Het bos is de ultieme speelplaats

Het bos is de ultieme speelplaats

Niets zo verkwikkend als een boswandeling, zeker als het wat frisser wordt en de blaadjes rood kleuren. Maar waarom zou je alleen maar stappen als je er ook kunt sporten en spelen?

Opgelet! Controleer de geldende jachtvoorschriften bij de gemeenten die hieronder worden genoemd. Tijdens de jacht zijn sommige bospercelen afgesloten voor het publiek.

Spring, klim en laat je verrassen…

De bossen van de Métropole zitten tjokvol trimbanen en sportparcours waar je mee aan de slag kunt om aan je fysiek te werken. Enkele parcours:

  • In Froidchapelle, midden in het bos van Le Grand Berceau, ontdek je het Woud van het Land van Chimay op een nieuwe manier,
  • In Tamines, in de gemeente Sambreville, vind je een trimbaan van 1,4 km met 16 ‘tussenstations’ waar je een reeks oefeningen kunt afwerken.
  • In Beaumont zijn er vanaf de Rue de l’Abattoir 13 sportieve stops waar je even halt kunt houden (of net niet).
  • In Loverval kun je je uitleven op een parcours van 4,8 km.
  • In Rance beschikt het staatsbos ook over een trimparcours.
  • Het gemeentepark van Châtelet krijgt binnenkort een vitaparcours (vernoemd naar de toenmalige Zwitserse verzekeringsmaatschappij die in 1968 de eerste trimbaan liet aanleggen).

Klauter tussen de bomen

Zoek het hogerop in het Natura Parc in Cerfontaine. Dit boomklimparcours voert je langs apenbruggen, tokkelbanen en andere knotsgekke activiteiten aan hoogtetouwen door een van de mooiste bosrijke gebieden aan de oevers van de Meren van de Eau d’Heure.

personne-regarde-la-vue
Dankzij de ‘vita-’ en ‘trimbanen’ kun je sport in de buitenlucht op een heel andere manier beleven.

Ga op schattenjacht

Gebruik de Geocaching-app om je route uit te stippelen voor een echte schattenjacht doorheen de Métropole.

In het zuiden van de Métropole, in Momignies, Couvin, Sivry-Rance enz. zijn alvast heel wat leuke geocaches te vinden.

Probeer zeker ook de 8 geocacheroutes door het Woud van het Land van Chimay, inclusief verklarende fiches.

Geef je vijf zintuigen de kost

Maak een wandeling boven de Grotten van Neptunus (Couvin) en verbaas je over de diversiteit langs het ontdekkingspad Mont des sens. Deze ‘doe-wandeling’ vertelt je meer over de uitzonderlijke flora en fauna van het bos.

Op de 9 ‘ontdekkingsstops’ kun je alle zintuigen gebruiken, door te voelen, te ruiken enz. Spelenderwijs kom je alles te weten over de omgeving.

vue-sur-un-etang
Een leuke boswandeling doet je de omgeving op een andere manier ontdekken.

Vertrek op speurtocht

De vossenjacht ‘on ne passe pas’ (vrij vertaald, ‘ze komen er niet langs’, app in het FR te downloaden) brengt je naar het domein van de militaire en historische gedenkplaats ‘Brûly-de-Pesche 1940, Tussen Bezetting en Verzet’. De tocht voert je terug naar de Tweede Wereldoorlog en biedt je een beter inzicht in wat er allemaal op het spel stond tijdens deze markante periode in onze geschiedenis. Zo kom je aan de hand van realistische simulaties meer te weten over waar de Duitse strategie faalde en hoe de uittocht van de bewoners precies verliep.

Volg de ‘kommiezenroute’

Deze spelwandeling strekt zich uit over 12 km langs de Frans-Belgische grens, tussen Anor en Momignies. Maar pas op voor wie je tegenkomt op dit ‘Circuit des Gabelous’ (in het NL ‘kommiezenroute’, in beide gevallen een dialectwoord voor douanier)! Douanier of smokkelaar? Je beleeft alleszins een dol avontuur.

De begeleidende fiches bij deze wandeling zijn verkrijgbaar bij de toeristische dienst van Anor en Momignies.

pomme-de-pin-dans-les-mains
In het bos kun je terecht voor allerhande activiteiten onder vrienden of familie.