Carnaval op een andere manier beleven in de Métropole?

Carnaval op een andere manier beleven in de Métropole?

Het carnaval brengt hier de geschiedenis en de dorpslegendes tot leven, in kostuums en muziek.

In Charleroi Métropole vieren heel wat steden en dorpen carnaval. Vrolijke klanken van trommels en koperblazers vullen dan de straten. Alleen al de parade van de Gilles zorgt voor een unieke belevenis. Verklede volwassenen en kinderen trekken samen op in de stoet. Volg de optocht en woon het grote vuur bij. Het is een symbolisch moment om de winter te verjagen zodat die plaats maakt voor mooie, warmere dagen.

 

Ontdek alvast deze 3 uitzonderlijke festiviteiten op het grondgebied van Charleroi Métropole. Ze worden erkend als Meesterwerken van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Fédération Wallonie-Bruxelles en vinden al meer dan een eeuw plaats, vlakbij u. Deze volksfeesten brengen alle inwoners van het dorp samen rond een sterke lokale geschiedenis en traditie.

 

Woon deze folkloristische optochten bij en wie weet komt u een buurman, een collega of een kennis tegen … op een feestelijke en volstrekt onherkenbare manier!

Des confettis par terre
Confetti maakt deel uit van het feest en begeleidt u tot thuis.

Afspraak in Barbençon (Beaumont) voor een Groot Vuur als geen ander

Le Grand Feu vindt plaats op de zondag volgend op Mardi Gras en wordt gekenmerkt door een historische reconstructie die plaatsvindt in een dorp dat geklasseerd is als een van de mooiste van Wallonië. Op de dag van de Grand Feu staan twee kampen tegenover elkaar: de ‘saqueux’, geholpen door de ‘destoqueux’, die de wagen met de winterman naar de brandstapel willen rijden, en de ‘astoqueux’ die dat willen verhinderen.

De ‘saqueux’, belichaamd door de jongemannen van het dorp, trekken de wagen met een lange metalen ketting. De ‘astoqueux’ zijn getrouwde mannen die proberen te voorkomen dat de kar vooruitgaat door grote houten wiggen (de ‘astoques’) voor de wielen te leggen. Jonge vrijgezellen, de ‘destoqueux’, komen dan de jongelui te hulp door de spieën met hun houten stokken weg te duwen.

Uiteraard zal de kar er uiteindelijk in slagen de helling op te rijden en de plaats te bereiken die gepland is voor het grote vuur dat, zoals de traditie vereist, wordt aangestoken door de laatst gehuwden van het jaar. De winterman wordt verbrand als een teken van zuivering en om er een vruchtbaar jaar van te maken.

Neem gerust deel aan de verklede stoet die de praalwagen volgt op de tonen van de fanfare, of aan de dans van de zeven sprongen, een grote farandole die rond het vuur wordt gedanst.

Bonhomme d hiver en train de bruler
Oefen de dans van de zeven sprongen rond het grote vuur

Woon het gemaskerde bal bij met de Climbias in Lodelinsart (Charleroi)

Deze grote soirée dansant volgt op de festiviteiten van het Carnaval van Charleroi en onderscheidt zich door zijn grote verkleedwedstrijd. Drie categorieën (man – vrouw – koppel) worden bekroond door de jury, die de resultaten op het eind van de avond bekendmaakt.

De avond wordt al meer dan een eeuw georganiseerd door de Royal Climbia’s Club. U herkent de leden van de club, 13 in het totaal, aan hun zwart-witte pakken, hun zwarte cape en hun rode hoed (fez) afgezet met een zwarte kwast.

Het eerste bal werd georganiseerd in 1893. Het was de bedoeling daarmee de carnavalsfestiviteiten nog wat te verlengen. ‘Climbia’, de naam van de club, verwijst naar een kleine houten tang die gebruikt wordt in de glasindustrie (de leden dragen deze aan hun knoopsgat). Het symboliseert de activiteit die Lodelinsart de vorige eeuw deed opbloeien. De club wil mensen helpen die het moeilijk hebben, via de organisatie van festiviteiten.

Neem deel aan Johan Simons laatste oordeel in Vierves-sur-Viroin (Viroinval)

Wilt u graag eens meemaken hoe het carnaval eraan toe gaat op het platteland en specifiek in de Ardennen, kies dan voor het carnaval van Vierves-sur-Viroin, tevens een van de mooiste dorpen van Wallonië. U neemt deel aan een executie. Niet van de Winterman deze keer, maar van een rijke burger, Johan Simon, veroordeeld door de plaatselijke Landsheer, Robert II.

Het verhaal speelt zich af in de 12e eeuw. Landsheer Robert II zou jaloers zijn geweest op Johan Simon, grootgrondbezitter van veel vruchtbare percelen. De wrede Landsheer besluit hem op te sluiten in zijn kasteel. Johan Simon weet te ontsnappen, maar wordt al snel weer opgepakt. De rechtbank veroordeelt hem vervolgens om levend verbrand te worden op het openbare plein, voor de ogen van alle inwoners. Een stoet gaat zijn aankomst op het plein vooraf.

Ontdek deze bijzondere optocht en geniet van een heerlijk stukje omelet met spek, na de uitspraak van de doodstraf, zoals dat destijds ook gebeurde.

Habitant suivant le cortège
De inwoners volgen vermomd de wagen met de burgerheer, veroordeeld tot de brandstapel op het dorpsplein.

 

Als u denkt dat carnavals overal hetzelfde zijn, moet u hier maar eens komen kijken. Elk carnaval is anders, al naargelang de lokale geschiedenis, en elke viering is de omweg waard. Beleef die bijzondere sfeer die een heel dorp tijdens de feesten weet te bezielen.