Waarom Rockerill een unieke plek is om te feesten

Waarom Rockerill een unieke plek is om te feesten
Waarom Rockerill een unieke plek is om te feesten

Rockerill, Charleroi

Alles speelt zich af in voormalige ijzerfabrieken waar eclectische muziek wordt gespeeld. Een ervaring die je minstens één keer in je leven moet meemaken.

“Deze plek is buitengewoon”, legt Michael Sacchi uit, coördinator van Rockerill. “Het is volledig atypisch, er staat goede muziek op het programma en de sfeer is echt gemoedelijk”. Rockerill onderscheidt zich inderdaad op heel wat vlakken.

 

Rockerill-Charleroi-bar-forges
Rockerill heeft vele werktuigen bewaard die ooit gebruikt werden voor smeedwerk en die nu de bar versieren

Een culturele plaats met een rijke geschiedenis

Rockerill werd in 2005 ingenomen door een collectief van kunstenaars die besloten deze voormalige ijzerfabriek om te vormen tot een culturele en muzikale plek. De locatie werd zeer weinig veranderd. De architectuur als geheel, zowel van buiten als van binnen, herinnert aan het verleden: de “kathedraalruimte” dient als inkomhal, de smederij is omgevormd tot een bar en de grote zaal biedt plaats aan concerten voor het grote publiek.

De oorspronkelijke inrichting van de site, die zo typisch is voor de staalindustrie, werd behouden

Veel industriële elementen, zoals de gasmeter, het gietijzer of ijzerwerk bleven onveranderd, en dragen zo bij tot een bijzondere en charmante sfeer. “Ondanks het behoud van de industriële inrichting krijgen we de steun van openbare instellingen. Het beleid snapt het karakter en de specificiteit van deze culturele plaats”, zegt Mickaël Sacchi.

De naam van de plaats is geïnspireerd op een voormalige eigenaar van de fabriek, John Cockerill, een sleutelfiguur in het succes van de staalindustrie aan het begin van de 19e eeuw.

Een populaire muzikaal programma

Rockerill is een belangrijke culturele speler van Charleroi Métropole met 80 evenementen per jaar. Er worden vele concerten van allerlei aard (rock, electro, blues, klassieke muziek, etc.) georganiseerd.

Sinds 2005 organiseert het Rockerill-team, bestaande uit drie vaste medewerkers, de ‘apéros industriels’. Elke donderdag, tussen mei en oktober, brengen ze meer dan duizend mensen samen voor een concert met DJ’s, allemaal gratis.

In deze voormalige fabriek worden ook andere evenementen georganiseerd, zoals festivals, partnerschappen of workshops.

De ‘apéros industriels’, die elke donderdag worden gehouden, kennen een laaiend succes

Naast het programma ontwikkelde Rockerill een eigen muzieklabel, het ‘Rockerill Record’. Het team begon met de promotie van muziekgroepen, die de muzikale identiteit van de plaats weerspiegelen. Het is verantwoordelijk voor de promotie van de platen, de tournees en de reserveringen. Momenteel begeleidt het label ongeveer 25 muziekgroepen.

 

groupe-musique-belge-étrangers-rockerill-charleroi-concert
Meer dan 300 Belgische en buitenlandse muziekgroepen geven jaarlijks concerten in de Rockerill in Charleroi

Een buitengewone sfeer

De Rockerill trekt enorm veel mensen aan: elk jaar komen er zo’n 50.000 bezoekers over de vloer. Het grootste deel van het publiek komt uit de regio, een minderheid uit Vlaanderen en het buitenland.

Maar ook de muziekgroepen zijn erg enthousiast: de Rockerill verwelkomt zo meer dan 300 bands per jaar. “De muzikanten vinden het erg leuk om hier te spelen. De plaats inspireert hen. We hebben evenveel muzikanten uit de Federatie WalloniëBrussel als uit Engeland, Australië, de Verenigde Staten, enz.”, zegt Mickaël Sacchi.

Dit succes reikt verder dan het kader van de Métropole.“Veel Metropolieten kennen de plaats nog steeds niet. We worden voornamelijk in het buitenland aangesproken over Rockerill”, voegt hij er lachend aan toe.

Contact :
Le Rockerill
Rue de la Providence 136
6030 Marchienne
http://www.rockerill.com/

©Video/Reed & Jérôme Gobin