Ontdek de economische troeven

Charleroi Métropole mocht talloze ondernemingen met internationale faam op zijn grondgebied verwelkomen. Zijn economisch weefsel kenmerkt zich door een verbluffende levenskracht en dynamiek!

Ondernemingen met internationale faam

Ondernemingen met internationale faam

Naast de vele kmo’s zijn er in de metropool ook veel ondernemingen met internationale faam gevestigd. Ze zijn actief in diverse sectoren die de regio beroemd maakten, zoals de lucht- en ruimtevaartkunde, technologie, chemie, gezondheid, glas en biotechnologie.

Een kleine greep uit het aanbod: Johnson & Johnsons, Nexans, Ecoplast Technology , N-Allo, Sonaca, Sabca, Thales, Alstom, Dreamwall/keywall, Les Editions Dupuis, Industeel, Quality Assistance, Gerresheimer, Chimay Tradition, l’IRE

Sectoren met een grote toegevoegde waarde

Sectoren met een grote toegevoegde waarde

Charleroi Métropole ontwikkelde een grote expertise in diverse domeinen, van ambachten tot ruimte- en luchtvaartkunde, over biotechnologieën en de technologische sector.

Rond het stadscentrum sproten de voorbije 10 jaar vier economische sectoren met een grote meerwaarde uit de grond. Ze creëerden meer dan 10.000 banen en gaven de metropool een internationale reputatie:

De bio-industrie, gekenmerkt door Biopark Brussels Charleroi, de hele aangrenzende gezondheidspool en de ziekenhuizen.

De luchthaven en logistiek, gekenmerkt door de sterke ontwikkeling van de luchthaven Brussels Charleroi Airport, nu de op één na grootste luchthaven van het land, die met name logistieke activiteiten rond het terrein aantrekt (Johnson & Johnson, bpost enz.).

De hoogtechnologische industriesector, vertegenwoordigd door grote internationale ondernemingen met een expertise in de luchtvaartkunde, de ruimtevaart, het transport en glas.

De sectoren op het kruispunt van creatief en digitaal, met spelers zoals Dreamwall en Keywall of Dirty Monitor, die internationale faam verwierven.

De metropool heeft ook een gespecialiseerd aanbod diensten met betrekking tot ambachten, toerisme en vrije tijd, geconcentreerd rond landelijke kernen op haar grondgebied.

Een strategisch ontwikkelingsplan voor de regio

Een strategisch ontwikkelingsplan voor de regio

CATCH (Catalysts 4 Charleroi) zag het levenslicht in 2016, onder impuls van de Waalse regering en de dynamische krachten van Charleroi. Het is het plan voor een versnelde groei van de tewerkstelling dat werd ingevoerd voor de regio van Charleroi Métropole. Het streeft ernaar tegen 2025 bijna 10.000 directe en indirecte banen in deze sectoren te creëren.

Plan CATCH spitst zich toe op 15 werkdomeinen, verdeeld over de 4 sectoren, met een grote meerwaarde voor de economie van Charleroi: Advanced Manufacturing (hoogtechnologische fabrieksindustrie), Airport & Logistics (de luchthaven en logistiek), Health & Bio (bio-industrie) en Creative & Digital (sectoren op het kruispunt van creatief en digitaal).

26 bedrijventerreinen, duizenden ondernemingen en banen

26 bedrijventerreinen, duizenden ondernemingen en banen

Charleroi Métropole telt maar liefst 26 bedrijventerreinen op een oppervlakte van 2200 hectare, beheerd door de intercommunales Igretec, IDEA en BEP.

Deze intercommunales ontwikkelen ook diverse vastgoedmogelijkheden (kantoren, ateliers, laboratoria), en dat zowel op de bedrijventerreinen als in de stadscentra. Er zijn nu duizenden gespecialiseerde ondernemingen gevestigd die ondertussen zijn uitgegroeid tot de economische troeven van de regio.

 

Nog zo’n succesverhaal is de Aéropole van Charleroi! Dit technologie- en wetenschapspark van 100 ha is een van de drijvende krachten achter de economische herstructurering van Charleroi Métropole. En laten we zeker de kersverse Ecopool in Farciennes niet vergeten! Dit bedrijventerrein met een oppervlakte van zo’n 150 hectare is volledig toegespitst op duurzame ontwikkeling.

 

Het bedrijventerrein van Seneffe richt zich dan weer tot industriële activiteiten en bedrijven die – om stedenbouwkundige redenen, het milieu of goed nabuurschap – moeten worden afgezonderd van woongebieden. Het verwelkomt specifiek bedrijven uit de chemische sector, en dan vooral  CERTECH (centrum voor technologisch onderzoek en chemie van de Université Catholique de Louvain – UCL), geschraagd door een incubator voor ondernemingen die actief zijn in de chemische sector, CEFOCHIM.

Talloze onderzoekscentra

Talloze onderzoekscentra

Ze staan bekend als de sterkste van Europa. Enkele voorbeelden zijn Cenaero, gespecialiseerd in de luchtvaartkunde, Cetic, gespecialiseerd in IT en ICT, Immune Health, gekend om zijn expertise inzake biowetenschappen, Certech, vermaard omwille van zijn werk in het chemische domein, maar ook Sirris, gespecialiseerd in de technologische sector.

Het terrein van Biopark Charleroi Brussels South verenigt universitaire onderzoekscentra, technologische platforms, ondernemingen, structuren ter ondersteuning van onderzoek, incubators en een opleidingscentrum in de sector van de biotechnologieën. In totaal komen dagelijks 1100 personen van zo’n dertig nationaliteiten naar dit park te midden van de Aéropole van Charleroi, dicht bij de luchthaven Brussels South-Charleroi (BSCA)!

Het Biopark neemt actief deel aan de Waalse gezondheidspool, net als de ziekenhuizen van de metropool: het Centre Hospitalier Universitaire, het Grand Hôpital de Charleroi (GHDC), Hôpital Notre-Dame de Grâce in Gosselies (CNDG), het ziekenhuis in Lobbes (Groep Jolimont), Centre de Santé des Fagnes (CSF) …