Het geheim van deze 5 koffiebranders

Het geheim van deze 5 koffiebranders

De ambachtelijke koffiebranders van Charleroi Métropole

Koffie kopen bij een ambachtelijke brander (als het even kan in bulk) garandeert de authentieke smaak en de kwaliteit van de bonen. Met dit milieuvriendelijke gebaar mijdt u bovendien vervuilende wegwerpcapsules en als u voor fair trade kiest, ondersteunt u ook nog de lokale producenten.

U bent meteen ook zeker dat de koffiebonen gelijkmatig zijn gebrand en niet verbrand. Dat maakt ze beter verteerbaar.

Ontdek samen met ons het nieuwe zwarte goud van Charleroi Métropole.

Maison Van Hove is al sinds 1954 gevestigd in hartje Charleroi Métropole

Wie is er nog nooit langs dit huis gekomen, aan de voet van de rue de la Montagne, tegenover de Place Verte, dat al generaties meegaat? De aangename geur van vers gebrande koffie komt u hier nog steeds tegemoet … Wie het adres niet kent, kan op de heerlijke koffiegeur afgaan. De sympathieke eigenaars geven u deskundig advies.

Maison Van Hove verkoopt koffie van hoge kwaliteit en het ambachtelijk branden helpt bij de vertering. Ga comfortabel zitten in een van de mooie fauteuils en geniet van een koffie maison met een heerlijk gebakje, bereid door de ambachtelijke chocolademaker Arnaud Champagne.

En om alle klanten tevreden te stellen, is er ook een uitgebreid aanbod aan thee (121 smaken).

” Dit is onze eerste halte als ik familie en vrienden Charleroi laat verkennen “, zegt Michaël.

entrée du torréfacteur artisanal
Geniet van de zomer met een koffie op het terras

De gouden tips van Maison Ervka 

Als er een gebied is waarop industriële koffieproducenten nooit zullen kunnen wedijveren met ambachtelijke koffiebranders, dan is het hun advies van onschatbare waarde . Bij Maison Ervka was René de allereerste koffiebrander. Hij startte het bedrijf in 1956. Vervolgens nam zijn schoonzoon Raphaël de fakkel over in 1991. En nu runt Mallory, de kleinzoon, de winkel.

Mallory, die al even gepassioneerd is door koffie als zijn opa, wil een kernwaarde van zijn grootvader absoluut binnen het bedrijf in stand te houden, nl. het advies aan de klant. Hij zorgt er daarom voor dat al zijn klanten goed worden begeleid – en met een glimlach, zoals u op de wekelijkse markten kunt merken – al naargelang hun smaak, maar ook hun gewoontes en gevoeligheden.

Maison Ervka selecteert de beste arabica uit Latijns-Amerika en Afrika voor koffiebonen van pure origine of voor melanges die door het huis worden samengesteld.

RMallory Ervka biedt verschillende ambachtelijke koffies aan die naadloos aansluiten op de gewoontes van de klanten.

De bio- en duurzame koffie van J.J.Looze

Maison J.J.Looze (van Joseph en Jacques Looze, de ‘S’ van Sylvie die zich bij het familiebedrijf aansloot, ontbreekt vooralsnog) is de enige ambachtelijke koffiebrander die de hele koffiecyclus beheerst, van de koffieplantages in Kivu die dateren van 1950 tot de huidige branderij, en dat is uniek.

Dit huis, gelegen in Feluy, is de referentie voor ambachtelijke branders. Niet alleen is hun koffie van de hoogste kwaliteit, ook hun vakkennis is indrukwekkend. Deze koffiebranders zijn onverslaanbaar als het op de aroma’s, smaken en origine van koffie aankomt.

“Echte Cafés Grands Crus geselecteerd door volwaardige, gepassioneerde en boeiende koffiebranders. En nog schattig ook! Zalig”, zegt Marianne

En als kers op de taart is de koffie duurzaam. Het label Efico van deze koffie staat garant voor steun aan duurzame ontwikkelingsprojecten. Sommige bonen zijn tevens afkomstig van biologische landbouw.

Probeer de biokoffie ‘Ethiopië’, sterk en aangenaam om mee wakker te worden.

Grains de café dans un sac zero dechet
Deze koffiebranders zetten in op biologische en duurzame koffie.

Het koffiegenie van Nicola Di Santo

In Frasnes-lez-Gosselies wordt de koffie zowat dagelijks gebrand om de versheid van de hoogwaardige bonen te garanderen. De machine brandt kleine hoeveelheden (60 kg). Dat maakt het roosterproces homogeen. Nicola startte zijn zaak 40 jaar geleden. Zijn zoon Mario heeft zich kort geleden bij het avontuur aangesloten. Ze volgen het branden nauwlettend gedurende het hele proces. Ze passen het tot op de minuut aan, al naargelang de herkomst van de bonen. 

Bij het uitproberen van hun koffies, ontdekt u meteen hoe diep ze gaan in hun onderzoek naar de smaak van een koffie zoals Nicola en Mario deze zelf graag drinken.. De koffie moet mondvullend zijn en blijven hangen, maar ook fijn genoeg zijn om de subtiele mengeling van smaken te proeven.

U kunt hier ook biologische en fairtradekoffie kopen. Hier valt er niet slechts één bepaalde koffie aan te bevelen, er zijn er zoveel om te ontdekken. U wordt door de koffiebranders persoonlijk geadviseerd al naargelang uw wensen. Leer ze kennen op de markten of in hun winkel.

Torréfacteur en train de vérifier la cuisson du cafe
Proeven van een vers gebrande koffie staat garant voor een optimale smaak.

Brood en koffie in de Manufacture urbaine

De Manufacture urbaine roostert een keer per week koffie onder leiding van een meester in het ambacht. Ze hanteert een zogenaamd langzaam brandproces om een rijk smakende koffie te produceren. De filosofie van de koffie is geïntegreerd in de ethische missie van de instelling, die uitgegroeid is tot hun leuze kwaliteitsproducten uit de korte kring.

Proef uw koffie ter plaatse de dag dat deze gebrand is (die varieert van week tot week), om te genieten van de aangename geur die de bonen afgeven als ze worden gebrand.

café et viennoiseries
Een koffie met verse zelfgebakken broodjes voor de lunch. Beter wordt het niet.