Een onderneming met een hart voor mensen

Een onderneming met een hart voor mensen

Atelier Jean Regniers, Lobbes

Atelier Jean Regniers, kortweg AJR, is al meer dan 50 jaar gevestigd in Bienne-lez-Happart. Het is een innoverende industriële en ambachtelijke onderneming die zich onderscheidt van andere ondernemingen met aangepast werk (ook wel beschutte werkplaatsen genoemd) door de gebieden waarop ze actief is.

AJR is een inclusieve onderneming die, in tegenstelling tot haar grootste concurrenten, een echt industrieel project wil opzetten waarin de economische en de menselijke realiteit (opnieuw) met elkaar worden verzoend.

In een context van harde en soms meedogenloze concurrentie heeft AJR de ambitie om haar toekomst als sociaal-economische speler in de volle betekenis van het woord in het teken te zetten van sociale verantwoordelijkheid en duurzaamheid.

In deze onderneming met aangepast werk wordt elke werknemer gewaardeerd om wat hij of zij kan.

 

AJR beschikt over 6 afdelingen: papierwaren, naaiatelier, verpakking, houtbewerking, productie van reinigingsmiddelen, bleekwater en gedemineraliseerd water, en daarnaast ook aannemingsovereenkomsten. Het uiterst vaardige personeel voert nauwkeurige, snelle en herhaalde handelingen uit, die getuigen van de motivatie en de wil om het goed te doen, met hun eigen middelen die vaak beperkt zijn door verschillende handicaps. ‘In onze verpakkingsafdeling stoppen de werknemers een kaartje met specimen in beschermzakken. Dat zijn taken die wij niet kunnen digitaliseren. Ik ben altijd onder de indruk van de concentratie en de volharding waarmee zij dit hele dagen doen’, zegt Pierre-Yves Maniquet, directeur van de onderneming.

Onze medewerkers en medewerksters zijn echte kunstenaars: ze herhalen hun handelingen, streven naar perfectie, verfijnen en verbeteren hun prestaties voortdurend.

Dankzij deze diversificatie, in combinatie met het professionalisme en de motivatie van de 330 werknemers, van wie 70 % een handicap heeft, kunnen de klanten van AJR bewust kiezen voor kwaliteit en zingeving.

De operationele expertise van het personeel

Het personeel beschikt over een specifieke knowhow en een soms verbazingwekkende creativiteit, zowel bij de productie van pallets, houten voorwerpen, reinigingsmiddelen, bleekwater, mappen, schriftomslagen als bij de confectie van babyartikelen of beschermhoezen en lijkzakken. De verpakkingsafdeling en de aannemingsovereenkomsten vervolledigen het dienstenaanbod van AJR.

Pallets, stoffen, gelaste plastics… het Atelier heeft verschillende afdelingen.

De interne chemici maken de formules voor de reinigingsmiddelen onder het merk AJR en stellen ze voortdurend bij. Intussen volgen ze het bestek van de verdelers voor de “eigen merk”-producten.

De producten worden getest in gecertificeerde externe laboratoria. Hun kwaliteit is bewezen: ze kunnen op meerdere criteria de vergelijking doorstaan met andere, gelijkwaardige producten op de markt.

Alle productiedepartementen vervaardigen de producten van A tot Z op basis van grondstoffen.

 

Fijne sfeer tussen de machines

‘Ik heb zelden zo’n goede sfeer gezien in de industriële wereld. Nochtans zijn de werkomstandigheden niet altijd zo vanzelfsprekend’, zegt de directeur. ‘Iedereen gaat met de glimlach aan het werk, en samen lachen ze heel wat af’.

De verschillende werkploegen zijn samengesteld op maat van de vaardigheden van de werknemers, en hetzelfde geldt voor de praktische installatie. ‘De banden zijn dezelfde als in klassieke ondernemingen. Het verschil is dat wij rekening houden met de verschillen tussen werknemers. Ze krijgen elk een taak die ze heel graag doen“, preciseert de verantwoordelijke Productie van de afdeling Reinigingsmiddelen.

De werknemers lachen samen heel wat af.

De onderneming krijgt een kleine vergoeding om deze personen met een handicap aan te werven, maar dat volstaat niet om de concurrentie het hoofd te bieden, zeker niet op internationaal niveau. Alle winst vloeit terug naar de onderneming en wordt geïnvesteerd om de werkomstandigheden te verbeteren. De vrijwillige raad van bestuur stuurt de directeur in de richting van een verbetering van het menselijk kapitaal.

Bepaalde specifieke producten of afwerkingen kunnen niet door automaten worden vervaardigd of uitgevoerd: menselijke vaardigheden zijn dus essentieel.

Eigen merken

Het idee is de structuur te verankeren die moet worden versterkt onder druk van de concurrentie. ‘We zouden ons eigen gamma willen uitbreiden, met een sociale en ecologische aanpak‘, legt de directeur uit. ‘Wij beschikken over de mankracht en de vaardigheden, wij zouden in elke afdeling ons eigen merk kunnen ontwikkelen en verkopen‘.

Menselijk potentieel staat centraal in de productie

Voor AJR is het onder meer belangrijk producten te maken waarbij de mens de belangrijkste toegevoegde waarde levert (bijvoorbeeld specifieke tuinmeubelen, of voorwerpen waarvan de productie niet kan worden geautomatiseerd).

De grote commerciële en industriële uitdaging van AJR bestaat erin nieuwe producten en toepassingen te ontwikkelen om nieuwe markten te verkennen.

AJR biedt trouwens al een gamma milieuvriendelijke reinigingsmiddelen aan, dat nu nog weinig bekend is, maar dat zal worden uitgebreid en op grotere schaal verkocht.

Vochtige doekjes, tassen… in herbruikbare en waterdichte stoffen. Dat is het soort duurzame producten waarop de onderneming zich graag zou toeleggen.

Zero afval

Het naaiatelier gaat de milieu-uitdagingen aan door de co-ontwikkeling van een gamma duurzame artikelen in wasbare milieuvriendelijke stof, zoals vochtige doekjes voor baby’s en voor het verwijderen van make-up, absorberende allesreinigende doekjes, verpakkingen voor voedingsmiddelen, broodzakken… Deze artikelen vormen een waardig alternatief voor de vervuilende wegwerpversies.

Contact : 
Atelier Jean Regniers
Rue Baronne E. Drory 5
B- 6543 Bienne-lez-Happart
+ 32 (0) 71 59 91 20
marketing@ajregniers.be
www.ajregniers.be

©Photos/Alex Dossogne