Middelbare scholen voor jongeren van 12 tot 18 jaar

Algemeen onderwijs volgen, een specifiek vak leren, een leer-werktraject volgen, ... In Charleroi Métropole bestaan diverse leertrajecten op maat van iedere jongere.

Een school van het algemeen secundair onderwijs vinden

Een school van het algemeen secundair onderwijs vinden

Net als het basisonderwijs bestaat het secundair onderwijs uit drie netten met een gemeenschappelijk lessenkader: het onderwijs georganiseerd door de Federatie Wallonië-Brussel, het officieel, gesubsidieerd onderwijs (bestaande uit het onderwijs van gemeenten en provincies en het officieel, neutraal en gesubsidieerd onderwijs) en het vrij, gesubsidieerd onderwijs bestaande uit het katholiek onderwijs en onafhankelijke, vrije en gesubsidieerde scholen.

Een opleiding aan een technische of beroepsschool

Na de eerste, gemeenschappelijke graad kan de leerling beslissen voor het technisch of beroepsonderwijs te kiezen. Op de website van de Franse Gemeenschap vindt u alle informatie over dit onderwijs en de diploma’s die de leerling na zo’n technische of beroepsopleiding kan behalen.

Het leer-werktraject

Het secundair onderwijs met leer-werktraject ontsproot uit de wens om jongeren een alternatief te bieden voor het traditioneel, voltijds onderwijs. In deze onderwijsvorm wordt de algemene opleiding gecombineerd met praktische beroepservaring binnen een onderneming.

Dit onderwijs wordt verstrekt in een zogenaamde CEFA (Centre d’Education et de formation en Alternance). U vindt de lijst met CEFA’s via de gids met gewone secundaire scholen.

Buitengewone secundaire scholen

Charleroi Métropole hecht een bijzondere aandacht aan jongeren met een handicap. Op de website van de Franse Gemeenschap vindt u alle buitengewone scholen. De provincie Henegouwen hanteert in dit domein ook een ondersteuningsbeleid via 76 speciale diensten voor burgers.

Internaten

In de metropool zijn verschillende internaten voor leerlingen van het secundair onderwijs te vinden. Zo zijn er die van: Beaumont, Charleroi, Chimay, Fleurus, Gosselies, Couvin (ook voor leerlingen van het buitengewoon onderwijs), Mariembourg (enkel voor leerlingen van het buitengewoon onderwijs) en Philippeville.

Cité des Métiers

Cité des Métiers

Cité des Métiers, in het hart van Charleroi, biedt in het hoger secundair onderwijs opleidingen in de domeinen industrie en bouw. Het is het eerste kenniscentrum voor beroepsoriëntatie, onderwijs, opleidingen en kennismaking op het gebied van wetenschappen en toekomstige beroepen voor diverse operatoren en doelgroepen. Op termijn wordt Cité des métiers de Charleroi de eerste beroepsschool tussen de onderwijsnetten in.