Dansen is delen en voelen, iedereen kan dat

Dansen is delen en voelen, iedereen kan dat
Dansen is delen en voelen, iedereen kan dat

Charleroi danse is het enige choreografische centrum voor hedendaagse dans in België. Het doel? Uiting geven aan emoties en ze delen met de gemeenschap via liveoptredens.

Dit jaar staat in het teken van relance en hereniging, met een kleurrijk programma na een heel donkere coronaperiode.

De coronacrisis heeft een grote impact gehad op de cultuur. We wilden dit jaar niet starten zoals gebruikelijk. We willen een programma brengen dat veel deelmomenten oplevert”, zegt Annie Bozzini, algemeen en artistiek directeur van Charleroi danse. “We hebben hard gewerkt, en we willen met de gekozen voorstellingen het publiek troost, emotie en plezier bieden.”

Charleroi danse bestaat sinds 1991. Annie Bozzini werd directrice in 2017. Dans is voor haar het moment bij uitstek om gevoelens te delen met het publiek.

Voor iedereen

Deze publieke instelling mikt met haar erg toegankelijke tarieven op een heel breed publiek, ongeacht de leeftijd, sociale toestand of culturele omgeving. Ze trekt elk jaar talloze toeschouwers. “Iedereen heeft voeling met dans. Van jongs af aan bewegen we volgens een choreografie. Ook als we voetballen of als we scoren bij basket“, zegt Thibault Eichenlaub, hoofd partnerships en webcommunicatie.

Charleroi danse verwent niet alleen het publiek, maar biedt ook culturele mediatie (bemiddeling) en werkt samen met bijna 40 scholen en verenigingen. Jonge mensen zijn hiervoor heel ontvankelijk.

musicien
Charleroi danse programmeert jaarlijks meer dan 60 dansvoorstellingen.

Zodra de clichés van de dans zijn overwonnen, pakken de mediators alle vragen aan die te maken hebben met het lichaam, de beeldvorming en de relatie met anderen. Ze moedigen de jonge toeschouwers aan uiting te geven aan hun emoties, door live op te treden voor een publiek. “Door die eerste stappen in de podiumkunsten krijgen ze soms de smaak voor dans te pakken. Het is niet evident om iets wat je niet kent naar waarde te schatten“, zegt Annie Bozzini.

Sinds kort biedt de instelling voorstellingen aan met een ‘kids corner’. Kinderen zijn gratis welkom terwijl hun ouders van de voorstelling genieten.

Programma

Charleroi danse biedt een zestigtal voorstellingen per jaar aan. Het programma is van erg hoge kwaliteit en al helemaal in dit reünieseizoen. Veel professionals hebben al hun bewondering uitgesproken.

Ik heb nogal wat berichten ontvangen, vooral van internationale professionals die het een waanzinnig seizoen vinden en me vertellen dat het uitzonderlijk is om zoveel voorstellingen van deze kwaliteit op dezelfde plaats samen te brengen“, zegt Annie Bozzini.

directrice-sur-les-sieges
Talloze artiesten oefenen op een groot podium, in echte omstandigheden.

Als choreografisch centrum hanteert Charleroi danse diverse benaderingen om zijn jaar te programmeren. Voorstellingen van bekende choreografen worden afgewisseld met voorstellingen van nieuwe choreografen. “We zoeken een goed evenwicht tussen wat al jaren een referentie is en wat de dans van morgen zal zijn. We zetten zwaar in op creatie.”

Artiesten in specifieke kunstprojecten

Naast de voorstellingen beschikt Charleroi danse ook over lokalen voor artists in residence. Choreografen komen naar de site om te werken met hun danscompagnie. Zij bouwen aan toekomstige creaties, die uiteindelijk in de Grote Zaal te zien zullen zijn.

Charleroi danse heeft met La Raffinerie ook een locatie in Brussel. Ook daar zijn voorstellingen, artists in residence en mediatieactiviteiten, aangevuld met cursussen voor professionele dansers.

In 2015 begon deze plek aan een groot renovatieproject, dat dit jaar zal worden afgerond. Het hele gebouw werd heringericht, met behoud van de historische elementen. Zo zijn in de Grote Zaal die vroeger als stal werd gebruikt, oude elementen bewaard gebleven zoals de ringen om de paarden aan vast te maken en de balkons voor de eigenaars.

 

troupe-en-residence
Charleroi danse verwelkomt artists in residence.

Dansers geven de toekomst vorm

Dit is een scharnierjaar voor de cultuur. Annie Bozzini rekent op de unieke ervaring van liveoptredens om het publiek terug naar de zaal te brengen. “Naar een voorstelling komen kijken, kan zonder veel risico’s. En iets meemaken dat nergens anders te zien is, doet ons altijd iets. De artiesten bieden ons iets unieks. Ze helpen ons te navigeren door onze eigen emoties.”

Volgens haar moet de toekomst van de podiumkunsten nog vorm krijgen. Maar van één ding is ze overtuigd: “We kunnen erop vertrouwen dat de visie van deze kunstenaars ons zal helpen de wereld van morgen te bouwen.”

Contact

Charleroi danse
https://www.charleroi-danse.be/nl/
+32 (0)71 20 56 40
Les Écuries
Boulevard Pierre Mayence 65c
6000 Charleroi
contact@charleroi-danse.be

© Video en foto /Jérome Gobin