Avontuurlijke plekken met een ongelofelijke biodiversiteit

Avontuurlijke plekken met een ongelofelijke biodiversiteit

Ontdek deze natuurgebieden met hun ontzaglijke fauna en flora die typisch zijn voor onze streek. Hoewel insecten, vogels en kikkers hier de baas zijn, kun je dit natuurlijk patrimonium zonder (al te) veel verstoring verkennen en diverse opmerkelijke soorten observeren.

Ben je een avonturier voor één dag of een doorgewinterde natuurliefhebber … neem dan je verrekijker mee en laat je verleiden door een wereld van 1001 pootjes.

De oude kalksteengroeven van Montigny-le-Tilleul

Het natuurgebied van Brun chêne (bruine eik) beslaat meer dan 16 hectare en strekt zich uit over twee voormalige kalksteengroeven. De vele poelen in het gebied en de rotsachtige en beboste zones maken het tot een paradijs voor padden en kikkers.

In en rond de rietvelden leven meer dan 27 soorten vlinders en veel libellen. Er zijn ook blauwvleugelsprinkhanen en torenvalken te vinden.

Deze groene plekken vallen te ontdekken op een boogscheut van Ring 3, tijdens een wandeling van 7 kilometer. De route voert je door oud industrieel erfgoed dat de natuur weer heeft opgeëist.

Veel vlindersoorten voelen zich goed in deze natuurgebieden.

Een vijver vol leven in Pont-à-Celles

Het mooie dorp Pont-à-Celles wordt aan de ingang begrensd door het kanaal Brussel-Charleroi aan de ene kant en de vijver van Launoy, een prachtig wetland van ongeveer tien hectare, aan de andere kant. Het is een natuurlijk toevluchtsoord voor vele diersoorten, onder andere amfibieën, vogels zoals de kleine karekiet en de bonte specht, en ook roofvogels zoals de ransuil.

Vroeger stonden hier grote populieren, maar nu staan er veel berken, elzen en wilgen die goed aarden in deze omgeving.

Maak de wandeling van 4 kilometer en ontdek de uitzonderlijke en bijzondere flora en fauna van deze hoofdzakelijk agrarische streek. Volg de gemarkeerde paden (de paden Torcol en Loriot) en laat je onderdompelen in dit bosrijke gebied.

Deze natuurgebieden zijn een ideale plek voor kikkers en padden.

Grasvelden bezaaid met orchideeën in Couvin

De Tiènes de Dailly bestaan uit kalkgraslanden, grenzend aan het natuurreservaat van de Prée. Het is een van de enige graslandnatuurreservaten van Wallonië. De open vlakte leent zich uitstekend voor orchideeën. Sommige vogelsoorten die schaars zijn in onze streken, zoals de kwartelkoning of de grauwe klauwier, komen hier langs, met name dankzij de talrijke heggen.

Om deze prachtige, bucolische vlakten te observeren, vertrek je best vanuit het dorp Dailly voor een wandeling van 4,6 kilometer, op zoek naar meer dan 225 planten- en diersoorten, waaronder enkele heel bijzondere insecten.

De poelen van Philippeville 

Een paar honderd meter van het dorp Romedenne, naast het bos van Marmont, ligt het natuurgebied van Romedenne. Het omvat verschillende bosstroken en plassen verdeeld over droge en natte zones. Deze 6 hectare natuur bieden ideale omstandigheden voor padden, salamanders (ook enkele bedreigde soorten) en kikkers.

De beek aan de rand van het natuurgebied, de Chinelle, en de talrijke braakliggende terreinen (waarvan sommige met berken en wilgen) hebben ervoor gezorgd dat hier een aparte biotoop is ontstaan, o.a. voor vogels zoals de ijsvogel, voor bevers en voor vlinders.

Elk jaar worden er werksessies met vrijwilligers georganiseerd om de diversiteit van de flora en fauna van dit gebied in stand te houden. In bepaalde seizoenen zijn ook bezoeken mogelijk.

Een typische vallei uit de regio in Walcourt

De Vallée de l’Eau d’Yves en de omringende bossen vormen een site ‘met groot biologisch belang’. Het is een natuurgebied met landschappen die typisch zijn voor de Condroz. Het gebied ligt tussen het gehucht Rossignol en het dorp Vogenée en omvat de rivier Eau d’Yves. Aan de oevers van de rivier, die moeilijk toegankelijk zijn voor mechanische apparatuur, onderhouden schapen de weiden.

Op de beschermde site leven meer dan 2000 verschillende soorten, variërend van slangen (bijvoorbeeld de ringslang) tot oehoes, vleermuizen en ijsvogels.

Het reservaat is een ware natuurschat en van onmiskenbaar belang voor de biodiversiteit. Hoewel de site niet toegankelijk is voor het publiek, worden er het hele jaar door veel bezoeken georganiseerd.

Een oude zandgroeve in Erquelinnes

Loop langs dit reservaat via de RAVeL en ontdek de Fosse aux Sables, een voormalige zandgroeve van 2 hectare. De vele kuilen, ooit uitgegraven door de zandwinning, zijn geleidelijk poelen geworden, waardoor dit gebied nu een paradijs is voor de bedreigde kamsalamander.

Hoewel er haaientanden en schildpadschilden werden gevonden, leven er nu toch vooral kikkers, zoals de bruine en groene kikker, en padden.

Met hun beboste gebieden en vijvers herbergen de natuurgebieden een buitengewone biodiversiteit.

Andere bekende natuurgebieden …

Charleroi Métropole ontwikkelt zijn biodiversiteit steeds meer via beschermde sites. Er wordt ook heel wat energie gestoken in de bewustmaking van het brede publiek, zoals in de Haute Sambre of in Virelles.

Sommige natuurgebieden zijn het hele jaar door toegankelijk.