Bedrijven gericht op ecologie

Bedrijven gericht op ecologie

We gingen op zoek naar mannen en vrouwen uit de Métropole die binnen hun bedrijven milieubewust innoveren en producten aanbieden die onze mooie planeet groener maken.

Windturbines met verticale as voor de productie van groene, lokale energie

Fairwind, met hoofdkantoor in Seneffe en werkplaatsen in Fleurus, levert windturbines met een verticale as, die doen denken aan grote windvanen. De 3 bladen, die evenwijdig met de mast zijn, draaien rond de sokkel en ze doen dat onafhankelijk van de windrichting. Deze windturbines zijn vooral bedoeld voor landbouwbedrijven en kmo’s.

Het grootste model produceert groene energie vergelijkbaar met het verbruik van ongeveer 30 gezinnen (110 MWh per jaar). De mast, die 20 tot 30 meter hoog is, is aanzienlijk kleiner dan bij conventionele windturbines, waarvan de mast ongeveer 100 meter hoog is.

De windturbines zijn bovendien 100% recycleerbaar. Ze zijn vervaardigd uit aluminium en hebben een levensduur van 20 tot 25 jaar.

De windturbines zijn maar 20 tot 30 meter hoog, in tegenstelling tot traditionele windturbines.

Meststof omzetten in biogas voor het openbare net

Cinergie beschikt in Fleurus over een biogasinstallatie die groen gas in het openbare net injecteert. Dat is een primeur voor het Waalse gasnet! Het agro-industriële bedrijf verwerkt elk jaar meer dan 100.000 ton organisch afval afkomstig van de veeteelt, de landbouw en de voedingsindustrie.

Organisch materiaal genereert aardgas dat even efficiënt is als traditioneel gas. De opgewekte energie is voldoende om het verbruik van twee steden ter grootte van Couvin te dekken.

Vue d un moteur
Het gas dat uit organisch afval wordt gewonnen, wordt weer in het openbare netwerk geïnjecteerd.

Natuurlijke methoden om bladluizen in de landbouw te bestrijden

Viridaxis, in Gosselies produceert bladluisparasitoïden als natuurlijk bestrijdingsmiddel. Het bedrijf gaat bij landbouwers kijken welke problematische insecten hun gewassen aantasten. Vervolgens worden de insecten bestreden door hun vijanden op een betrouwbare en evenwichtige manier te introduceren.

Het bedrijf werd opgericht in 2004 en heeft 45 mensen in dienst. Het geniet internationale faam en bezit een exclusief patent voor zijn biologische bestrijdingsmethode.

De micro-insecten zorgen ervoor dat de bladluizenplaag op een biologische manier wordt bestreden.

Servies composteerbaar in 30 dagen

Kommpo, gevestigd in Charleroi, produceert 100% natuurlijk en composteerbaar vaatwerk. Na gebruik duurt het 30 dagen voordat het biologisch afgebroken is. De producten zijn gemaakt van water, tarwe- en rijstmeel uit duurzame landbouw en gekleurd met natuurlijke pigmenten zoals spinazie of komijn.

Het bedrijf biedt een volledig assortiment koude- en hittebestendig tafelgerei aan, van glaswerk tot dessertborden.

Het koude- en hittebestendige vaatwerk is na 30 dagen gecomposteerd.

Biovergisters voor de verwerking van organisch afval van gemeenten en horeca

Het bedrijf Waste-end, werd opgericht door Lola en Nathan, twee jonge carolo’s, die hiervoor de hulp kregen van Student Lab. Binnenkort brengt het bedrijf een biovergister op de markt, een toestel dat organisch afval verwerkt tot gas en meststof. Momenteel wordt een prototype al gebruikt in een verzorgingstehuis, waar het voedselresten (schillen, restjes van maaltijden enz.) omzet in gas en meststof.

Reken op een machine van 4 m³ voor 10 kilo dagelijks afval (een gemeenschap van ongeveer 100 inwoners kan tot 50 kilo per dag produceren).

“Het gebruik is heel eenvoudig. Het afval wordt in de machine gestoken. De biovergister transformeert het vervolgens met bacteriën en een reeks sensoren. We zijn momenteel in gesprek met verschillende partners om de kunstmest af te nemen als de klant die niet wil. Bovendien willen we de dienst poolen voor kleine tot heel kleine entiteiten”, zegt de mede-oprichtster van Waste-end.

Contenant pour compost
De start-up lanceert een biovergister waarmee lokale organisaties afval rechtstreeks ter plaatse kunnen verwerken.

Milieubewuste kleding

Sosol and Sea, gevestigd in Castillon (Walcourt), verkoopt ‘one size fits all’-kleding en sieraden. Alle producten worden op een ethische en verantwoorde manier vervaardigd. Zaakvoerster Solange heeft zich met tal van mensen omringd om producten aan te bieden die aan deze waarden voldoen.

Het merk heeft recent een crowdfundinginitiatief gelanceerd op het platform Ulule.

De twee ontwerpers werken volgens dezelfde ethische en ecologische waarden

 

Opte is een fonkelnieuw merk van ecologisch verantwoorde kleding, gevestigd in Philippeville. Alizée en Antoine werken daarvoor samen met een maatwerkbedrijf. Alle stoffen zijn afkomstig van restjes van de grote merken. In de loop van dit avontuur werden nog andere samenwerkingen aangegaan, zoals wollen truien die volledig lokaal geproduceerd zijn. De eerste kledingstukken zouden in het voorjaar van 2021 verkrijgbaar zijn.

En nog vele andere …

Deze lijst is uiteraard niet volledig. We kunnen bv. ook  Retrival, vermelden dat recyclage aanmoedigt of Ecoterre, dat vervuiling uit de bodem verwijdert.