Een vreemde taal leren in Charleroi Métropole? Dat kan!

Een vreemde taal leren in Charleroi Métropole? Dat kan!

Altijd al Mandarijn, Arabisch, Zweeds, Portugees of – waarom niet – Waals willen leren? Wacht dan niet langer. De gemeenten van Charleroi Métropole tellen tal van talenscholen en -centra met een ruim aanbod cursussen die je de mogelijkheid bieden met de hele wereld te communiceren.

De basis van het Turks in Gosselies

De vzw La Tulipe en de Federatie van Actieve Verenigingen in België, Fedactio, organiseren al enkele jaren samen Turkse taallessen in het Collège des Étoiles in Gosselies. De cursussen zijn bedoeld voor volwassenen die hun eerste stappen willen zetten in het leren van deze rijke historische, melodieuze taal die nog al te vaak miskend wordt.

Een taal- en cultuurbad in Charleroi

Het centrum biedt ook cursussen Duits, Engels, Nederlands, Italiaans en Spaans aan.

Een nieuwe taal leren betekent ook een andere cultuur opsnuiven. Het Établissement Communal d’Enseignement de Promotion Sociale van Charleroi Langues (ECEPS, de gemeentelijke onderwijsinstelling voor sociale promotie), vlak bij het Koningin Astridpark in Charleroi, biedt opleidingen aan die leuk en toegankelijk zijn voor iedereen. De nadruk ligt op het onbekende, een andere wereld waarmee de cursisten nog niet vertrouwd zijn. Iedereen vindt er wel iets naar zijn zin, zij het Mandarijn, Japans, modern Grieks of Portugees.

Liefhebbers van lokaal erfgoed kunnen een avond per week initiatielessen Waals volgen (dat als Romaanse streektaal behoort tot de zogenaamde oïl-talen). Wacht niet langer en ga ervoor!

Je eerste woordjes Arabisch in Marchienne-au-Pont

Je droomt ervan vloeiend Arabisch te spreken, maar je weet niet hoe je eraan moet beginnen? Zoek niet langer. In de didactische opleiding van het Établissement Communal d’Enseignement de Promotion Sociale van Marchienne-au-Pont komt elk aspect van deze taal uit Duizend-en-een-nacht aan bod. Je komt er alles te weten over het alfabet, het schoonschrift dat erbij hoort en de betekenis van de woorden.

De lessen worden gegeven van 6 september tot 27 juni, telkens op maandag van 18 tot 20.35 u. Ben je student, werkloos, werkzoekende, leerkracht of OCMW-rechthebbende? Twijfel dan zeker niet, want voor jou zijn de inschrijvingskosten gratis!

Van Charleroi naar Scandinavië

Interessant weetje: de Berlitz-taalopleidingen zijn ook beschikbaar voor ondernemingen.

De Berlitz-talenschool is al in verschillende Belgische steden aanwezig. Ze staat bekend om haar intensieve, nauwgezette taalprogramma’s. Aan de hand van rollenspelen, dialogen, presentaties en simulaties van professionele vergaderingen halen de cursisten uit de aangeboden cursussen de noodzakelijke kennis om zich uit te drukken en verstaanbaar te maken. Op het programma staan opleidingen Zweeds, Deens, Fins en Noors, ter plaatse aangeboden in Charleroi of te volgen via videoconferentie.

Oefen je Engels in Momignies

Het cultureel centrum van Momignies verwelkomt elke maandagavond van 17.30u tot 19u een tiental volwassenen uit de streek om hen te helpen hun Engels op te krikken. Dat gebeurt in een heel ontspannen sfeer rond zogeheten ‘dialoogtafels’. De deelnemers aan deze cursus beschikken al over de nodige voorkennis. Bedoeling is hun taalvaardigheid nog te versterken en hen nieuwe instrumenten aan te reiken om zo vlot mogelijk te communiceren. Ze oefenen hun grammatica en woordenschat, maar krijgen ook spelletjes, ontmoetingen, debatten en cultuur voorgeschoteld.

Een vreemde taal leren is een ontegensprekelijke troef om je communicatie te verbeteren en een absolute verrijking op persoonlijk vlak. De talenscholen van Charleroi Métropole hebben een ruim aanbod cursussen die voor iedereen toegankelijk zijn, in groep of individueel. Waag de sprong en grijp deze kans om je horizon te verruimen en je kennis uit te breiden!