Deze ambachtslieden staan garant voor unieke stukken
Steen, hout, metaal … wat uw voorkeur ook is, bij deze ambachtslieden vindt u unieke, esthetische en op maat gemaakte stukken.
Marmerwerker en restaurateur van oude gebouwen
Nicolas Boxho is gepassioneerd door stenen en marmeren beeldhouwwerk. Hij ontdekte het vak tijdens zijn studie landbouwkunde.
Hij begon zijn carrière bij Jean Bersoux, een bekende steenhouwer, en belandde vervolgens bij de Collegiale kerk van Hoei en Les Compagnons du devoir in Frankrijk.
Nu, na 5 jaar ervaring in een steengroeve, heeft de marmerhouwer een atelier opgestart en maakt hij stenen voor allerhande gebouwen. Het restaureren van oude gebouwen, zoals boerderijen, kerken en kapellen, is een passie voor hem. “Ik heb een kapel in de buurt van Thuillies volledig gerestaureerd. Ik hou enorm van dat soort werk”, zegt hij.
Meubelmaker en kunstenaar
André Fevry is als houtdraaier actief vanuit Nismes. Met een houtdraaibank en ander gereedschap maakt hij van ruw materiaal ware kunstwerken. “Een van de stukken waar ik het meest trots op ben, bevindt zich op de administratie van Viroinval. Het heet de ‘Funan’Boule’. Het is een pareltje van vakmanschap.”
André Févry waardeert met name de esthetische en artistieke kant van zijn werk, maar meer functionele stukken, zoals wielassen of balusters, behoren ook tot zijn repertorium.
Staalspecialisten van vader op zoon
Émilien Thomas en zijn vader, Jean-Marc, zijn siersmeden en bewerken het basismetaal volgens de wensen van de klant. Ze maken vooral de eerder klassieke stukken zoals poorten en trappen, maar ze merken dat de klanten ook steeds vaker inspiratie krijgen. “De verzoeken worden alsmaar creatiever. Wij passen ons graag aan om het product te maken dat het best past bij de eindbestemming”, zegt Emilien.
Vader en zoon, gevestigd in Sivry-Rance, staan in de regio bekend om hun flexibiliteit. Aan zowat alle verzoeken wordt voldaan. Bedenken hoe ze de materie zullen transformeren om te komen tot de assemblage en de uiteindelijke installatie, dat vindt Émilien het moeilijkste deel van het proces. “Met die transformatie zijn we voortdurend bezig, tot het tijd is om onze creatie in de beoogde ruimte te installeren.”
Een schrijnwerkersteam
Dit team van ambachtslieden is al actief in de regio sinds 1976 onder de naam Fays-Rousseaux, en heeft al talloze houten producten ontworpen. Denk maar aan ramen, deuren, buitenschrijnwerk, kasten … De producten worden rechtstreeks in het atelier op maat gemaakt.
Ook hier passen de ambachtslieden zich vlot aan de soms verrassende verzoeken van hun klanten aan. “We maken onder andere trappen en die worden de laatste jaren steeds origineler. Soms bevinden ze zich op verschillende niveaus en op heel aparte plaatsen.”
In de loop van de jaren heeft de stichter van het bedrijf zich omringd met een volwaardig team waarmee hij zijn ervaring deelt.
Steenhouwer
Alain Charlet-Goire, uit Beaumont werkt voornamelijk met arduin. Hij gebruikt een digitaal en een manueel proces om de blauwe steen te bewerken volgens de behoeften van de klant. “Ik pas de creatie aan de behoeften van mijn klanten aan”, verduidelijkt hij.
Hij maakt onder andere wastafels, douches en wandbekledingen. 60 tot 70% van de verzoeken van zijn klanten zijn voor blauwe steen.
Naast de gebruikelijke verzoeken gaat hij ook vaak de uitdaging aan om unieke stukken te creëren, zoals de restauratie van een oude, afgeronde trap in arduin met een diameter van 2,70 m in een oude boerderij.