wordt gevoed met organische meststoffen en wisselbouw voorkomt uitputting van de bodem.

Onlangs werd een mobiel kippenhokproject gelanceerd. “De kippen worden verplaatst tussen de percelen. Ze maken de grond schoon en verrijken die tegelijkertijd met hun uitwerpselen. Momenteel hebben we 190 kippen. We willen er op termijn graag 500.”

De eieren worden rechtstreeks verkocht op de boerderij.

fermier-devant-le-poulalier-mobile
De kippen worden verplaatst tussen de gewaspercelen. Ze maken de grond schoon en verrijken hem tegelijkertijd.

Kleine, ultralokale winkel

In een deel van de serre werd een kleine winkel ingericht. Daar vind je eigen producten en waren van meer dan 35 lokale producenten (bakkers, slagers enz.)

Dankzij dit aanbod kunnen de klanten het gros van hun aankopen op één plek doen. “De klanten komen graag naar ons. Ze wandelen hier tussen de gewassen en de serres. Ze vinden het prettig met de producent van gedachten te wisselen.”

La Ferme de la Vallée stelt meer dan 15 mensen tewerk in het project..

Op termijn willen Daniel en Nadine de winkel nog uitbreiden.

 

Contactpersoon:
Ferme de la Vallée
https://www.lafermedelavallee.be
Rue de la Vallée, 87b
5060 Velaine-sur-Sambre
+32 496 28 11 26
Deprez-darmont@hotmail.com

Maandag tot zaterdag: 10u – 18.30u Zondag 10u – 13u

© Vidéo – Reed & Jérome Gobin