Hoe blijf je altijd helemaal up-to-date met je kennis van biofarmacie en chemie? Bij Cefochim kom je het allemaal te weten

Hoe blijf je altijd helemaal up-to-date met je kennis van biofarmacie en chemie? Bij Cefochim kom je het allemaal te weten

Cefochim, Seneffe

Cefochim is een opleidingscentrum dat gevestigd is in Seneffe en bekend staat om zijn up-to-date uitrusting. Het beschikt over een 600 m² cleanroom, uniek in Europa, om grootstedelijke werknemers de best mogelijke opleiding in life sciences en chemie te bieden.

formation-salle-blanche-biopharmacie-chimie
Het opleidingscentrum beschikt over een cleanroom die typisch is voor biofarmaceutische en chemische bedrijven: uniek in Europa

Een ultramoderne uitrusting die uniek is in Europa

Je hoeft het niet ver te zoeken. Er is geen betere opleiding in de productie- en onderhoudssector in de chemische en farmaceutische industrie dan Cefochim, één van de 25 Waalse competentiecentra, opgericht in 2003. Een kwart van de ruimtes is gewijd aan een “cleanroom”, een typische onderzoeksruimte waar het aantal moleculen gelimiteerd is. “Alles is ontworpen om te kunnen leren in een realistische setting. De infrastructuur van de cleanroomis daar een goed voorbeeld van. Er zijn 4 hygiënische stappen voordat men de volledig gezuiverde ruimte mag betreden. Leerlingen leren dankzij deze ruimte in realistische leeromstandigheden bij,” legt Jeanne-Marie Boufflette, Business Development Manager bij Cefochim, uit.

Het leren gebeurt in omstandigheden die zeer dicht bij de praktijk staan

Stelt u zich een ruimte voor waar alles is gedesinfecteerd: de muren, het plafond, de instrumenten. Elke persoon die binnenkomt, moet de hygiëne-instructies nauwgezet opvolgen: een pak, een haarkapje, korte nagels, een baard van maximaal 48 uur of anders een masker. “De studenten blijven niet langer dan 3 uur in de ruimte om de groei van bacteriën te vermijden,” zegt ze.

Bedrijven vragen steeds vaker naar mensen die opgeleid zijn om dit type cleanroom volgens een zeer specifiek protocol te gebruiken. “Voor de herkwalificatie van een zone zoals deze zijn er drie weken nodig. Bedrijven kunnen zich dit soort stop niet veroorloven. Het bedrijf geeft er de voorkeur aan dat hun medewerkers bij ons oefenen, zodat zij direct operationeel kunnen zijn op hun bedrijf,” legt ze uit.

Centre-formation-occupé
In het centrum worden er 215 dagen per jaar opleidingen gegeven

Al doende leert men

Naast de cleanroom biedt Cefochim ook praktische opleidingen aan. Het is een troef, zowel voor mensen die een vak leren als voor mensen die bijscholing volgen: “65% van de opleidingen vindt plaats in het werkveld. De opleiding is afwisselend, de deelnemers leren zowel in het bedrijf als in het opleidingscentrum.”

De geografische ligging van het centrum bewijst dan zijn nut. Cefochim ligt in de buurt van Seneffe, een strategische locatie voor diverse private productiebedrijven in Charleroi, Waver, Lessine of Feluy.

De huidige trend? Opleidingen die zich op de regelgeving, productie en veiligheid op het gebied van biofarmacie en chemie richten.

formateur-suivi-groupe
De deelnemers worden in kleine groepen ingedeeld, zo wordt een goede opvolging verzekerd

Een vooraf bepaald netwerk van op te leiden mensen

Cefochim wordt ondersteund door Esencia, de federatie van Waalse bedrijven uit de biofarmacie en chemie. “De opleiding wordt rechtstreeks aangeboden in functie van de vraag van het bedrijf: wat er ontbreekt in het werkveld, wat er nodig is, enz.”

Cefochim is gericht op productie en is verbonden met drie andere opleidingscentra, ook uit de wetenschappelijke sector, die dicht bij elkaar liggen: het Biopark in Gosselies voor onderzoek en ontwikkeling, Invivo in Nijvel voor kwaliteitscontrole en de Giga-toren in Luik voor biotechnologie.

De opleiding wordt aangeboden in functie van de vraag van de bedrijven

cefochim-apprentissage-pratique
Bij Cefochim leer je op basis van de praktijk

Een groeiend werkveld, knelpuntberoepen en een verplichting tot opleiding

Dit grote succes wordt duidelijk op drie niveaus. In de eerste plaats houdt Cefochim voortdurend toezicht op hun snel groeiende werkveld: “België loopt voorop in de biowetenschappen en biofarmacie. Bovendien streven we naar een zo goed mogelijke opleiding van de werknemers en wordt het aanbod voortdurendaangepast. Onze 50 lesgevers reizen regelmatig naar het buitenland om zich bij te scholen.”

Naast het publiek van werknemers richt Cefochim zich ook tot leerlingen van de derde graad van het secundair onderwijs om hun belangstelling te wekken voor dit onbekende vakgebied.

Daarnaast specialiseerde het centrum zich in beroepen met een tekort aan arbeidskrachten. “Er is een gebrek aan technici, gespecialiseerde operatoren, … Bovendien garandeert het partnerschap met Forem een stabiele professionele situatie voor werkzoekenden.”

Tot slot voldoet Cefochim aan de opleidingseisen. Het organiseert inter- en intra-bedrijven trainingen.

Momenteel kan Cefochim niet meer aan de grote vraag voldoen. Daarom gaat het, als antwoord op dit succes, op zoek naar oplossingen. Cefochim wil ook de automatisering en programmering ontwikkelen om zo dicht mogelijk bij de realiteit op het terrein te staan.

Contact :
Cefochim vzw
Zoning Industriel de Seneffe – Zone C
Rue Charles Richet
7180 Seneffe
+32 (0)64 31 07 00
cefochim.be

©Foto’s/Leslie Artamonow