5 verrassende manieren om de Samber te verkennen
Langs de Samber en in de omgeving ervan vallen nog heel wat verborgen parels te ontdekken. De oevers leiden u, te voet of met de fiets, naar plekjes die vaak minder bekend zijn bij het grote publiek, maar daarom niet minder belangrijk in de geschiedenis van deze rustig kabbelende rivier.
De Samber stroomt van Erquelinnes tot Farciennes door niet minder dan 9 gemeenten in Charleroi Métropole. Hij bepaalt mee de structuur van ons grondgebied en in de buurt valt nog heel wat te ontdekken. De omgeving is soms idyllisch, soms verrassend en getuigt van een rijk verleden. Onderstaande vijf stops onderweg bieden u vast een nieuwe kijk op deze druk bevaren maar vaak miskende waterweg.
We volgen EuroRAVel 3 (etappes 5 tot 7), een wandelroute die wordt gekenmerkt door zowel landelijke plekjes als postindustriële landschappen.
Een bijzonder moment in een jachthaven
Tijdens etappe 7 tussen Maubeuge en Thuin kunt u een pauze inlassen om door de kleine haven van Erquelinnes te flaneren. Het is een tijdloze plek die bezoekers een heerlijk moment van ontspanning biedt. Picknicken kan op een van de vele banken, maar u kunt ook iets drinken of een ijsje eten op een terras bij de haven.
Deze haven verwelkomt het hele jaar door binnenschippers en reizigers per boot.
Paarden in het natuurreservaat van de Boven-Samber
Volg het jaagpad tot Labuissière en stop aan de samenvloeiing van de Hantes en de Samber. Hier vindt u het natuurreservaat van de Boven-Samber. Dit ongerepte moerasgebied met een oppervlakte van meer dan 75 hectare is van groot belang voor de biodiversiteit.
Het natuurreservaat wordt beheerd door de vrijwilligers van de Belgische natuurvereniging Natagora, maar de plaatselijke fauna zorgt deels voor het onderhoud. Zo staan wilde paarden mee in voor het ecologisch evenwicht op deze bijzondere plek
De schipperswijk in Thuin
De middeleeuwse stad is gerenommeerd om zijn hangende tuinen en belfort, maar ontvangt ook nog steeds veel binnenschippers. Aan het begin van de 20e eeuw woonden hier meer dan 1.000 gezinnen op een boot, in die tijd een op de vijf gezinnen in de stad.
Maak zeker een wandeling door het schipperskwartier in de benedenstad. U treft er huizen uit de 17e en 18e eeuw, herkenbaar aan hun kleine deuren en symbolische versieringen uit de maritieme wereld (ankers, naamplaten in de vorm van een schip enz.). Wie graag nog meer wil weten over de geschiedenis van de binnenvaart, hoeft enkel maar aan boord van de museumboot Thudo te stappen.
Muziek te midden van de ruïnes
Het muziekfestival Scène sur Sambre wordt elk jaar in augustus georganiseerd. Belgische en internationale artiesten staan er op een drijvend podium tegen de achtergrond van de ruïnes van de abdij van Aulne. Terwijl ze van de muziek genieten, komen de toeschouwers ogen te kort in deze historische en betoverende omgeving.
Bezoekers zijn het hele jaar door welkom op de site van de abdij van Aulne. Ze kunnen kiezen voor een rondleiding in de vorm van een spel of zoektocht om de ruïnes op een originele manier te ontdekken.
Het postindustriële verleden
De Samber speelt een sleutelrol in de industriële ontwikkeling van het industriebekken in Charleroi. De vele industriële overblijfselen getuigen van dat welvarende verleden. Nu ontdekt u er vaak verrassende plekjes en een weelderige natuur.
Cultuurtempel Rockerill is zo’n unieke plaats waar artiesten en dj’s optreden in de oude fabrieksgebouwen van de vroegere staalproducent Cockerill-Sambre.
Het Industriemuseum van Bois du Cazier biedt u dan weer een beter inzicht in het historische belang van deze rivier in het industriële tijdperk.
En de route gaat nog verder …
Eenmaal in Charleroi kunt u de EuroRAVel 3 nog verder volgen naar Namen en Luik, door Aiseau-Presles, Châtelet of Farciennes. Steek de benedenloop van de Samber over om dit postindustriële bekken te verlaten.
Of zet uw reis verder langs het Centrumkanaal richting Brussel. Een blikvanger onderweg is alvast het kasteel van Seneffe.