De crème de la crème van ambachtelijke taarten

De crème de la crème van ambachtelijke taarten
De crème de la crème van ambachtelijke taarten

“Les Tartes de Françoise” is ondertussen een goed gekend merk in België en het wist ondanks die groei zijn DNA te behouden. Heerlijke ambachtelijke, zoete en hartige taarten zijn het resultaat.

We bezoeken de centrale werkplaats van het bedrijf in Seneffe, in het noorden van de Métropole, en een atelier in Gerpinnes.

“Ons vakmanschap en de kwaliteit van onze ingrediënten blijven cruciaal. Daar heeft ons succes niets aan veranderd”, zegt Xavier Scheuer. Hij is marketingverantwoordelijke van het bedrijf waarvan de kantoren zich ook in Seneffe bevinden. “Elke dag zijn hier meer dan 250 mensen aan het werk. Ze rollen het deeg, maken de roombereidingen, garneren de taarten met fruit en groenten, smelten de chocolade enz.”

Elke werknemer heeft een eigen werkpost met een specifiek takenpakket. In de centrale keuken staat een vijftigtal deegvormen in verschillende formaten klaar. De eerste kok voegt er de courgettebereiding aan toe, de tweede de saus, de derde de zalmrolletjes enz. Alles verloopt uiterst nauwkeurig en het resultaat oogt bijzonder aanlokkelijk. Je zou er voor minder het water van in de mond krijgen.

Employé en train de préparer les légumes
‘Les Tartes de Françoise’ werkt uitsluitend met verse groenten.

Taarten zoals u ze thuis maakt

Iets verderop draaien de fornuizen op volle kracht, de karamel wordt gebrand, de chocolade gesmolten… Een werknemer-patissier gaat ermee aan de slag voor de bereiding van de moelleuxs. Naast hem begint een collega aan de cheesecakes, een van de specialiteiten van het huis. Hij mengt de citroenmousse van verse kaas en brengt die aan op een laagje speculaas.

Plots weerklinkt een bel. Een tiental quiches is klaar en mag uit de oven. Onmiddellijk hangt er een heerlijke geur in het atelier. De verleiding om ze te proeven is groot!

De appeltaarten kunnen nu in de oven. Ze zullen er heerlijk zacht, goudbruin en gekaramelliseerd weer uitkomen!

Tartes en train d etre garnies
Alle taarten, zoet of hartig, worden met de hand gemaakt.

Dagvers bereid

In dit centrale atelier worden alle soorten deeg bereid: zand-, kruimel-, amandel-, brooddeeg enz. Ook een deel van de vele zoete en zoute bereidingen wordt hier klaargemaakt.  Ze worden verdeeld onder de partners van het merk, waaronder de Exki-restaurants, het dierenpark Pairi Daiza en Sodexo.

De rest van de quiches en de taarten wordt rechtstreeks in de lokale ateliers bereid, die dagelijks bevoorraad worden met grondstoffen, deeg en bereidingen.

Artisans en train de préparer les tartes aux pommes
Het deeg, de room, de meringue… alles wordt dagvers klaargemaakt.

De patissiers bakken hun taarten ’s ochtends af om ze rechtstreeks in hun winkel te verkopen. “We kloppen elke ochtend zelf onze room, zorgen voor de garnituren met fruit en groenten, bakken onze meringues enz. Soms maken we dezelfde taart meerdere keren per dag. Zo hebben onze klanten altijd een vers product en is er geen verspilling”, aldus Camille die aan het hoofd van het atelier in Gerpinnes staat.

Grootmoeders keuken met een twist

De klanten kunnen uit een dertigtal lekkernijen kiezen. Voor wie houdt van zoet, zijn er de fruittaarten (aardbeien, bosbessen, frambozen enz. naargelang het seizoen), de befaamde merveilleux – een meringuegebakje met slagroom – of smeuïge moelleuxs waar de chocolade zo uitloopt. In het aanbod zitten uiteraard ook hartige taarten, zoals die met ‘gekonfijte tomaat en kefta’ of ‘kip, kokos en gember’. De quiches, waaronder een versie met ‘aubergine en basilicum’, ‘brie en spinazie’ of de klassieker ‘Lorraine’, maken het geheel af.

De recepten volgen de seizoenen. Een chef-kok stelt ze samen en legt ze vervolgens aan de bakkers van elk atelier voor. Kwaliteit en versheid gelden als handelsmerk van het bedrijf.

“Klanten zeggen me dat onze taarten hen terugvoeren naar hun kindertijd. Voor hen is er geen verschil met een huisgemaakte taart en daarvoor doen we het. Er is niets zo fijn als taarten bakken terwijl je denkt aan de mensen die ervan gaan eten. Dat vervult je met trots”.

les tartes à la sortie du four
De recepten van de hartige taarten worden op het seizoen afgestemd.

Zelf aan de slag

‘Les Tartes de Françoise’ wil op termijn nog verder diversifiëren. Het bedrijf biedt al een bezorgingsdienst aan en er zijn uitbreidingsplannen naar Frankrijk. De roots en het belang van de lokale verankering in zijn businessmodel blijven ook daar vooropstaan.

Tot slot is er nu ook de box. Klanten die deze doos bestellen, ontvangen alle ingrediënten voor een taart of quiche die ze dan zelf thuis kunnen klaarmaken.

echange entre artisane et cliente
De zoete en hartige taarten worden in elk atelier ter plaatse bereid.

Contactgegevens :
Les Tartes de Françoise
Atelier van Gerpinnes
Rue Neuve 3
6280 Gerpinnes
+32(0)71 22 07 42
https://www.tartes.be/fr/ateliers/gerpinnes 

©Photos/Jérome Gobin