In de voetsporen van de monniken van de abdij van Aulne

In de voetsporen van de monniken van de abdij van Aulne
In de voetsporen van de monniken van de abdij van Aulne

Abdij van Aulne, Thuin

In het hartje van Thuin liggen de indrukwekkende ruïnes van de Abdij van d’Aulne, waar het verleden en de ongerepte natuur perfect in harmonie zijn. Een sereen moment in een oase van rust.

De plaats wordt ook wel ‘la Vallée de la paix’ (vallei van de vrede) genoemd en werd in de 12de eeuw niet toevallig gekozen door de cisterciënzers. De keuze om er de abdij en zijn bijgebouwen te bouwen, werd ingegeven door de Samber, het bos en de nabijheid van Charleroi.

ruines-passé-abbaye-aulne
De ruïnes van de abdij van Aulne getuigen van een rijk en opmerkelijk verleden

Een groots verleden

Vandaag is de structuur van de meeste gebouwen nog steeds zichtbaar. Je ontdekt er de kerk, de kloostergang, de toren, de boomgaard, het binnenhof en het koetsgebouw, al dan niet vervallen.

De irrigatietechnieken zijn indrukwekkend: “Je vindt er een 2,9 km lang afwateringssysteem. Uniek in Europa,” glundert Swamini Decuir, gids in het Office du Tourisme van Thuin. “De monniken legden een voor die tijd heel geavanceerd irrigatiesysteem aan, met een circuit voor drinkbaar water, een ander voor vuil water en een laatste voor regenwater. Er zijn 3 verzamelpunten die naar de Samber lopen,” vervolgt ze. Water speelde een belangrijke rol. Rond de abdij liggen 6 vijvers die de monniken van vis voorzagen.

Je vindt er een afwateringssysteem van 2,9 km lang, uniek in Europa

Je kunt de ruïnes met of zonder gids bezoeken. Onder elk gebouw vind je een bord met het verhaal achter de stenen.

abbaye-aulne-nature-végétation
De site is rijkelijk begroeid met planten die de abdij haar typische karakter verlenen

Duizend en een redenen om de plaats te ontdekken

De ruïnes zijn indrukwekkend en onderscheiden zich vooral door hun buitengewone karakter. “Ik vind het een inspirerende plek, ik heb de indruk dat ik ergens anders ben dan in België,” vertelt een bezoeker.

De Antwerpse producer Kristoff Leue vond er inspiratie voor een aflevering van de serie Mister Right. Zijn Chinese regisseur Xiao Feng Yao maakte opnames in de ingang, de kloostergang en de oude kerk. Deze serie is heel populair in China en wordt door meer dan 380 miljoen mensen bekeken.

Het Office du Tourisme van Thuin wil de abdij spelenderwijs laten ontdekken. Daarom ontwikkelde het een ludieke app rond de geschiedenis van de site, ‘les mystères de l’Abbaye’ (de mysteries van de abdij). Maar het pakt ook uit met animaties op basis van een module met oude spelen en een blinde degustatie van abdijbieren.

abbaye-aulne-ruine-produits-terroir
Een bezoek aan de ruïnes van de abdij eindigt steevast met het proeven van streekproducten

Ideaal voor een uitstapje met familie of vrienden

De ruïnes verwelkomen talloze bezoekers die met familie of voor een evenement komen. “In 2018 telden we ongeveer 10.000 bezoekers, onder wie ⅔ zonder gids en ⅓ met gids. En dit aantal willen we elk jaar omhoog zien gaan,” vertelt Swamini Decuir. In de toekomst wil het Waals gewest, dat eigenaar is van de site, investeren in de uitbreiding van het wandelcircuit en de molen ombouwen tot interpretatiecentrum.

En als de bezoekers hun unieke excursie in schoonheid willen afronden, kunnen ze terecht in een van de horecazaken. Zoals brasserie la Guinguette, tegenover de sluis. Die biedt specialiteiten uit de streek. Of restaurant Les Caves de l’Abbaye d’Aulne, gehuisvest in een kelderverdieping van de abdij. Ideaal voor wie de oude stenen nog diepgaander wil verkennen.

 

Ruines-abbaye-Aulne-charleroi-velo-ravel
De ruïnes van de abdij van Aulne zijn gemakkelijk bereikbaar met de fiets. Via de RAVeL is het amper 12 km vanaf Charleroi

Vele inwoners fietsen naar de abdij vanuit Charleroi. De weg van het centrum naar de abdij loopt langs de Ravel en de Samber, en bedraagt nooit meer dan 12 km. “Heel handig, we huurden elektrische fietsen aan het station van Charleroi,” vertelt Pauline, op team building in de abdij van Aulne. “We waren er in 30 minuten, perfect dus.

Maar je kunt ook rijden of sporen naar de ruïnes.

De komende jaren staan er verschillende projecten, zoals de installatie van een spa, op het programma rond de abdij.

 

Contact :
Abbaye d’Aulne
Rue Émile Vandervelde 277
6534 Thuin
+32 (0)71 55 49 28
wwww.abbayedaulne.be

©Video/Reed & Jérôme Gobin

***

De coöperatieve vereniging Brillo bij het station van Charleroi: het walhalla voor fietsers

De coopérative Brillo werd opgericht in 2004 en biedt verschillende fietsdiensten aan. Ze verhuurt elektrische en niet-elektrische fietsen en herstelt en verkoopt gerecycleerde fietsen. “Onlangs lanceerden we de actie ‘un vélo pour la vie’ (een fiets voor het leven). Als ouder koop je je kind een eerste fiets voor 65 euro. Wanneer de fiets te klein wordt, vervangen we die gratis. Het contract loopt ten einde zodra het kind zijn eerste volwassenenfiets krijgt,” verduidelijkt Malcom, werknemer bij Brillo. De bedoeling is om meer gerecycleerde fietsen te verkopen. De coöperatieve vereniging telt twee werknemers.

***

T-shirt Mania, authentiek design uit Charleroi

Nicolas Gea roept in 2011 het merk Tshirt Mania in het leven. Hij biedt gepersonaliseerde kledij aan die vooral in het teken staat van de Charleroise cultuur. Zijn producten brengt hij aan de man via een webshop en op verschillende ontwerperssalons en -markten. Hij verwierf eerst naamsbekendheid dankzij verschillende verkooppunten, zoals Eden, en baat nu een boetiek uit in de rue de Dampremy. Meteen ook de eerste officiële souvenirshop van Charleroi. De start-up telt drie werknemers.