Een bedrijf oprichten en ontwikkelen

Er zijn verschillende structuren die de ontwikkeling van professionele projecten in de metropool steunen, ongeacht uw activiteit. Deze rubriek geeft u enkele voorbeelden van steunmaatregelen waar u van kunt genieten.

Ik zoek financiële steun

Ik zoek financiële steun

Naast de banken en business angels zijn er ook verschillende private en overheidsinstellingen die u kunnen helpen in uw zoektocht naar financiële middelen of met uw fondsenwerving. SAMBRINVEST bijvoorbeeld, is een investeringsmaatschappij die actief is in de streek van Charleroi-Thuin. Ze begeleidt kmo’s en helpt ze te groeien. Gesterkt door haar expertise adviseert ze ondernemers in iedere ontwikkelingsfase van hun project, zonder echter aan hun beheersautonomie te raken.

IGRETEC is een intercommunale voor het beheer en de realisatie van technische en economische studies. Ze biedt een infrastructuur waar ondernemingen welkom zijn, maar ook een Dienst voor economische ontwikkeling die kmo’s helpt in hun zoektocht naar kapitaal en ontwikkelingsmiddelen.

AEI staat voor ‘Agence pour l’Entreprise et l’Innovation’ en is een bureau voor ondernemingen en innovatie. Het steunt de oprichting en groei van ondernemingen, innovatie en de ontwikkeling van nieuwe economische activiteiten. Het biedt u een netwerk van consulenten, een ondernemingscultuur en nieuwe economische modellen, toegang tot nuttige informatie en financiële en concrete hulp bij het aanvragen van bepaalde beurzen.

Dankzij de participatieve financiering kunnen tot slot ook particulieren investeren in uw project, door het integraal te bekostigen of door u te helpen met het vergaren van het ontbrekende budget.  In België bestaan er verschillende platforms voor crowdfunding. De Crowdfunding Spot begeleidt u met de creatie en uitwerking van uw crowdfundingcampagne.

Raadpleeg voor meer informatie de Guide des Aides Publiques.

Ik zoek algemene begeleiding

Het Centre Héraclès helpt sinds 1985 actief mee aan de oprichting en ontwikkeling van innovatieve ondernemingen in Charleroi Métropole. Het biedt steun bij de eerste stappen in de oprichting van een onderneming, aan de hand van advies, hulp bij de financiering en onthaal.

Het doet er niet toe hoever u met de ontwikkeling van uw onderneming staat of wat uw project precies inhoudt: de dienst voor economische ontwikkeling van IGRETEC helpt u hier graag mee verder!
InnovaTech richt zich tot Waalse ondernemingen (mkb’s, kmo’s) en helpt ze met de ontwikkeling van innovatieve technische projecten dankzij een team van innovatiecoaches.

Hainaut développement biedt diensten aan ondernemingen, lokale overheden, het onderwijs, landbouwers en het brede publiek. Het is voluit gericht op duurzame ontwikkeling en begeleidt, adviseert en informeert over talloze sectoren.

Naast haar netwerkfunctie is de Kamer van Koophandel en Industrie van Henegouweneen belangrijke schakel in de groei en het succes van ondernemingen. Ze biedt verschillende diensten, waaronder begeleiding van ondernemingen in sectoren zoals strategische intelligentie en energie.

De creatieve Hub van Charleroi Métropole is een groep van actoren die ijvert voor vernieuwing en creativiteit op het grondgebied. Het verbindt de projectdragers en ondernemingen met de nieuwe situaties op het terrein, met nieuwe businessmodellen, hun toekomstige partners en het hele ecosysteem dat het aanbelangt.

Het UCM is de voornaamste Franstalige werkgeversorganisatie die opkomt voor zelfstandigen en bedrijfsleiders, terwijl Agoria kmo’s en grote ondernemingen begeleidt in hun technologische ontwikkelingen.

