Plekken waar je op een originele manier met dieren in contact komt

Plekken waar je op een originele manier met dieren in contact komt

Op deze fijne adressen kom je meer te weten over bekende en minder bekende dieren en ontdek je hun onvermoede krachten.

Adem de lucht in van een bijenkorf

Séverine Snauwaert en Jérémy Trigaux hebben in 2020 een uniek concept gelanceerd in België op basis van apitherapie, kortom therapeutische zorg op basis van producten uit de bijenkorf. Séverine en Jérémy ontvangen hun patiënten in het ‘Centre respiratoire par l’air des ruches’ van Pont-à-Celles, in de buurt van het natuurreservaat van Viesville.

Een sessie duurt ongeveer 30 minuten. Je neemt comfortabel plaats in een leunstoel, voorzien van een masker dat via een buis verbonden is met bijenkorven, en je ademt lucht in die rechtstreeks uit de korven komt.

De warme (35 graden), vochtige lucht die de bijenlarven uitstoten, staat bekend om zijn ontstekingsremmende kracht. Die kan migraine en allergieën helpen verlichten, maar ook aandoeningen van de luchtwegen, zoals astma.

De bijenlarven scheiden hormonen af die heilzaam zijn voor het menselijk lichaam.

Reptielenkweek

Boris Levecq heeft altijd al een passie gehad voor reptielen. Toen hij 11 was, kreeg hij een kameleon. Op zijn 13e raakte hij geïnteresseerd in leguanen. Hij leerde al snel zelf reptielen te kweken en specialiseerde zich in bepaalde soorten.

Terwijl hij landbouwkunde studeerde aan de HELHa in Montignies-sur-Sambre, opende hij, met de steun van Student Lab van Charleroi, zijn winkel in Pont-à-Celles: Bo Reptiles. Boris blijft zijn zaak uitbreiden en het gaat almaar sneller. Hij verkoopt zeldzame diersoorten en reist door heel Europa om zijn kostbare dierenpakketten af te leveren.

In de toekomst wil hij graag stages en opleidingen organiseren om zijn kennis als kweker door te geven.

Elk reptiel heeft een aangepaste plek nodig om zich comfortabel te voelen.

Een glas drinken met ezels

Ariane en Virginie lanceerden État d’Ânes in Treignes (Viroinval). Het concept is simpel: nuttig een drankje in het gezelschap van de ezels. Op een comfortabele plek in de tuinen van de kasteelboerderij van Treignes geniet je van een drankje en van het gezelschap van deze innemende dieren.

De twee coördinatrices bieden ook verzorgingssessies en wandelingen aan om het dier beter te leren kennen.

De aanwezigheid van de ezels zorgt voor een gevoel van welzijn en rust.

Katten en gebakjes

Enkele weken geleden lanceerde Carole Van Brakel Carolo Cat, de eerste kattenbar in de regio. De plek bevindt zich in de Rue de Marcinelle in Charleroi en heeft gebak en drankjes in de aanbieding, om van te genieten in het gezelschap van een dozijn katten.

De katten, die verblijven in het asiel (SPA), zijn gechipt en gevaccineerd, en zijn op zoek naar een nieuwe familie om hen te adopteren.

De aanwezigheid van de katten bevordert het welbevinden en de rust en vergemakkelijkt het contact: gesprekken tussen dierenliefhebbers ontstaan op deze atypische plaats als vanzelf.

Katten en klanten vinden elkaar in de bar.