De boeiende nieuwe opleidingen voor het schooljaar 2020

De boeiende nieuwe opleidingen voor het schooljaar 2020

Of u nu kiest voor een beroepsopleiding, avondonderwijs, een bachelor aan de hogeschool of universitaire studies, in Charleroi Métropole: in 2020 worden een aantal gloednieuwe opleidingen aangeboden!

Programmeur, mecanicien, pedicure of houtbewerker aan het IFAPME

Het Waals instituut voor alternerende opleiding, zelfstandigen en kleine en middelgrote ondernemingen IFAPME, biedt op het grondgebied van Charleroi Métropole 4 nieuwe opleidingen aan in 2020. Jongeren vanaf 15 jaar kunnen er voortaan leren programmeren voor het internet en apps als toekomstig ‘assistant developper’ of de handen uit de mouwen steken tijdens de opleiding tot ‘fietsmecanicien’.

Binnen het domein van de zorg- en welzijnsdiensten is er de nieuwe opleiding in ‘pedicure’. Die is er voor studenten vanaf 18 jaar en trekt heel wat mensen aan die zich willen omscholen.

Ook de opleiding ‘administratief bediende’ is nieuw in het aanbod, al kunt u zich daar dit schooljaar niet meer voor inschrijven. Ze is al volzet wegens te succesvol.

Ook wat de uitrusting betreft, heeft het IFAPME geïnvesteerd in de toekomst! De leerling-houtbewerkers beschikken voortaan over nieuwe digitale machines.

Vanaf dit schooljaar kunnen de leerling-houtbewerkers aan de slag met nieuwe digitale machines

Volledige cycli aan de CampusUCharleroi

Dit jaar breiden de ULB en de  UMONS hun aanbod aan de CampusUCharleroi uit. Studenten kunnen nu de volledige bacheloropleiding ingenieurswetenschappen in Charleroi volgen. Voordien konden ze alleen maar het eerste jaar op deze campus meepikken.

De ULB heeft recent ook een Fablab geïnstalleerd in het voormalige postsorteergebouw naast het station Charleroi-Zuid. Dit digitale, creatieve ‘productieatelier’ wil binnen de meest uiteenlopende vakgebieden aanzetten tot innovatie. Het werkt daarvoor samen met diverse partners (Cetic, Technofutur TIC, Hub Créatif Charleroi Métropole, Charleroi Entreprendre…).

Tot slot bereidt de ULB voor 2021 ook een master in biochemie en moleculaire en celbiologie voor.

Réalisez un cycle d’études complet en sciences humaines ou biologiques à Charleroi

Bachelor informatica

De grote nieuwigheid voor dit nieuwe schooljaar is de bachelor informaticawetenschappen die in Charleroi georganiseerd wordt. Dat is een primeur voor Wallonië. De UCLouvain werkt hiervoor samen met de UNamur en de HELHa en beantwoordt zo aan een reële marktbehoefte.

Word expert in geavanceerde digitale technologieën

Bij Technofutur TIC gaan in september drie nieuwe cycli beroepsopleidingen van start in geavanceerde digitale technologieën. De opleidingen behandelen de digitale gegevensverwerking (BI et Big Data Consultant) en het programmeren in JAVA en .NET. Ook deze opleidingen beantwoorden aan een behoefte op de arbeidsmarkt.

Bij Technofutur TIC duikt u in de wereld van het programmeren en de informatica

Andere opleidingen bij u in de buurt

Deze lijst met nieuwe opleidingen die in Charleroi Métropole aangeboden worden, is uiteraard niet volledig. U kunt al enkele jaren uit de meest uiteenlopende opleidingen kiezen! Aarzel dus niet rechtstreeks contact op te nemen met de onderwijsinstelling van uw keuze voor meer informatie. Avond- en afstandsonderwijs en diverse bijscholingen bieden u nog heel wat mogelijkheden om uw bestaande kennis up-to-date te houden of deskundige knowhow in nieuwe vakgebieden te verwerven.