Deze studenten onthullen ons de geheimen van het StudentLab

Deze studenten onthullen ons de geheimen van het StudentLab

Deze incubator is een onmisbare partner voor studenten die een eigen project willen lanceren. De resultaten zijn alvast erg bemoedigend.

Het StudentLab, dat geïntegreerd is in Charleroi entreprendre (Charleroi Onderneemt), begeleidt steeds meer ondernemingsprojecten die worden gedragen door studenten en pas afgestudeerden. Dit jaar zijn het er meer dan 80. De start-up biedt talloze diensten zoals advies aangepast aan de projecten, specifieke expertise, financieringsmogelijkheden en een stimulerende coworkingruimte. We hebben een paar studenten gevraagd wat hen tijdens hun coaching is opgevallen.

Erg concrete hulp

Arnaud Verbruggen, 18 jaar, lanceerde BlackCom, een agentschap voor digitale communicatie dat zijn klanten een maataanpak levert om hun activiteit kenbaar te maken. “StudentLab heeft me al snel ‘verplicht’ de confrontatie met de markt aan te gaan om mijn project opnieuw in vraag te stellen en het te testen”, preciseert hij. “Met deze concrete ervaring kon ik mijn eindproject uitwerken.”

Hij heeft trouwens ook veel gepraat met zijn coach. “Jean-François, mijn coach, hielp me niet alleen met de projectgerelateerde problemen, maar heeft me ook gesteund bij de kwesties eigen aan jong ondernemerschap, met name in de relatie met mijn ouders.”

Etudiants entrepreneurs
StudentLab moedigt de initiatiefnemer van het project aan zijn product te testen op de markt.

Meer dan een financieel duwtje in de rug

Margaux Brancart en Maëlle Coenen hebben BCMᒾ gelanceerd, een onderneming die met 2D- en 3D-plannen of met beelden in virtual reality, het potentieel van specifiek onroerend goed in kaart brengt. Het idee van beide onderneemsters is de vastgoedmarkt via dit systeem een boost te geven. Ze waren tevreden over zowel de financiële als de menselijke en logistieke steun die zij kregen bij de concrete uitvoering van het project.

“We gaan er niet flauw over doen: het financiële duwtje in de rug heeft ons goed geholpen, want je kunt je wel inbeelden dat de opstart van een zelfstandige activiteit heel wat uitgaven met zich meebrengt”, vertellen ze. “Het belangrijkste voor ons was de wekelijkse begeleiding van de coaches en begeleiders. Zij hebben ons geholpen ons idee concreet te maken en onze eigen onderneming op te richten. Zonder die kostbare hulp was het ons niet gelukt.”

brainstorming avec un coach
Deze incubator bevordert de uitwisselingen tussen initiatiefnemers.

Une véritable mise en réseau

Voor Augustin, Alexis en Martin, het team van Carolographie, een vzw die de regio Charleroi toont aan de hand van mooie beelden en met een community die actief is op sociale netwerken, maakt StudentLab uitwisselingen tussen inspirerende personen veel gemakkelijker.

“Het ecosysteem van het StudentLab is voor ons een uitstekende voedingsbodem om netwerken te bouwen waarin je kunt bijleren over talloze projecten, spelers, plekken, die allemaal die positieve dynamiek vertonen die wij willen stimuleren”, zegt Augustin in naam van het team.

 

Entrepreneur-en-reflexion
Talloze studenten schaven hun ideeën bij door ze met de experts van StudentLab te bespreken.

Bovendien hebben deze ondernemers hier een familiaal en constructief kader gevonden dankzij de relaties met de coaches, de experts, de teams die instaan voor omkadering, de leden van de coworking en de andere projectontwikkelaars. “We voelen ons er goed en zo kunnen we heel snel een antwoord op onze vragen krijgen of oplossingen vinden om bepaalde hindernissen te overwinnen.”

Uitwisseling van ervaringen

Diana Avagian tot slot, die aan het hoofd staat van Les Essentiels de Diana, een winkel en e-commerce met natuurlijke, lokale en hoofdzakelijk onverpakte cosmetica, vindt bij deze incubator reële steun op alle niveaus.

Zij stelde het advies op diverse vlakken erg op prijs: “Het is gemakkelijker beslissingen te nemen wanneer je groen licht krijgt van mensen met ervaring”.

Voor haar heeft StudentLab de deur naar het ondernemerschap geopend.

Elke student wordt in contact gebracht met een referentiecoach met wie hij of zij regelmatig van gedachten kan wisselen.

 

StudentLab is het hele jaar door toegankelijk voor alle projecthouders. Het begeleidt studenten en mensen die minder dan 12 maanden geleden zijn afgestudeerd.