De luchthaven van Charleroi, een succesverhaal

De luchthaven van Charleroi, een succesverhaal
De luchthaven van Charleroi, een succesverhaal

Brussels South Charleroi Airport (BSCA), Charleroi

“8 miljoen passagiers reisden via de luchthaven van Brussel-Charleroi in 2018: een groot succes voor de regio. De luchthaven biedt meer dan 190 bestemmingen aan en stelt 3.000 mensen tewerk,” vertelt Vincent Grassa, woordvoerder van Brussels South Charleroi Airport.

Sinds het Ierse bedrijf Ryanair er in mei 1997 zijn activiteiten opstartte, groeide, Brussels South Charleroi Airport (BSCA) uit tot een belangrijke economische speler in de metropool. Dankzij zijn groei en omvang geniet de luchthaven van Brussel-Charleroi voortaan internationale erkenning in de luchtvaartsector.

Meer bestemmingen, meer reizigers

Door het succes van de lagekostenvluchten in België begin 2000 treedt BSCA al snel op de voorgrond in ons land. Vandaag hebben reizigers de keuze uit meer dan 190 bestemmingen. “Het Middellandse Zeegebied zit in de lift in Brussels South Charleroi Airport. Maar ook Italië, Spanje, Frankrijk en Marokko zijn populaire bestemmingen op BSCA. Of je nu op reis vertrekt of een bezoekje wil brengen aan vrienden en familie, dankzij de vele voordelige aanbiedingen die de luchtvaartmaatschappijen bieden vind je altijd wel je gading. Ook Oost-Europese landen als Polen, Hongarije of Roemenië gelden als favoriete bestemmingen op BSCA, onder meer voor citytrips in streken die beslist de omweg waard zijn.”

Vluchten van/naar Brussels South Charleroi Airport duren gemiddeld twee uur. De luchthaven biedt dus een ruime waaier aan bestemmingen tegen voordelige prijzen en op aangepaste tijdstippen. De luchthaven is open van 06.30 u tot 23.00 u. Op die manier kun je ’s morgens vroeg vertrekken en ’s avonds terugkeren. “Afhankelijk van de bestemming kun je een vlucht nemen bij het krieken van de dag en diezelfde avond terugkomen. Zo geniet je een à twee daagjes langer van je bestemming,” vertelt Vincent Grassa.

Aeroport-charleroi-familial-succe
Ondanks het succes en de professionalisering blijft Charleroi een gemakkelijke luchthaven

Een gemakkelijke en groeiende luchthaven

Ondanks de forse groei van de afgelopen jaren blijft de luchthaven trouw aan de waarden waar het haar succes aan dankt: eenvoud en gemak voor de passagiers. In juni 2018 werd trouwens een app op IOS en Android gelanceerd die de passagiers hulp op maat biedt. Ook het wifinetwerk werd aangepast zodat passagiers van breedband kunnen genieten en rustig kunnen surfen op het internet terwijl ze in de luchthaven vertoeven. “BSCA krijgt veel zakenmensen over de vloer omdat het gemakkelijk bereikbaar is. De vluchten zijn kort en eenvoudig. De vlieg- en wachttijden zijn beperkt en maken het doorreizen hier gemakkelijker,” verduidelijkt Vincent Grassa.

Brussels South Charleroi Airport mikt op een snelle en efficiënte verwerking van de vliegtuigen eenmaal ze geland zijn. Dit geldt zowel voor het laden als voor het lossen en staat garant voor snelle en veilige rotaties. De luchthaven werd trouwens internationaal bekroond omwille van haar stiptheid. “Alles staat in het teken van gemakkelijk werken en operationele prestaties die voldoen aan de vraag van de klant. Onze teams slagen erin een rotatietijd van 25 minuten te klokken voor een vliegtuig,” voegt hij eraan toe.

Om alles vlekkeloos te laten verlopen, zijn er 700 mensen rechtstreeks in dienst bij Brussels South Charleroi Airport. De luchthaven beheert zowel de diensten voor de passagiers en de behandeling van hun bagage als de behandeling van de vliegtuigen, de commerciële activiteit, zakenvluchten en cargo. Voeg daarbij nog eens de meer dan 2300 mensen die hard proberen om alle radertjes op de luchthaven zo goed mogelijk te laten draaien. Denk maar aan de controletoren (Skeyes), de politie, de veiligheidsteams en het onderhoudspersoneel.

Aeroport-charleroi-chine
Air Belgium verbindt Charleroi (BSCA) met China

Een mooie toekomst met ontwikkelingsperspectieven

Bij BSCA staat alles in het teken van duurzaamheid. Sinds juni 2018 biedt Brussel-Charleroi ook langeafstandsvluchten. “De Belgische luchtvaartmaatschappij Air Belgium koos voor Brussels South Charleroi Airport om haar activiteiten te lanceren. Sinds juni 2018 kun je vanuit Brussel-Charleroi naar Hongkong vliegen aan boord van een Airbus A340. Langeafstandsvluchten zijn een van de ontwikkelingspijlers van de luchthaven,” vervolgt Vincent Grassa.

Na de uitbreiding van de winkelzone in de terminal en van het aantal parkeerplaatsen, onder meer dankzij de nieuwe parking P4 Foot & Fly op 12 minuten stappen van de luchthaven, staan nu de werken aan de startbaan op het programma. De komende jaren wordt die verlengd van 2550 meter naar 3200 meter.

Maar ook de zakenvluchten worden verder ontwikkeld. Door privévluchten betaalbaar te maken, kunnen bedrijven hun medewerkers op een gepersonaliseerde en flexibele manier laten reizen volgens hun behoeften. Verder wordt de cargoactiviteit diverser en twijfelen bedrijven niet langer om op Brussels South Charleroi Airport te vertrouwen voor het transport van bepaalde kleine producten met een hoge meerwaarde.

En er wordt een toerismestrategie uitgewerkt met de stad Charleroi en de metropool om passagiers ter plaatse en rond de luchthaven te verwelkomen. Hotspots in het centrum en op andere plaatsen worden volop in de kijker geplaatst.

 

Contact :
Brussels South Charleroi Airport
Rue des Frères Wright 8
6041 Charleroi
serviceinformation@charleroi-airport.com
https://www.brussels-charleroi-airport.com

©Video/Reed & Leslie Artamonow