Ik zoek een coworking-ruimte

Coworking-ruimten bieden een werkplaats aan zelfstandigen, start-uppers, werknemers en projectdragers. Ze vinden er een omgeving die ze alle comfort biedt, met diverse mogelijkheden om samen te werken, nieuwe ideeën te bedenken en te netwerken. In Charleroi Métropole zijn verschillende coworking-ruimten te vinden.

Switch Coworking is hoofdzakelijk een plaats waar mensen samenkomen, samenwerken en netwerken. De ruimte, die dag en nacht geopend is, biedt coworkersen externe bezoekers vergader- of conferentiezalen aan.

Co-Station is een digitaal dorp voor technologische scale-ups en start-ups in Charleroi, gevestigd op zijn kades. Het is een digitaal ecosysteem dat zijn gemeenschap alle nodige middelen wil aanreiken om zich te ontwikkelen en te vernieuwen.

De eco-constructie Monkey Bridge is een incubator en coworkingruimte die volledig is gewijd aan innovatieve start-ups, gelegen in het hart van Biopark Brussels Charleroi, naast de luchthaven. Aérovillage biedt ook coworking-oplossingen en verhuurt bureaus aan de luchthaven.

Comptoir des ressources créatives is een creatief collectief dat spelers in de creatieve sector samenbrengt in de streek van Charleroi. In een gedeelde werkruimte verenigt het zelfstandigen en freelancers die creatieve content maken en verkopen.

Verder zijn er ook Partners House in Walcourt en La Ferme Coworking in Chimay, die beide een onthaaldienst en werk- en vergaderruimte aanbieden.

Ik wil een zelfstandige activiteit opstarten

Ik wil een zelfstandige activiteit opstarten

Charleroi Métropole telt verschillende structuren die hulp bieden aan personen die een zelfstandige activiteit willen opstarten. De grootste operatoren zijn:

SACE is een bedrijfsincubator voor iedere creatieve of projectdrager. Het helpt u uw idee op de markt te brengen en uw financiële noden in te lossen, en beperkt de risico’s waaraan een nieuwe activiteit is blootgesteld.

De grootste activiteitencoöperatie van België, Azimut, biedt praktische steun aan kandidaat-ondernemers en projectdragers (begeleiding, werkruimte, introductie op de markt). Voorwaarde: een collectief project dragen, dus diverse partners hebben.

Je crée mon job‘ helpt personen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt met de structurering en uitwerking van plannen voor de oprichting of overname van ondernemingen.

SMart biedt concrete antwoorden, geeft advies en opleidingen, en reikt administratieve, juridische, fiscale en financiële instrumenten aan om de beroepsactiviteit van zelfstandigen te vereenvoudigen en te legaliseren.

Ik wil mijn businessnetwerk uitbreiden

Ik wil mijn businessnetwerk uitbreiden

Charleroi Métropole telt verschillende businessnetwerken die zijn gespecialiseerd in het ondernemerschap. Neem nu B4C of BNI in het stadscentrum, GECO in Chimay en voor ondernemende en actieve vrouwen het netwerk WoWo, en meer recent ook Madame Network.

In Charleroi Métropole en Wallonië zijn meerdere concurrentiepolen en clusters te vinden. Ze helpen uw onderneming te verankeren in een gespecialiseerde microkosmos en in ecosystemen die alle schakels versterken.

Ik wil uitvoeren

Ik wil uitvoeren

De ondernemingen van Charleroi Métropole hebben toegang tot verschillende ondersteuningsmiddelen en gespecialiseerde begeleidingsdiensten om hier en elders hun vaardigheden te ontwikkelen en hun producten te exporteren.

Het Agence Wallonne à l’Exportation (AWEX) staat in voor de ontwikkeling van de internationale economische betrekkingen van Wallonië en dus ook van Charleroi Métropole. Het agentschap bevordert de Waalse uitvoer. In dit kader is het een volwaardige partner voor de ondersteuning van de Waalse uitvoer. Maar AWEX trekt ook buitenlandse investeerders aan in Wallonië.