Uw eerste stappen in de Metropool

U houdt van de drukte in de stad of de rust op het platteland? Charleroi Métropole biedt voldoende afwisseling in zijn landschappen zodat iedereen er zich thuis kan voelen. Ontdek hier alles wat u moet weten over een verhuis naar deze verrassende regio.

De ideale plaats kiezen

De ideale plaats kiezen

Uiteraard begint alles met het kiezen van de plaats waar u wilt wonen. Bent u eerder een stadsmus, dan kunt u kiezen voor een van de stadscentra, die door vele andere regio’s worden benijd om hun nieuwe dynamiek. Het nu al rijke culturele aanbod wordt trouwens dag na dag uitgebreid. De metropool is bezaaid met aantrekkelijke en pittoreske stadjes en dorpen met een aangenaam en natuurlijk levenskader. Ontdek de kaart van de metropool

Zich domiciliëren bij de gemeente

Zich domiciliëren bij de gemeente

Zodra u een woning vindt, dient u langs te gaan bij de gemeente om uw adres officieel te maken. Als laatste formaliteit komt de wijkagent langs bij u thuis.

Water aansluiten

Zodra u uw droomwoning hebt gevonden, moet u een abonnement nemen bij de leverancier die bevoegd is voor uw gemeente. Alle nodige informatie vindt u op de website van SWDE en AQUAWAL.

Gas en elektriciteit aansluiten

Gas en elektriciteit aansluiten

Als huurder of eigenaar moet u een abonnement nemen bij een gas- of elektriciteitsleverancier. U kunt de prijzen van de verschillende leveranciers vergelijken op internet.

Een tv-, telefoon-, gsm- en internetabonnement nemen

Op het grondgebied van Charleroi Métropole zijn meerdere telecomleveranciers gevestigd. Ziehier een prijsvergelijking.

Uw wijk ontdekken

In de stad of op het platteland, de regio bruist van de sport-, culturele en folkloristische initiatieven. De beste manier om aansluiting te vinden en deel te nemen aan een activiteit van uw keuze. U zult het zich niet beklagen, het warme onthaal van de regio en haar inwoners vormt onze grootste troef!

Afval beheren

Afval beheren

De intercommunales Tibi, Bep en Ipalle beheren het afval in Charleroi Métropole. Deze instellingen staan in voor het ophalen, sorteren en recycleren van afval. Op de website van deze intercommunales vindt u naargelang uw gemeente alle informatie over de ophaalkalender, het systeem van vuilnisbakken met chip enz.

Deze intercommunales zorgen ook voor de containerparken. Deze sites zijn speciaal voorzien voor het selectief ophalen en recycleren van huishoudelijk afval. Inwoners mogen er een kubieke meter afval per dag brengen.

Maar er bestaan ook verschillende alternatieven om uw afval een tweede leven te geven. Zo zijn er meerdere hersteldiensten aanwezig in Charleroi Métropole, zoals Repair. En er bestaat een heel tweedehandsnetwerk, onder meer met Terre, Petits Riens en de verschillende OCMW’s.