Milieubewust waterskiën? In Charleroi Métropole kan dat

Milieubewust waterskiën? In Charleroi Métropole kan dat
Milieubewust waterskiën? In Charleroi Métropole kan dat

Beleef uw eerste waterski-ervaring of ga met een wakeboard over enkele pittige hindernissen in The Spin Leisure Park aan de Meren van de Eau d’Heure. En dat zonder ook maar een druppel benzine te verbruiken.

“Waterskiën is mijn passie, maar ik wil niet dat het milieu daaronder lijdt. Met deze kabelskibaan kan ik die twee dingen combineren “, zegt Cédric Vandermot die in 2011 mee aan de wieg stond van The Spin Cablepark, tien jaar later herdoopt tot The Spin Leisure Park. “Duurzame ontwikkeling zit in ons DNA.”

In The Spin Leisure Park kunt u waterskiën of surfen (op een kneeboard, wakeboard enz.) terwijl u door een kabel voortgetrokken wordt. In het meer van Féronval staan twee kabelskibanen die sportievelingen in een lus of een rechte lijn over het water doen sjezen. Echte durfals en meer ervaren sporters vinden aan weerszijden van de kabel ook enkele hindernissen waar ze ‘jumps’ en figuren mee kunnen uitvoeren.

vue-sur-la-structure-du-ski-nautique
De installaties bevinden zich in het meer van Féronval, een van de bekende Meren van de Eau d’Heure

Een milieuvriendelijk project

Het project is niet alleen een absolute referentie in de ‘waterglijsport,’ maar ook een ecologisch pareltje. Op het dak van het gebouw liggen 168 zonnepanelen die de trekkabels van stroom voorzien. Het regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor de douches en toiletten, de verwarming gebeurt met een warmtepomp en een houtkachel. In de aanpalende winkel vindt u ecologisch verantwoorde wetsuits, vervaardigd uit … oesterschelpen.

Ook de lokale verankering krijgt hier bijzondere aandacht. “We werken samen met de slager uit het dorp hiernaast. Hij levert ons de ingrediënten voor onze snacks en barbecueschotels. Op de drankkaart staan hoofdzakelijk lokale bieren. Zelfs het brandhout komt uit de buurgemeenten”, vertelt hij.

enfant-sur-une-planche
Kinderen vanaf 8 jaar kunnen deze watersport al beoefenen.

Een unieke sportervaring voor iedereen

Deze plek voelt aan als een vakantiebestemming en trekt bezoekers aan met uiteenlopende verwachtingen. Velen onder hen willen vooral de kabel eens uitproberen, alsof het een nieuwe sportdiscipline is, gewoon voor het plezier om eens iets nieuws te ontdekken. “Voor hen is onze kabelskibaan een uitdaging, net als een rondje karten bv. of een klimparcours tussen de bomen.”

Buiten de vakantieperiodes zijn het vooral sporters die hier prestatiegericht komen trainen. Ze zijn verbonden aan een club en trainen 4 tot 5 keer per week. De gemiddelde leeftijd ligt tussen de 8 en 50 jaar. “Onze hindernissen zijn inmiddels goed bekend. De installaties zijn van een dergelijke kwaliteit dat we hier zelfs de Europese kampioenschappen zouden kunnen houden. De kabel draait met een snelheid van 28 tot 30 km per uur, wat toch aanzienlijk is”.

Scholen en sportverenigingen kunnen hier ook hun bosklassen of kampen organiseren. Het gebouw telt 28 bedden.

vue-du-groupe
De hele structuur is zo duurzaam mogelijk ontworpen.

De sportclub organiseert ook sessies voor mensen met een beperkte mobiliteit of een handicap. “Voor tetraplegiepatiënten stellen we bv. een ‘taxiboot’ ter beschikking om hen op te pikken als ze in het water vallen. We hebben ook iemand die slechtzienden begeleidt en hen aanwijzingen geeft wanneer ze links of rechts moeten draaien, springen enz.”

Meer dan 23 medewerkers in het hoogseizoen

De club opende in juli 2011 de deuren en kent sindsdien heel wat bijval. Elk jaar worden zo’n 8.000 tot 12.000 toegangspasjes uitgereikt voor de kabelskibaan. “Onze bezoekers waarderen de familiale aanpak en de vakantiesfeer die hier hangt. Zo zie je maar, soms moet je maar een paar kilometer rijden om in een heel andere omgeving terecht te komen”, zegt Cédric.

In het hoogseizoen zijn hier 23 mensen aan de slag. Ze moeten maar aan één voorwaarde voldoen: gepassioneerd zijn door de sport. De meesten staan in hun vrije tijd zelf ook vaak op het water.

En The Spin Leisure Park heeft nog plannen voor de toekomst. Zo is er een tweede gebouw van 800 m² gepland in dezelfde ecologische bouwstijl als het eerste, waarin ruimte wordt gemaakt voor een trampolinepark en een escaperoom.

Genieten van de omgeving kan bij een drankje of een barbecue onder vrienden.

Contact:
Spin Cablepark
Rue Crossart 61
6440 Froidchapelle
+32 (0)71/ 31 39 82
info@thespin.be
https://thespin.be/ 

©Photos/Jérome Gobin