Via een coöperatie bij de producenten kopen, een aanpak die meer bekendheid verdient
La Botte Paysanne, Sivry-Rance
Producteurs de la Botte Paysanne, in Sivry verzekert een directe verkoop van streekproducten van producent tot consument en wijst daarmee ook op het belang van de sociale band in onze relatie met voeding.
Iedere vrijdagnamiddag en zaterdagochtend verwelkomt La Botte Paysanne liefhebbers van biologische streekproducten. De oude stal die tot winkel werd omgebouwd, ligt op 200 meter van de RN53, tussen Beaumont en Sivry, net naast de RAVeL-fietsroute, midden in het platteland. Wie er binnenstapt, ontdekt naast een ‘babbelhoek’ ook tafels en rekken met fruit en groenten, brood, kaas, chocolade, appelsap, bier, koffie en andere biologische producten.
“Maar waarom zouden we onze boodschappen hier doen in plaats van in een supermarkt?”
Na een gesprek met de klanten blijken daar genoeg redenen voor te zijn. “Je vindt hier vooral verse producten,” legt een dame uit. “Ik weet dat ze in de regio worden gemaakt en dus van vlakbij komen,” zegt een andere klant. “Ze zijn biologisch,” beklemtoont nog iemand. “De maatschappelijk bewust aanpak spreekt ons aan,” antwoordt weer iemand anders.
De slotsom is dat deze winkel zich onderscheidt met een lokale, biologische en seizoensgebonden aanpak. Maar het gaat niet alleen om het product zelf, maar ook om een heel andere manier van consumeren. “We bieden vooral producten afkomstig uit de biologische of conversielandbouw. We stimuleren lokale ambachten om de kwaliteit en smaak van de voeding te garanderen,” vertelt Catherine, een van de oprichters van het project.
Lokale productie met respect voor de planeet, dat is onze prioriteit
Sinds haar oprichting een jaar geleden verwierf de coöperatie heel wat bekendheid. Zo’n 150 gezinnen komen hier winkelen. De coöperatie maakt stilaan winst, die meteen weer wordt geïnvesteerd in haar structuur die een sociaal doeleinde dient.
Producenten helpen via een geëngageerde aanpak
Maar ook voor de producenten is dit een interessant project. Ze startten de coöperatie op in december 2017 nadat ze de rechtstreekse verkoop eerst uitprobeerden met een kleine winkel die ‘Les jardins de Lorroir’ werd gedoopt. Het is de bedoeling de krachten te verdelen. “Het is niet altijd gemakkelijk om onze producten te verkopen en aan de man te brengen én ze te produceren. Dat is een heel andere stiel, en wij hebben niet genoeg tijd om ons met de verkoop bezig te houden,” legt kaasleverancier Philippe uit.
Die samenwerking verloopt volgens een filosofie waar iedereen zich achter schaart: “Het gaat hier om een coöperatie van producenten. Het is dus de bedoeling om het beheer over te laten aan de producenten en daar de consumenten in te betrekken. Die consumenten doen dat op vrijwillige basis en helpen ook evenementen te organiseren. Wie aandelen van Coopèr’Acteurs heeft, heeft ook iets in de pap te brokken tijdens de algemene vergaderingen,” verduidelijkt Cyrille Guyot, groenteteler en oprichter van de coöperatie.
De coöperatie wordt beheerd door de producenten en deels ook door de consumenten
Om als lid van de coöperatie te kunnen deelnemen, moet je minstens één aandeel kopen: dat is 500 euro voor de producenten en 100 euro voor de consumenten. Vandaag zijn er 8 producenten (groentetelers, een kaasboer, chocolatier, zeepmaker, producent van appelsap enz.) en verschillende leveranciers. Deze medewerkers helpen beslissingen te nemen en runnen het winkeltje om het contact met de klant te behouden, een essentieel punt in het hele project.
Het publiek informeren
Naast de verkoop in de winkel organiseert de coöperatie ook evenementen om deze vorm van geëngageerde consumptie bekend te maken. “We organiseren infoavonden over de productie. Onlangs legden we uit wat de prijs van de producten omvat, hoe belangrijk de productiekwaliteit is en hoe de producenten te werk gaan. We brachten bijvoorbeeld een zeventigtal mensen samen om onze landelijke bakker voor te stellen,” legt oprichtster Catherine Tellier uit.
Informatie wordt ook aangeboden via boeken. Er worden ook workshops gegeven, bijvoorbeeld om zelf kruidenthee, brood of natuurlijke zeep te maken.
Blik op de toekomst
De coöperatie is nog lang niet klaar. Er staan verschillende projecten op stapel. Om te beginnen moet de winkel open kunnen blijven, en dat kan bijvoorbeeld door een loon uit te keren.
De oprichters vinden het vervolgens belangrijk de verkoopzone te verruimen, want er komen momenteel nog te weinig consumenten over de vloer. Ze zouden graag deelnemen aan het project van de Ceinture Alimentaire de Charleroi Métropole, waaraan ze nu al meewerken: “We dragen bij tot het project van de Ceinture Alimentaire. Via dit netwerk zouden we een deel van onze productie kunnen leveren en de inwoners van de metropool zo verse en biologische kwaliteitsvoeding kunnen aanbieden,” legt ze uit.
Boodschappen doen bij de Coopérative des Producteurs van La Botte Paysanne is tot slot ook bijdragen tot een maatschappelijk bewust project dat veel verder reikt dan gewoonweg nadenken over voeding. Het gaat ook om lokale banen helpen creëren, de kwaliteit van onze landbouwterreinen respecteren, de ambachtelijke landbouw steunen en vooral streekproducten van topkwaliteit eten.
Contact:
La Botte Paysanne
Grand Thumas 1
6470 Sivry
https://www.labottepaysanne.be/
info@labottepaysanne.be
©Foto’s/Leslie Artamonow