Een revolutionair nieuw vieruurtje voor in de (boeken)tas

Een revolutionair nieuw vieruurtje voor in de (boeken)tas
Een revolutionair nieuw vieruurtje voor in de (boeken)tas

Stéphanie Baras daagt zichzelf graag uit. In 2017 bedacht ze Les Boudines. Dat zijn biologische, veganistische en glutenvrije koekjes in miniformaat, die tegelijk lekker zijn en aansluiten bij haar ecologische waarden, net zoals ze het graag wilde.

“Minderwaardige boter, melk en eieren transformeren tot koekjes, daar zie ik het nut niet van in. Dan gebruik ik liever goede hoeveboter voor een smakelijke boterham en andere ingrediënten voor koekjes”. Stéphanie windt er geen doekjes om. “Voor onze boudines gebruiken we enkel kwaliteitsproducten, zoals amandelen, hazelnoten en volkorenmeel.” Daardoor zijn ze niet alleen gezond, maar ook zeer voedzaam.

Stéphanie wil trouwens dat iedereen van haar koekjes kan genieten, ook mensen met een voedselintolerantie. Haar producten zijn veganistisch en glutenvrij. Recent lanceerde ze nog een nieuw assortiment op basis van zonnebloempitten. Het vormt een heerlijk alternatief voor mensen met een notenallergie. “Ik vind het belangrijk dat alle kinderen (en alle volwassenen) van deze koekjes kunnen eten. Ze kunnen ze meenemen in hun (boeken)tas en naar hartenlust delen. Ik wil bovenal lekkere en knapperige koekjes maken. De uiteindelijke recepten zijn uitgebreid getest … en goedgekeurd door mijn zoon.”

Milieubewust

Stéphanie wil haar ecologische voetafdruk zo beperkt mogelijk houden. Bij de uitwerking van haar project streefde ze ernaar zo weinig mogelijk afval te genereren. “Uiteindelijk blijft er maar heel weinig afval over. We hebben een container voor karton. Dat wordt één keer per maand opgehaald en gerecycleerd. En in de werkplaats hebben we een klassieke vuilnisbak, die om de drie weken geleegd wordt.”

Het koekjesdeeg bevat geen allergenen (geen melk, boter enz.)

Die ‘zero waste’-aanpak wordt op de hele werking toegepast. Het bedrijf houdt het aantal leveranciers bewust beperkt voor een optimale toelevering, bakpapier komt er niet in, deegverspilling wordt tegengegaan, net als het verlies van koekjes enz.

De koekjes worden verdeeld in herbruikbare potten of emmers. Heel af en toe worden ze verpakt in recycleerbaar plastic.

Een trouwe fanbase

De voorbije vier jaar wisten Les Boudines het grote publiek voor zich te winnen. De koekjes worden nu al in meer dan 160 winkels verdeeld. Rond deze artisanale lekkernijen vormde zich een ware ‘community’ van klanten die niets liever doet dan de nieuwe recepten proeven en beoordelen.

Stéphanie durfde bij de lancering niet van een dergelijk succes te dromen. “Het is echt maf hoe we voor sommige mensen al deel uitmaken van hun dagelijks leven. We ontvingen al foto’s van onze bokalen die in keukens worden gebruikt. Er zou zelfs al een kip zijn die, speciaal ter ere van ons, Boudine werd gedoopt”.

fabrication-biscuits
Geoffrey is inmiddels mee in de zaak van zijn partner gestapt.

De onderneemster kreeg ook al complimenten van haar collega-professionals, een erkenning waar ze meer dan trots op is.

Duurzame delicatessen

Bij Les Boudines zijn momenteel drie mensen (2 VTE’s) aan de slag. Stéphanie neemt de leiding van het bedrijf en het creatieve proces op zich, echtgenoot Geoffrey en Sandrine bereiden de koekjes.

De onderneming wil op termijn nog verder uitbreiden, zolang de ethische en verantwoorde aanpak behouden kan blijven.

De koekjes van ‘Les Boudines’ worden, volgens het bulkprincipe en zonder afval, in glazen potten verpakt.

 

Contact:

https://www.lesboudines.be/

Tamines

©Photos et vidéo/Jérome Gobin