Waar vindt u een concertzaal?

Waar vindt u een concertzaal?

Houdt u van decibels die kriebelen in uw buik? Hebt u een onbedwingbare drang om u helemaal te laten gaan op het ritme van de muziek? Of wilt u liever luisteren naar een passioneel en virtuoos uitgevoerd meesterwerk? Charleroi en de metropool bieden heel wat mogelijkheden voor wie van live muziek houdt.

In hartje Charleroi

PBA

Opera, klassieke muziek, hedendaagse muziek, jazz, variété… We zijn er zeker van dat minstens één optreden op de affiche van het Palais des Beaux-Arts (Paleis voor Schone Kunsten) – gelegen in de bovenstad – uw nieuwsgierigheid wekt. De grote zaal is bedoeld voor grotere optredens, en met name de programmatie van de Pôle lyrique, die in 2008 is toegekend door de Federatie Wallonië-Brussel en de Stad Charleroi: operette, musical, opera buffa, komische opera… In de kelderverdieping bevindt zich nachtclub la Réserve, die in de jaren 80 en 90 zeer druk bezocht werd en in 2016 werd heropend. Hier treden muziekgroepen op in een meer cosy en intieme sfeer.

Rencontre avec les artistes
Eden besteedt veel aandacht aan het onderhouden van (amateur-)kunsten en aan het stimuleren van expressie en creativiteit (credit: Aurélie Clarembaux)

Eden

Het Cultureel Centrum van Charleroi is ook een erg geliefde concertzaal, een paradijs voor wilde avonden en slamsessies. Hier treden zowel gevestigde groepen als nieuwkomers op. Eden besteedt namelijk veel aandacht aan het onderhouden van (amateur-)kunsten en aan het stimuleren van expressie en creativiteit.

Le Vecteur

Le Vecteur ligt in de benedenstad en is het hyperactieve en avantgardistische kleine broertje van Eden. Het opzettelijk “contraculturele” kunstenplatform heeft als missie de schotten tussen kunsten weg te halen. U kunt er gaan luisteren naar Peruviaanse feministische punk of minimale, eco‑friendly Letse techno. Schrik niet van de arty stijl, er is veel te ontdekken.

Rockerill

De uitdrukking “uit zijn as herrijzen” wordt soms ten onrechte gebruikt, maar ze past perfect bij deze oude smederijen die een postindustriële tempel zijn geworden voor alle soorten muziek (rock, punk, techno, indus enz), met intussen een internationale reputatie. Een hart dat nog steeds klopt in de verroeste fabrieken, een kathedraal van ijzer en glas waar elk jaar duizenden mensen uit de bol gaan op de beats. De zaal heeft Charleroi weer op de kaart gezet van steden die meetellen in de muziekscene. De plek heeft een eigen label en zal binnenkort over een eigen opnamestudio beschikken.

De voormalige smederijen werden omgebouwd tot een stadscentrum voor populaire, sociale en alternatieve culturen.

 

Buiten het stadscentrum

Fleurus

De Ferme de Martinrou, onder leiding van Bernard Tirtiaux (veelzijdig kunstenaar), is vooral gekend omwille van de theatervoorstellingen. Nochtans staan er het hele jaar door muzikale artiesten voor volwassenen en kinderen op het programma in dit bijzondere kader van Fleurus. De programmatie van deze voormalige gezinsboerderij, die in 1980 is omgebouwd tot culturele plek, geeft voorrang aan eclectisme en kwaliteit.

Fontaine-l’Évêque

Ten westen van de metropool vinden de liefhebbers van rock met een gestoord en duister kantje hun weg naar MCP-Apache, dat sinds enkele jaren een programmatie aanbiedt die resoluut gericht is op doom, stoner en black metal. Deze micro-concertzaal, die is ingericht in een motogarage, zal u doen trillen op ronkende riffs.

 Couvin

Helemaal in het zuiden van de metropool beschikt het Cultureel centrum Christian Colle in Couvin over een zaal met 100 plaatsen waar regelmatig muziekgroepen van allerlei pluimage optreden (rock, akoestische muziek, jazz, wereldmuziek…). Het centrum ligt pal in het stadscentrum en heeft ook andere live-optredens op de affiche staan, net als workshops.

 

Deze lijst is uiteraard niet volledig. Wat uw muzieksmaak ook is, Charleroi Métropole biedt u allerlei mogelijkheden voor een avondje uit onder vrienden of met het gezin om te genieten van livemuziek.