Beroep: producent van macarons in Napoleontische stijl

Beroep: producent van macarons in Napoleontische stijl

Bakkerij Solbreux, Beaumont

Didier Solbreux is een van de toonaangevende culinaire ontwerpers van de regio. Zijn missie? Macarons op traditionele wijze vervaardigen zodat Beaumont een gastronomische traditie van Napoleon kan voortzetten. Hij stemde ermee in om de geheimen en trucs van een bijzonder beroep met ons te delen.

macarons-beaumont-amande-oeufs
De macarons uit Beaumont zijn heerlijke koekjes gemaakt van amandelspijs en eieren

Het recept van Napoleon’s macarons als bedankje

Voor Didier Solbreux, een liefhebber van lekker eten, begon alles met macarons. Maar voor hem gaat de passie verder dan dat: elke week maakt hij er enkele duizenden. “Ik studeerde scheikunde in Namen en keerde uiteindelijk terug naar het bakken en de beroemde familietraditie.” Voor alle duidelijkheid, we hebben het over ouderwetse macarons, kleine ronde, droge koekjes gemaakt van amandelen, en niet over de gekleurde Parijse macarons, die gevuld zijn met ganache.

Macarons verschenen in 1842 voor het eerst in deze streek, na het bezoek van Napoleon aan Beaumont. Volgens de legende vroeg de overwerkte kok van de keizer aan de lokale arbeiders om een stevige maaltijd te bereiden. Hij deelde daarna, blij en voldaan, het geheime recept van de macarons met de bewoners om hun te bedanken.

recette-macarons-amande-sucre-oeufs
Het recept van de macarons bestaat uit pure amandelen, poedersuiker en eiwit

De handelingen van een goudsmid in plaats van speciale ingrediënten

Al zes generaties lang zet deze bakker-patissier de traditie van de macarons de Beaumont voort. Het recept met pure amandelen, poedersuiker en eiwit lijkt misschien eenvoudig, maar voor Didier Solbreux ligt de magie vooral in het samenbrengen van de ingrediënten: een ouderwetse robot om de amandelen te hakken eneen houten en zilveren lepel om de balletjes te maken, die tot slot met de hand worden afgewerkt.

Elke macaron is handgemaakt, één voor één. Reken tweeënhalf uurvoor de bereiding van 250 macarons, van het voorbereiden van de ingrediënten tot het proeven. Een nauwkeurig werkje dat Didier Solbreux niet aan een leerling zou overlaten, vooral niet omdat hij het liever zelf doet: “Ik wil ze zelf maken, ik vind het geweldig.”

De houten en zilveren lepel, het magische gereedschap om de macarons vorm te geven

produits-artisanaux-recette
Deze ambachtelijke producten worden bereid in tweeënhalf uur

Een kostbare goed dat alleen in Beaumont te vinden is

Met 3,90 euro per 100 gram wordt de macaron als een uniek luxeproduct uit de regio beschouwd. Het is onmogelijk om elders verkooppunten te ontwikkelen: de macaron is een delicaat product en moet onder specifieke omstandigheden worden bewaard. Idealiter worden ze in een waterdichte plastic doos bewaard, zodat ze niet worden blootgesteld aan de lucht of aan vochtigheid. “We hebben al verschillende verkooppunten getest, maar de kwaliteit van de macarons ging erop achteruit.”

Het enige alternatief wanneer je niet tot in de bakkerij geraakt: bestel of stuur de macarons per post vanuit Maison Solbreux. Veel bedrijven kopen ze als eindejaarsgeschenken voor hun klanten. De macaronskunnen in de beroemde beukenhouten kistjes worden geleverd die deze multi-taskende bakker zelf maakt.

solbreux-macarons-artisan
Didier Solbreux vertegenwoordigt de zevende generatie die macaronsop traditionele wijze produceert

Verder durven denken dan de macaron

Didier Solbreux beperkt zich niet tot het maken van macarons, hij gaat nog een stapje verder met wat hij de “Belgische verdubbeling” noemt. Hij creëerde een rijsttaart die met een lichte, schuimige rijst op een krokante taartbodem wordt gemaakt en bestrooid met macarons.

Dus, als je door de metropool rijdt, raden we je aan om zeker eens te stoppen bij het huis Solbreux. En vergeet het geschenk voor jefamilie niet: macarons zijn lekker en het is eens iets anders dan de gebruikelijke pralines.

Macarons, de specialiteit van Beaumont, worden beschouwd als de lokale pralines

 

Contact:
Solbreux – Decamps
Rue de Binche 6
6500 Beaumont
+32 (0)71 58 80 67
www.solbreuxdecamps.be

©Foto’s/Christophe Vandercam