De nr. 1 producent van vleugels voor ’s werelds grootste vliegtuigen

De nr. 1 producent van vleugels voor ’s werelds grootste vliegtuigen
De nr. 1 producent van vleugels voor ’s werelds grootste vliegtuigen

Sonaca, Charleroi

In Gosselies vind je Sonaca, wereldwijd koploper in de productie van slats. Dat is het mobiele gedeelte van vliegtuigvleugels dat onmisbaar is voor het landen en opstijgen.

De 23-jarige Valentin Schoonheyt uit Courcelles is ingenieur en werkt sinds kort bij Sonaca. Hij moet er het productieproces verbeteren. Voor deze grote vliegtuigliefhebber is het bedrijf synoniem van innovatie en technologische krachttoeren: “Mijn toekomst bij het bedrijf ziet er goed uit, er lopen steeds meer bestellingen binnen voor slats met nieuwe karakteristieken. Er staan ons flink wat uitdagingen te wachten.”

Hij voegt er nog aan toe: “Ik heb een grote verantwoordelijkheid wat betreft verandering. Ik zie mijn voorstellen rechtstreeks geïmplementeerd worden in de productiezone, vlak naast onze bureaus. Ander voordeel van mijn werk: het ligt op nog geen 10 minuten van bij mij thuis.”

sonaca-avion-attaque
Naast slats produceert Sonaca ook andere vliegtuigonderdelen zoals de “neus” van het vliegtuig.

Internationale koploper

Sonaca is al bijna 100 jaar actief in de metropool. Het bedrijf staat bekend om de productie van de structuur van vliegtuigen, en meer bepaald slats. Alles wordt hier gemaakt. Eén deel van het bedrijf ontvangt de materialen, een ander assembleert de verschillende onderdelen volgens een nauwkeurig protocol en een laatste denkt na over het productieproces en over innovatie.

Valentin Schoonheyt wil het proces en de organisatie in de fabriek voortdurend verbeteren: “Een groot bedrijf als Sonaca moet continu verbeteren als het de concurrentie een stapje voor wil blijven. Ik denk na over oplossingen en stel die voor aan het management, dat ze al dan niet goedkeurt. Daarna worden ze op het veld uitgevoerd.

Het bedrijf voorziet talloze kwaliteitscontroles tijdens de productie van de slats. “Deze onderdelen zijn belangrijk. De veiligheid van de passagiers staat op het spel. Onze slats moeten foutloos zijn,” verduidelijkt hij.

Het is aan die knowhow en kwaliteit dat het bedrijf zijn reputatie dankt. Sonaca levert onderdelen voor de Airbus A320, A350, A330 enz. In totaal rust het bijna 1.200 vliegtuigen per jaar uit met slats. “Vliegtuigen kunnen er 10 tot 14 tellen, afhankelijk van de grootte van de vleugels. We slagen erin om 60 slats per week te produceren,” zegt hij.

Elk stuk moet perfect geijkt zijn, het staat in voor het landen en opstijgen

De belangrijkste klanten zijn cascobouwers die de luchtvaartmaatschappijen van vliegtuigen voorzien. Ze zijn gevestigd in Brazilië, de Verenigde Staten, Canada, Duitsland enz.

Sonaca-avion-controle-qualité
Bij Sonaca worden de vliegtuigonderdelen één voor één gebouwd, met een optimale kwaliteitscontrole

Uiteenlopende profielen bij Sonaca

Het bedrijf stelt 1.600 mensen tewerk. We tellen 950 arbeiders en 650 kaderleden en bedienden. “Sonaca is een heel interessant bedrijf dat actief is in de luchtvaart, een sector die tot de verbeelding spreekt,” vertelt Emmanuelle Paquay, verantwoordelijke communicatie.

Het bedrijf trekt verschillende soorten mensen aan. Als belangrijke werkgever in de streek spreekt het operatoren aan die er stabiliteit en toekomstperspectieven vinden. Maar ook veel ingenieurs zijn te vinden voor de afwisseling in het werk tijdens de hele loopbaan, en voor de technische aanpak.

details-avion-qualité-sonaca
Talloze details worden met de hand afgewerkt om garant te staan voor vliegtuigonderdelen van topkwaliteit

Een aantrekkelijke pool met een toekomstvisie

Sonaca is al sinds 1920 in Gosselies gevestigd en maakt deel uit van de luchtvaartpool van de metropool. Het bedrijf grenst aan de luchthaven.

Voor de toekomst mikt het op research en development. 7% van de omzet wordt dan ook hieraan besteed. Als risicopartner staat het bedrijf ook garant voor de ontwikkeling van bepaalde producten.

Sonaca investeert voor nieuwe producten voortdurend in research en development

Het mikt ook op nieuwe materialen en productieprocessen. Via innovatie probeert het onderdelen steeds sterker en lichter te maken. Met de komst van nieuwe vliegtuigen voert Sonaca studies uit om ook voor deze modellen de beste slats te produceren.

Tot slot biedt Sonaca interessante toekomstperspectieven aan jongeren (maar ook minder jonge mensen) uit de metropool op zoek naar professionele uitdagingen die tot de verbeelding spreken.

Contact :
Sonaca
Route Nationale Cinq
6041 Charleroi
+32 (0)71 25 51 11
www.sonaca.com

©Video/Reed & Jérôme Gobin

***

De Boulangeries Schoonheyt, een familiegeschiedenis

Valentin is de kleinzoon van bakker Schoonheyt, een bekend figuur in de streek. Hij is gehecht aan zijn geboortestad en wou er dan ook niet weggaan. “Het bakkersbedrijf is een interessante sector, maar ik wilde graag de wereld van de ingenieurs ontdekken. Als vliegtuigliefhebber ben ik in de wolken bij Sonaca,” glundert hij.

De familie Schoonheyt bezit meerdere bakkerijen in de streek en biedt talloze ambachtelijke producten aan. Ze organiseert ook bakkersworkshops voor kinderen.