Investeren in de metropool

Charleroi Métropole kan prat gaan op een uitzonderlijke ligging en bereikbaarheid. De regio beschikt over de nodige ruimtes, arbeidskrachten en ondersteunende diensten die bedrijven en particulieren aanmoedigen om er te investeren.

Waarom investeren in Charleroi Métropole?

Waarom investeren in Charleroi Métropole?

U wilt investeren in een innovatieve onderneming of bent van plan een eigen bedrijf te vestigen, op een strategische plek in het hart van West-Europa? Het maakt niet uit: Charleroi Métropole beschikt over alle troeven om investeerders te verleiden.

Het is ideaal gelegen tussen de grootste economische grootmachten van Europa en aan de grootste internationale transportwegen, biedt sterke ecosystemen, opgeleide werkkrachten en een reeks interessante financiële stimulansen en voordelen.

Bovendien zijn talloze ontwikkelingsruimten en -sites en incubatoren direct beschikbaar, zodat u uw activiteiten voor een scherpe prijs en in recordtempo uit de grond stampt.

Vlot bereikbaar in het hart van Europa

Vlot bereikbaar in het hart van Europa

Charleroi Métropole ligt in het kloppende hart van Europa, niet ver van Brussel, en wordt doorkruist door de grootste Europese transportwegen.

Via de snelwegen staat u in geen tijd in Nederland, Frankrijk, Engeland, Duitsland, Luxemburg en de Oost-Europese landen.

De metropool wordt trouwens bediend door uitstekende infrastructuren voor het openbaar vervoer. Met de trein staat u bijvoorbeeld in zo’n veertig minuten in het centrum van Brussel.

Ook het multimodaal platform van Charleroi-Châtelet beschikt over grote troeven. Zijn ligging te midden van een wegennet dat ons met verschillende steden verbindt, de spoor- en waterverbindingen en zeker ook de nabijheid tot de luchthaven Brussels South Charleroi Airport maken dit platform van 40 hectare tot een sterke troef voor het gecombineerd transport via water, spoor en weg.

En last but not least … Brussels South Charleroi Airport, de op één na grootste luchthaven van het land (met meer dan 8 miljoen passagiers per jaar en meer dan 140 bestemmingen).

Sterke ecosystemen

Sterke ecosystemen

Charleroi Métropole is in veel opzichten een broedplaats voor innovaties. Naast de baanbrekende mechanische, elektrische en chemische sectoren en de visuele kunsten die er tot stand kwamen, zijn er ook de activiteiten die verband houden met de ambachten, toerisme en vrije tijd. De metropool wist zich knap te diversifiëren en biedt industriële spelers, ondernemers en investeerders die in de regio geïnteresseerd zijn nu sterke ecosystemen.

De voorbije 10 jaar kregen vier grote ecosystemen vorm: gezondheid en biotechnologie met Biopark Brussels Charleroi en de hele omliggende gezondheidspool, met talloze biotechnologische pareltjes die internationaal al tientallen miljoenen euro binnenhaalden, de luchthaven en logistiek met BSCA, die haar groei de voorbije jaren zag verdubbelen, nu de op één na grootste luchthaven van het land is en ook logistieke activiteiten rond haar terrein aantrekt (Johnson & Johnson, Bpost, enz.), hoogtechnologische fabrieken zoals Sonaca, Alstom, Thales Alenia Space Belgium en AGC Glass Europe die de producten van de toekomst ontwikkelen, en tot slot de creatieve en digitale sector met spelers zoals Dreamwall, Keywall en Dirty Monitor die internationale faam verwierven.

De metropool maakt ook een goede beurt met de vaardigheden en vakkennis die ze ontwikkelde rond diensten, ambachten, het toeristische en vrijetijdsaanbod. Sterke lokale bijzonderheden ontspruiten in de landelijke kernen en geven een hele regio faam.

Opgeleide werkkrachten

De uitmuntende industriële ontwikkeling hier is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Charleroi Métropole. Charleroi was ooit de wieg van de industriële revolutie. Dat de arbeiders hier zo’n grote kwaliteit afleveren, mag dan ook niet verbazen!

Het gewest biedt bovendien talloze geavanceerde opleidingsmogelijkheden in diverse gespecialiseerde sectoren.

Mogelijke financiële stimulansen: vrijhandelszone en fonds van de Europese Unie

Mogelijke financiële stimulansen: vrijhandelszone en fonds van de Europese Unie

Charleroi Métropole biedt ook financiële stimulansen als vrijhandelszone. Er zijn trouwens Europese fondsen voor wie zich op het grondgebied vestigt.

De Guide des Aides Publiques biedt u hierover complete informatie. Ontdek nog meer informatie op de pagina Een bedrijf oprichten en ontwikkelen.

Instapklare ruimten voor uw onderneming

Instapklare ruimten voor uw onderneming

Charleroi Métropole telt veel bouwgronden, industrieterreinen en gebouwen voor de vestiging van uw bedrijf. Honderden hectaren en een hoogwaardig vastgoedaanbod zijn er specifiek bestemd voor de vestiging van bedrijven.

De regio telt maar liefst 26 bedrijventerreinen op een oppervlakte van 2200 hectare, beheerd door de intercommunales Igretec, IDEA en BEP.  Er zijn duizenden gespecialiseerde ondernemingen gevestigd.

Deze intercommunales ontwikkelen ook diverse vastgoedmogelijkheden (kantoren, ateliers, laboratoria), en dat zowel op de bedrijventerreinen als in de stadscentra. Een mooi voorbeeld is Espace Trésignies, in hartje Charleroi. Dit volledig gerenoveerde gebouw, dat nu een modern bedrijvencentrum is, biedt plaats aan verschillende kmo’s en heeft een rechtstreekse toegang tot de ring en het openbaar vervoer.

Voor start-ups en ondernemingen die in de digitale wereld willen investeren, biedt Co.Station, gevestigd op de kaden van de Samber, een werk-, coaching- en vergaderruimte die het mogelijk maakt de innovatie van start-ups en digitale ondernemingen te stimuleren.

Tot slot is er ook de i-Tech Incubator van Biopark Brussels Charleroi, vlak naast de luchthaven van Charleroi, die starters in de sectoren van de biotechnologie, engineering en milieutechnologieën op één plek alle hulp biedt die ze nodig hebben voor de oprichting van een onderneming.