Het groene vliegveld, waar vliegen fijn is

Het groene vliegveld, waar vliegen fijn is
Het groene vliegveld, waar vliegen fijn is

Vliegveld, Cerfontaine

Het vliegveld van Cerfontaine krijgt een make-over. Het nieuwe management wil het vliegwezen graag vergroenen.

“Alles is erop gericht de koolstofvoetafdruk te verkleinen. We installeren zonnepanelen, elektrische oplaadstations, een schonere brandstofpomp… We zijn echt op zoek naar technologie om de vervuiling te verminderen”, legt Stéphane Bertozzi, manager van het vliegveld (de ‘Aérodrome’) van Cerfontaine, uit. Het vliegveld is sinds enkele maanden volop in transitie. Er zijn veel projecten gestart om de vervuiling op de site te beperken.

Aanvulling op de bestaande ecologische aanpak

Naast die toekomstprojecten onderhoudt het team van het vliegveld de site nu al zodanig dat de luchtvaartactiviteiten en de natuur optimaal naast elkaar kunnen bestaan. Een eerste specifiek kenmerk: er is geen asfalt. De 2 start- en landingsbanen van bijna 800 meter lang zijn begroeid met gras. “De banen worden onderhouden volgens de biologische normen. In de nabije toekomst willen we zelfs naar een beheer zonder pesticiden gaan. We testen momenteel verschillende methodes uit”, zegt hij.

Het vliegveld past naadloos in het landschap. Zo zijn de start- en landingsbanen volledig natuurlijk.

Een tweede specifiek kenmerk: de omgeving bestaat uit weiden, velden en bossen. “We maaien hier extra laat om het planten- en dierenleven extra kansen te geven”, zegt hij. Er zijn plannen voor een pad van ongeveer 1,5 km, de zogenaamde ‘biowandeling’. Het idee is een gratis educatief pad voor scholen en gezinnen aan te leggen met uitleg over alle initiatieven voor biodiversiteit op de site, zoals insectenhotels, bijenkorven en bloemenweiden. Bovendien zullen alle informatieborden langs het pad van hout zijn.

Een educatief parcours belicht de milieuaanpak van de luchthaven

Ten slotte zal er op het 55 hectare grote vliegveld nog veel extra vegetatie worden geplant om de fauna en flora te diversifiëren.

Het terrein vanuit de lucht bekeken: bossen, water en velden

“Het is een van de mooiste plekken in België voor een sprong”, legt een ervaren parachutist uit. “Als je hier springt, zie je de stuwdammen van de Eau d’Heure, de kleine dorpjes rondom, de bossen en de velden. Er zijn bijna geen wegen.”

Vanuit de lucht heeft men een indrukwekkend zicht op de Meren van de Eau d’Heure.

Dit vliegveld is een geliefde plek voor parachutisten, met name door het zeer gevarieerde uitzicht vanuit de lucht. Elk jaar, van half juni tot half september, wordt er meer dan 12.000 keer gesprongen. Er zijn ervaren parachutisten bij maar ook mensen die zich wagen aan een duosprong, die hier hun luchtdoop krijgen of die hun brevet halen.

Dit bijzonder groene landschap is erg geliefd bij de bevolking.

Er komen parachutisten van alle slag. Durvers tussen 7 en 97 wagen zich aan de sprong,maar de meesten zijn tussen 25 en 50 jaar jong. “We verwelkomen veel groepen,bijvoorbeeld voor vrijgezellenfeestjes of huwelijksaanzoeken”, zegt Stéphane Bertozzi.

Talloze mogelijkheden voor plezier in de lucht

Uiteraard is valschermspringen hier bijzonder populair, maar het is niet de enige sport die aanspreekt in Cerfontaine. Er zijn nog tal van andere vrijetijdsactiviteiten op de site. Je kunt hier vliegen met een helikopter, een ulv, een heteluchtballon en zelfs met een zweefvliegtuig. “Onlangs is er een zweefvliegclub opgericht op de site. Die biedt initiaties voor zweefvliegen en vlieglessen aan”, legt hij uit.

Valschermspringen en ballonvaren zijn populair bij groepen, bijvoorbeeld voor een vrijgezellenavond

Naast de luchtactiviteiten kunnen er op en rond het vliegveld ook privé-evenementen worden georganiseerd. “De Raid van de Vallei van de Eau d’Heure werd hier bijvoorbeeld georganiseerd. De ruiters en hun paarden doorkruisten de hele regio vanaf de weiden van het vliegveld.”

En voor wie liever met de voeten op de grond blijft staan, biedt het Club House een mooi uitzicht op de start- en landingsbanen.

Contact:
Aérodrome de Cerfontaine
50, Route des Lacs
5630 Cerfontaine
info@cerfontaine-aerodrome.com
+32(0) 71 200 412
www.cerfontaine-aerodrome.com

©Vidéo/Reed et Jérome Gobin