Een pralinéduik in de chocolade, de echte

Een pralinéduik in de chocolade, de echte

Chocolaterie Vanlieff’s, Walcourt

Laat ons duidelijk zijn, het heeft hier niets te maken met industriële chocolade. Hier gaat het over pralines. We nemen je mee naar Chastrès, en meer bepaald naar de chocolaterie Vanlieff’s.

“Dit zijn amandelpralines. Daarnaast liggen de pralines met pecannoten. Deze is met zoute karamel en dit is een van onze nieuwste creaties, met dadels,” legt chocolatière Martine Vanliefferinge uit. In de vitrine worden niet minder dan 40 soorten pralines uitgestald. Er is voor ieder wat wils. Met Kerstmis bestaat het assortiment van de chocolaterie maar liefst uit 65 verschillende soorten.

praline-chocolat-vanlieff's-artisan
Elke praline van Vanlieff’s wordt op traditionele wijze bereid met kwaliteitschocolade

De gezinswoning werd al snel te klein

Martine Vanliefferinge begon haar chocolaterie met haar partner Daniel in 1989, thuis. Al snel kwamen ze tot de vaststelling dat het huis te klein werd. Hun doel? De werkplaats uitbreiden, maar ook een verkoopruimte en een ontvangstruimte creëren. Dus vestigden ze zich in Chastrès, in de gemeente Walcourt.

Voor het echtpaar is de chocolaterie een compleet universum dat ze delen met hun entourage. De kleine winkel werd al snel een ontmoetingsplaats. “Tijdens de kerst- en nieuwjaarsvakantie zijn er tot 40 klanten. Iedereen is betrokken, ongeacht zijn sociale status, van de wegenwerker uit het dorp tot de advocaat. En er heerst altijd een goede sfeer want er is er altijd wel iemand om een grap of anekdote te vertellen.” Dat is een goede zaak: Martine Vanliefferinge legt graag uit hoe de pralines worden gemaakt en bewaard.

Achter de winkel is ook een expositieruimte ingericht.

Wij organiseren proeverijen, chocoladeworkshops, maaltijden, … Elk excuus is goed om chocolade te proeven.

Chocolaterie-pralines-fete
De chocolaterie Vanlieff’s biedt tijdens de feestdagen meer dan 65 verschillende soorten pralines aan

Prioriteit nummer 1: de kwaliteit van chocolade

Wat de praline perfect maakt, is vooral de knowhow, maar ook de kwaliteit van de basisproducten. “Wij werken met Valrhonachocolade, waarvan het moederbedrijf in Frankrijk is gevestigd,” legt Daniel uit. Deze keuze wordt verklaard door de kwaliteit van het product, maar ook door ethische waarden. “Het bedrijf respecteert de cacaoplantages en de arbeiders die er werken. En voor mij is dat heel belangrijk, vooral met het oog op duurzaamheid voor toekomstige generaties.”

De chocoladefabriek Vanlieff’s werkt met drie soorten chocolade: pure chocolade, melkchocolade en chocoladeboter (echte naam voor ‘witte chocolade’).

In sommige gevallen bestaat de chocolade uit 70% tot zelfs 85% cacao. Melkchocolade bestaat voor 46% uit melk.

De pasta wordt op dezelfde manier bewerkt. “Het basisproduct wordt niet gewijzigd door de toevoeging van suiker of boter. De hazelnootpasta is samengesteld uit 66% fruit, wat zorgt voor een zeer intense pasta. We gebruiken echte vanille, geen kunstmatige aroma’s. Lekkerder en van betere kwaliteit. We gebruiken geen chemicaliën of smaakversterkers: echte room, echte eieren.”

Daniel en Martine kunnen dankzij de hulp van een medewerker tot wel 20 kilo pralines per dag produceren. Naast chocolade maakt Martine ook jam met de vruchten uit haar tuin.

ingrédients-base-praline-chocolat
Alle basisingrediënten voor de praline worden gekozen op basis van hun kwaliteit en productiemethode, van chocolade tot boter.

Chocolade, globetrotter tegen wil en dank

De meeste klanten komen uit een straal van ongeveer 40 km. Maar ook van elders: sommige van hen komen uit Brussel, Namen of Luik.

En vooral de pralines zijn echte globetrotters: klanten nemen ze mee in hun bagage, naar Miami of Litouwen! Sommigen belanden in de handen van een Masai tijdens een reis naar Afrika, anderen worden aangeboden in het koninklijk paleis, of tijdens Erasmusuitwisselingen over de hele wereld.

Contact :
Chocolaterie Vanlieff’s
Allée J. F. Kennedy, 2
5650 Chastrès
Belgique
+32 (0)71 63 46 30
info@chocolaterie-vanlieffs.com
www.chocolaterie-vanlieffs.com

©Foto’s/Christophe Vandercam