OncoDNA, een bedrijf gespecialiseerd in medische analyses

OncoDNA, een bedrijf gespecialiseerd in medische analyses
OncoDNA, een bedrijf gespecialiseerd in medische analyses

OncoDNA, Charleroi

De hoogtechnologische diagnoses van OncoDNA, gevestigd in het Biopark van Gosselies, maken kankerbehandelingen op maat mogelijk.

“Ik ga langs bij oncologen of specialisten die kankerpatiënten behandelen, om onze oplossingen voor moleculaire profilering voor te stellen. Bij OncoDNA stellen we voor om relevante kankermarkers te analyseren en zo de geknipte therapie voor de patiënt voor te schrijven. Deze globale analyse is uniek in haar soort,” vertelt Jessalyn Renard, bioloog en werknemer bij OncoDNA.

Oncodna-medical-tumeur-technologie
OncoDNA analyseert tumoren op globale wijze, aangevuld met hoogtechnologische analyses

Grote innovatie op het vlak van kanker

Het bedrijf is gespecialiseerd in gepersonaliseerde kankeranalyses. Het bestudeert biomarkers (ADN, ARN en proteïnen) en koppelt de resultaten aan de nieuwste onderzoeksgegevens, een stap richting gepersonaliseerde geneeskunde. “We maken de resultaten van onze analyse over aan de oncoloog, die ze op zijn beurt deelt met zijn patiënt. Hij beslist of de aanbevolen behandeling al dan niet wordt gevolgd,” verklaart Jessalyn Renard.

Kortom, OncoDNA combineert de biologische gegevens van de patiënt met de laatste wetenschappelijke en medische informatie (nieuwe biomarkers, klinische tests enz.) die voorhanden is. Dit proces werd uitgewerkt door Jean-Pol Detiffe, apotheker en oprichter van het bedrijf, en wordt zowel door biologen als door informatici gebruikt.

OncoDNA biedt gepersonaliseerde geneeskunde via een nauwkeurige analyse

Naast de vele analyses brengt OncoDNA verschillende spelers uit de gezondheidszorg samen om de resultaten en de voorgestelde behandelingen te bespreken via het interactieve platform OncoSHARE.

données-medical-patient-analyse
Alle gegevens over de tumor van de patiënt worden geanalyseerd op basis van internationaal wetenschappelijk onderzoek

Geneeskunde van de toekomst

Deze innovatie effent het pad voor de geneeskunde van de toekomst en spreekt talloze investeerders aan. De uitdaging is er een van formaat: de zorg van de patiënt verbeteren. De uitgevoerde analyses voorkomen ondoeltreffende behandelingen en dus ook extra kosten, maar ook bijwerkingen voor de patiënt. “De financiële implicaties zijn enorm,” zegt Jessalyn Renard.

Praktisch gezien neemt de analyse 7 tot 10 dagen in beslag. OncoDNA werkt deels samen met het Instituut voor Pathologie en Genetica (IPG). De analyse kan meerdere duizenden euro’s kosten, afhankelijk van de oplossing en of de instelling of een farmaceuticabedrijf eventueel tussenbeide komt in de kosten.

Als we meteen beginnen met een goede analyse wordt de behandeling korter en vermijden we bijwerkingen bij de patiënt

Voor de toekomst investeert het bedrijf in de verbetering en visibiliteit van de producten. De komende jaren moeten uitwijzen hoe efficiënt de analyses zijn.

Oncodna-informaticien-biologiste-medecine
Bij OncoDNA denken informatici en biologen gezamenlijk na

Een veelbelovende start

Na 6 jaar exporteert OncoDNA zijn producten al naar meer dan 60 landen. Het bedrijf verstuurt een kit om de stalen (biopsie of bloed van de patiënt) in te zamelen. Daarna analyseert het die en stuurt het een volledig verslag naar de oncoloog.

De analyse gebeurt in België, in de lokalen in het Biopark van Gosselies. “Ik werk samen met artsen in België, Frankrijk en Luxemburg. Het werk geeft me veel voldoening: het leidt tot innovaties rond kanker en geeft me veel verantwoordelijkheden. De kantoren liggen op 15-20 minuten rijden van waar ik woon,” besluit Jessalyn Renard.

De gezondheid van kankerpatiënten verbeteren is een bevredigende opdracht

Het bedrijf richtte ook een filiaal op in Spanje en Engeland, waar er aanzienlijk veel vraag is. Sinds kort betalen meerdere Engelse verzekeraars (AXA, BUPA enz.) en een Belgische mutualiteit de tests van OncoDNA terug. Die hebben daar driemaal zoveel belang bij: een snellere behandeling voor de patiënt, een betere opvolging vanaf de eerste symptomen en minder onnodige kosten.

De komende jaren wordt verwacht dat het bedrijf nog zal groeien.

Contact :
OncoDNA
Rue Louis Breguet, 1
6041 Gosselies
+32 (0)71 18 35 00
www.oncodna.com

©Video/Reed & Jérôme Gobin