Ze doen een revolutie waaien door het medisch onderzoek en opsporing met robots

Ze doen een revolutie waaien door het medisch onderzoek en opsporing met robots

Oradiochem, Philippeville

Een boeiende uitdaging, die op het eerste gezicht moeilijk te begrijpen is, zelfs voor de naasten van Vincent Tandino, de baas van het bedrijf Oradiochem : “Ik vertel mijn moeder dat ik een soort van microgolfovens maak om radioactieve moleculen te produceren die ernstige ziektes opsporen zodat ze beter behandeld kunnen worden.”
Vind jij het ook moeilijk om te begrijpen? Dat is normaal, het is een dan ook een zeer specifieke niche. Maar maak je geen zorgen, het is boeiend en samen begrijpen we het wel.

Laten we beginnen bij het begin: beeld je een vierkant gebouw in met het logo “ORA (Optimized Radiochemical Application)” aan de ingang, op de hoofdweg tussen Philippeville en Vodecée. In het gebouw vind je een cafetaria, meerdere kantoren, een vergaderzaal en diverse basislaboratoria. In de wandelgangen komen we een vijftiental mensen met verschillende profielen tegen, van marketing en administratie tot biochemie en elektromechanica. Alle medewerkers, en dat zijn vooral mannen, zijn tussen de 25 en 45 jaar oud.

automates-solutions-santé
Er worden robots gebruikt om oplossingen uit de gezondheidssector te mengen

Hun beroep? Machines ontwerpen en programmeren

“Om een idee te geven van wat we doen, moet je je voorstellen dat we op de een of andere manier de intelligentie van de koffiemachine in ons vakgebied ontwikkelen: koffie, water en de basismachine komen van de producenten. Wij nemen deze drie elementen samen en programmeren de machine om de beste koffie te maken. Vervolgens verkopen we deze machine zodat onze klanten zelf de beste koffie kunnen maken.”

Concreet betekent dit dat Oradiochem biomedische machines (synthese-robots, om precies te zijn) ontwerpt, produceert en verkoopt die ziektes detecteren, voornamelijk Alzheimer. Deze robots maken het mogelijk om een chemisch product te combineren met een isotoop (radioactieve stof) om radiofarmaceutische tracers te maken.

De belangrijkste klanten van Oradiochem zijn dus laboratoria en academici, die de oplossingen voorbereiden die ziekenhuizen voor hun patiënten bestellen. Oradiochem heeft momenteel wereldwijd 300 machines verkocht, sommige met een onderhoudsservice, andere zonder.

Onze machines kunnen met grote precisie ziektes in de hersenen van de patiënt detecteren

automates-commander-distance-laboratoire
Deze zeer nauwkeurige robots worden op afstand bediend om de laboratoriumtechnici te beschermen

Een robot die meerdere producten mengt

Om deze machines te produceren, volgen de medewerkers van Oradiochem de precieze stappen om een molecule te creëren.

“Op zich zou de laborant dit mengsel zelf kunnen maken. Maar nu garandeert de machine de stabiliteit en steriliteit van de gemengde producten en voorkomt hij vooral dat mensen in direct contact komen met de radioactiviteit,” zegt LaurianBrotcorne, Product Officer van Oradiochem.

automates-eau-radioactif

De robots worden eerst getest met water en daarna met radioactieve producten

Sommige producten zijn radioactief

Het bedrijf is gespecialiseerd in de productie van machines die gebruik maken van radioactieve producten. Werknemers en de directe omgeving van het bedrijf worden beschermd tegen deze gevaarlijke stoffen. De machine, die wordt aangedreven door een cyclotron, is volledig geautomatiseerd en ingesloten in een loden doos van meer dan 5 ton.

Op basis van een basismodel voeren medewerkers voortdurend testen uit om de voorgestelde oplossingen te verbeteren. Enerzijds passen ze de software aan, die op afstand bestuurd wordt via een computer, en anderzijds stellen ze het apparaat, oftewel de hardware, zo af dat de juiste ingrediënten en hoeveelheden worden geselecteerd volgens de verschillende standaarden.

In Philippeville werken we aan de geneeskunde van de toekomst

In Philippeville voeren ze de tests “koud” uit, gewoon met water. Voor de volgende stappen gaan ze naar Luik en Lyon om de machines “heet” te bewerken, met andere woorden door gebruik te maken van stoffen op basis van radioactieve producten.

automate-analyse-test-optimal
Elke robot wordt geanalyseerd en getest om er zeker van te zijn dat hij optimaal werkt

Waarom zijn deze machines zo uitzonderlijk?

In de eerste plaats garanderen ze een betrouwbare radioactieve mix voor de patiënt. Geen risico voor de patiënt. Ten tweede beschermen ze de laboratoriummedewerkers tegen radioactiviteit. Bovendien zorgen ze voor de doeltreffendheid van de radioactiviteit: een oplossing die net voor de injectie wordt bereid, is veel doeltreffender dan wanneer deze eerder vóór het onderzoek wordt bereid en vervoerd (dit type radioactiviteit neemt in de loop der tijd zeer snel af). Tot slot zijn ze een symbool van medische vooruitgang en de belofte van preventieve en veilige geneeskunde in de toekomst.

De professionele uitdaging is dus groot: jonge werknemers hebben nog steeds goede vooruitzichten om deze synthese-robots te ontwikkelen, waar elke dag meer vraag naar is. Samen werken ze aan belangrijke maatschappelijke thema’s van morgen, zoals preventieve gezondheid. En dat in een bijzonder aangename sfeer.

Contact :
Oradiochem
Rue de la Gendarmerie 50/B
5600 Philippeville
info@oradiochem.eu
www.oradiochem.eu

©Foto’s/Leslie Artamonow