Lokaal eten

Al meerdere jaren ontwikkelt Charleroi Métropole een groot aantal alternatieve voedingsketens op initiatief van de inwoners, coöperatieve verenigingen en instellingen. Die geven de voorkeur aan lokaal, bio en streekproducten.

Een producent vinden in de streek

Een producent vinden in de streek

In de streek zijn vele producenten actief met fruit en groenten, vlees en charcuterie, kaas, room en melk, kruiden en bloemen, bier, wijn en likeuren. U vindt ze terug via verschillende informatieve websites zoals producteurs du Hainaut, producteurs bio, clic local en magasins à la ferme.

Ceinture alimentaire de Charleroi Métropole

De Ceinture alimentaire de Charleroi Métropole ontwikkelt momenteel projecten om lokale, seizoensgebonden en kwaliteitsvolle voedingsproducten aan te bieden op het hele grondgebied! Het steunt bedrijven die voor bio (keurmerk) hebben gekozen en bedrijven die ervoor zullen kiezen (voor die laatste moet de overgangsperiode binnen de twee jaar aanvangen). Doelstellingen: iedereen laten genieten van lokaal gemaakte bioproducten voor eerlijke prijzen, voedingsbedrijven aantrekken, de samenwerking tussen stad en platteland stimuleren, de lokale economie herdynamiseren en een duurzame landbouw ontwikkelen.

Internationaal bekende producten

Internationaal bekende producten

De wereldbekende bieren en kazen van Chimay vormen samen met nog een aantal andere de trots van de metropool. Het bier van Chimay is authentiek trappistenbier! Maar in de streek vindt u ook nog vele andere kwaliteitsvolle en ambachtelijke producten, waaronder honderden streekbieren. En dan is er ook nog de escavèche, een typisch visgerecht uit het zuiden van de streek, de brandewijnen van de Distillerie de Biercée of de beroemde gayettes (pralines die eruitzien als stukjes steenkool). Of de specialiteiten van ‘Robert la Frite’, een grote naam in Charleroi, en talloze vermaarde restaurants!

Coöperatieve voedselverenigingen op initiatief van burgers

Meerdere coöperatieve verenigingen werden in Charleroi Métropole al opgericht door burgers. Zoals Coopeco in Charleroi, Coopesem in Florennes en de Producteurs de la botte paysanne in Sivry.

Markten in Charleroi Métropole

In de 29 gemeentes vinden verschillende markten (’s ochtends, ’s avonds, gespecialiseerde markten, …) plaats. Vraag inlichtingen over de juiste dagen aan uw gemeente. Ook verschillende biomarkten kennen een groot succes. Zoals Charleroi, Solre-St-Géry, Montigny-le-Tilleul, Virelles, Florennes en Étangs de Fontenelle. Meer info bij uw gemeente of op www.marches-de-belgique.be/.