De wafels van Adrien zijn een groeiend succes. Bedankt, grootmoeder!

De wafels van Adrien zijn een groeiend succes. Bedankt, grootmoeder!

Les Découvertes d’Adrien, Courcelles

Het familiebedrijf uit Courcelles, gespecialiseerd in ambachtelijk bereide wafels, krijgt steeds meer bestellingen binnen en ziet de toekomst groots. Op de planning: nieuwe machines, een uitbreiding van het gebouw én uitvoer naar het buitenland!

Pascal Vandercappelle is een beetje tegen heug en meug bedrijfsleider geworden. Nadat hij jaren als vertegenwoordiger in de verkoop van koekjes en wafels werkte en zijn leverancier ermee stopte, besloot hij zelf wafels te gaan maken, want die verkochten altijd heel goed. Eerst alleen en daarna met de hulp van zijn zoon Adrien Vandercappelle richtte hij de firma “Les Découvertes d’Adrien” op.

gaufres-refroidir-paquets-artisanales
Op een productieband van 48 meter kunnen de ambachtelijk bereide wafels afkoelen voor ze in een doos worden verpakt

Grootmoeders recept in een modern jasje

“Voor de smaken volgde ik de recepten van mijn grootmoeder. Daarna stemden we het procedé af op de vraag van de markt en de grondstoffen,” legt Adrien Vandercappelle uit. Hij gebruikt een 4/4-recept (eieren, bloem, boter en suiker) en selecteert daarvoor grondstoffen die zo weinig mogelijk zijn bewerkt en vooral uit België komen.

Hij voegt geen additieven of bewaarmiddelen toe. “Dat verklaart de versheid van het product, maar ook de korte bewaartijd,”legt Adrien Vandercappelle uit.

Adrien Vandercappelle past zijn recepten aan op basis van zijn klanten en hun eisen (prijs, kwaliteit, hoeveelheid enz.), en dat zijn voornamelijk professionals en supermarkten. Hij bedacht een recept met pure boter van de beste kwaliteit en nog een met koolzaadolie, als tweede keuze. “De stijging van de boterprijs heeft helaas grote gevolgen gehad voor de prijs van onze producten.”

gaufre-recette-adrien-tradition
De wafels van Adrien volgen het traditionele 4/4-recept van onze grootmoeders

Een doeltreffende en rendabele ambacht

Het allesbehalve industriële bedrijf bakt 350.000 wafels per maand. Dat zijn er 1000 per uur. “We automatiseerden een groot deel van de productie, maar we hebben uiteraard ook opgeleid personeel nodig. Hun vakkennis is van het grootste belang voor het resultaat, van de bereiding van het beslag tot de verpakking.” In dit gebouw van 440 m² zien we een robot die het beslag vermengt, een andere om het in de wafelvormen te gieten, en een rolband van 48 meter waarop de wafels kunnen afkoelen.

Naast die machines ontfermt een bakker zich over het beslag. Arbeiders halen de wafels uit de bakvormen en verpakken ze. Twee andere werknemers houden zich bezig met de leveringen. “In de toekomst hopen we een nieuwe wafelmachine te kunnen kopen. Dan gaan we van 8 naar 16 vormen.”

gaufres-artisan-moules
De wafels worden ambachtelijk gebakken in op maat gemaakte vormen

Verpakkingen op maat van de verschillende verdeelcontexten

De wafels worden nu per acht verkocht, in een plastic doosje of een zakje. Ze worden geleverd aan professionals of bakkerijafdelingen.

Om de voornaamste klanten (kinderen en oude mensen) tevreden te houden, past Adrien Vandercappelle het formaat van zijn verpakking aan om de versheid van het product altijd te garanderen, van grote hoeveelheden tot pakjes met 1 of 2 individueel verkochte wafels. Vooral voor schoolkinderen zijn die laatste verpakkingen erg handig.

We investeerden onlangs ook in een machine die 1 of 2 wafels verpakt, afhankelijk van de vraag.

Met die individuele verpakking gaan we ook een heel nieuw publiek veroveren. “Zo spelen we in op de vraag van operatoren met automaten of tankstations.”

paquet-gaufre-succes
Het familiepakket wafels is een groot succes bij de klanten

Goed gelegen productieruimten

En last but not least: Adrien Vandercappelle vestigde zich op het bedrijventerrein van Courcelles. “Ik wilde het atelier dicht bij de arbeiders houden, met voldoende ruimte, en toch in Charleroi Métropole blijven. Deze ruimte voldoet volledig aan mijn wensen,” legt hij uit. In dit vierkante en industrieel ogende gebouw vind je een gezellige, familiale plek, typisch voor een ambachtelijk atelier.

Ondanks deze mooie start weet Adrien Vandercappelle dat hij samen met zijn vader nog heel wat werk te verrichten heeft. Het familiebedrijf zou het productieproces willen optimaliseren, nieuwe smaken willen ontwikkelen, de communicatie en de verpakkingen verbeteren, nieuwe klanten vinden en vooral inzetten op de uitvoer. Een professionele uitdaging die Adrien Vandercappelle de komende jaren enthousiast zal aangaan!

Contact :
Adrien Vandercappelle : +32 (0)473 89 06 34
Pascal Vandercappelle : +32 (0)475 27 82 26
Rue de Charleroi, 11
6180 Courcelles
www.les-decouvertes-dadrien.be

©Foto’s/Lou Verschueren